Op stedentrip in de Duitse hoofdstad Berlijn, maar geen zin om veel geld uit te geven? Probeer dan eens een paar gratis activiteiten in Berlijn uit! In dit artikel zetten we de leukste gratis activiteiten in het alternatieve Berlijn voor je op een rijtje!


Bezoek gratis de bekende jazzclubs A-Trane en B-Flat

Berlijn staat bekend om zijn bruisende muzieksfeer. Wanneer je van Jazz houdt, kun je gratis binnenlopen in de jazzclubs: A-Trane en B-Flat. Op maandag is A-Trane open voor het publiek zonder toegangsprijs.

Op woensdag kun je bij B-Flat genieten van gratis jamsessies. Dit is een geweldige kans om te genieten van getalenteerde muzikanten en de muzikale sfeer van de stad te ervaren.

Dit is absoluut een geweldige ervaring en een tip die weinig mensen weten!

jazzclub berlijn

Bezoek de Deutscher Bundestag

Het Rijksdaggebouw is de plek waar het Duitse parlement zich sinds 1999 vestigt. Dit is een indrukwekkend gebouw om te zien en vanuit de glazen koepel geniet je van een prachtig uitzicht. Op heldere dagen kun je in alle richtingen over heel Berlijn kijken. Een bezoek aan het dakterras en de koepel moet je op voorhand reserveren via de website van de Bundestag maar het bezoek is wel gratis. De openingstijden zijn dagelijks van 8:00 tot 23:00.

Ga kijken bij Bear Pit Karaoke in het Mauerpark

Elke zondagmiddag rond 15:00 wordt het Mauerpark omgetoverd tot een bruisende locatie voor de Bear Pit Karaoke. Hier kun je getuige zijn van geweldige optredens van lokale en internationale zangers en bands. Dit wekelijkse evenement is een mix van creativiteit en entertainment, waarbij het park vol staat met mensen die genieten van muziek en plezier. Een unieke ervaring die de levendigheid van Berlijn perfect weergeeft.

East Side Gallery

Duik in de geschiedenis van de Koude Oorlog door een bezoek te brengen aan de East Side Gallery. Dit is een bewaard gebleven deel van de Berlijnse Muur dat is omgetoverd tot een waar kunstwerk met indrukwekkende street art van 118 kunstenaars. Deze kleurrijke en vaak ontroerende kunstwerken bieden een diepgaand inzicht in de tijd van het gedeelde Berlijn en het verlangen naar vrijheid.

east side gallery berlijn

Wandel langs de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een belangrijk monument in Berlijn en symboliseert de Duitse hereniging. Deze voormalige stadspoort heeft een rijke geschiedenis en is omgebouwd tot een triomfboog die de bezoekers herinnert aan belangrijke momenten in de Duitse geschiedenis. Een wandeling langs de Brandenburger Tor is een kans om te reflecteren op het verleden terwijl je geniet van het stadsleven eromheen.

We hebben ook een mooie wandelroute in Berlijn voor je klaargezet.

Weten hoe het zit met fooien? We schreven er een artikel over: fooi geven in Duitsland!

Chill in de Berlijnse parken

Berlijn barst van de mooie parken. Of je nu wil relaxen op je kleedje, een boek wil lezen, gaat picknicken of sportief aan de slag wil, er is voor ieder wel een geschikt park te vinden. Onderstaand zetten we de leukste parken met gratis toegang voor je op een rijtje:

 • Mauerpark, stadspark met goede sfeer. Je vindt hier op zondag een vlooienmarkt, karaoke en vele bandjes die optreden.
 • Gleisdreieck Park, hier vind je faciliteiten om te skaten, basketballen en tafeltennissen.
 • Tempelhof Park, een voormalige luchthaven dat nu dient als park. De landingsbanen worden nu gebruikt om te skaten, vliegeren, fietsen en longboarden.
 • Himmelbeet, een leuke gemeenschappelijke tuin waar je gratis kunt binnenlopen voor een hapje of drankje met verse producten uit de tuin.
 • Sanssouci Park, het enorme en prachtig onderhouden park van Potsdam.
 • Viktoriapark, dit park bevindt zich op de hoogste natuurlijke berg van Berlijn. Hier vind je een kunstmatige waterval met geweldig uitzicht.

Bezoek gratis musea

Er zijn vele musea en tentoonstellingen in Berlijn die je gratis kunt bezoeken, onderstaand zetten we de gratis evenementen voor je op een rijtje:

 • Topography of Terror, geeft inzicht in de geschiedenis van de naziterreur, met tentoonstellingen over de Gestapo, SS en de Holocaust.
 • Futurium, interactieve tentoonstellingen over onderwerpen in de toekomst zoals klimaat, voedsel en technologie.
 • Palace of Tears, toont de emotionele verhalen van Oost- en West-Berlijners gescheiden door de Berlijnse Muur, en benadrukt hun herenigingen en scheidingen.
 • Allied Museum, beschrijft de geschiedenis van de westerse geallieerden in Berlijn tijdens de Koude Oorlog, inclusief de Berlijnse luchtbrug en hun rol in de verdeelde stad.
 • Haus der Wannsee-Konferenz, in dit huis kun je meer te weten komen over de beruchte Wannsee-conferentie, een cruciaal moment in de Holocaust, waar de "Endlösung" werd besproken en gepland.
 • Ramones Museum Berlin, opgedragen aan de Amerikaanse punkband Ramones.
 • Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt, dit museum eert Otto Weidt en zijn inspanningen om blinde en dove Joodse arbeiders tijdens de Holocaust te beschermen, met hun verhalen en moed.
 • Bundeswehr Museum of Military History, dit museum is een van de belangrijkste militair-historische musea in Duitsland. Het museum biedt een uitgebreid overzicht van het militaire verleden van Duitsland, inclusief zijn rol in verschillende conflicten.
 • The German Resistance Memorial Centre, dit herdenkingscentrum, gericht op de geschiedenis van het verzet tegen het naziregime, herdenkt degenen die zich verzetten tegen het bewind van Hitler door middel van tentoonstellingen en educatieve programma's.

Naast bovenstaande gratis musea zijn op de eerste zondag van de maand ook vele betaalde musea in Berlijn gratis. Je dient hiervoor wel voorafgaand een tijdslot te reserveren via https://www.museumssonntag.berlin/de.

Bezoek de Holocaust Memorial

De Holocaust Memorial is een ontroerend eerbetoon aan de slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit 2711 betonblokken die variëren in hoogte en formaat, wat een beklemmende sfeer creëert wanneer je door het labyrint van blokken loopt. Dit is een plek van herdenking en reflectie die bezoekers eraan herinnert hoe belangrijk het is om de geschiedenis levend te houden.

Veelgestelde vragen

Hoe is het openbaar vervoer in Berlijn?

Het openbaar vervoer in Berlijn is uitstekend. Je vindt hier een uitgebreid netwerk van trams, bussen en metro's die je gemakkelijk toegang bieden tot alle delen van de stad.


Wat zijn de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn?

Enkele van de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn zijn de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur (met name de East Side Gallery), de Reichstag met zijn glazen koepel en het Holocaust Memorial.


Is Berlijn goedkoper dan Nederland?

Over het algemeen is Berlijn vaak iets goedkoper dan Nederland, met lagere kosten voor accommodatie, maaltijden en activiteiten. Dit maakt het een aantrekkelijke stad voor reizigers die op zoek zijn naar een betaalbare stedentrip.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>