Met zijn adembenemende fjorden, glooiende berglandschappen en charmante dorpjes, is Noorwegen een droombestemming voor veel reizigers. Maar waar begin je, met zoveel te zien en te doen? We helpen je alvast een beetje op weg door 5 plekken uit te lichten die absoluut een bezoek waard zijn. 

1. De Lofoten

De Lofoten, gelegen boven de poolcirkel, zijn een archipel van prachtige eilanden met ruige bergtoppen, vissersdorpjes en ongerepte natuur. Hier kun je in de winter het magische noorderlicht bewonderen en in de zomer middernachtzon ervaren. De Lofoten zijn een paradijs voor wandelaars, fietsers en kajakkers. Tromsø, ook wel het Parijs van het Noorden genoemd, is de hoofdstad van deze regio en een verrassend levendige stad in het walhalla voor natuur- en rustzoekers.

Tip: Bezoek het vissersdorpje Reine, één van de mooiste plekjes van de Lofoten.

2. De fjordenkust

De fjorden van Noorwegen zijn wereldberoemd en met goede reden. Deze diep uitgesneden inhammen, omgeven door steile berghellingen, zijn spectaculair. In Fjord-Noorwegen kun je prachtige boottochten maken waarbij je langs watervallen en pittoreske dorpjes vaart. De mooiste hikes brengen je naar adembenemende uitzichtpunten, maar ook wie liever niet zo actief bezig is komt in Noorwegen aan zijn trekken: veel uitzichtpunten zijn ook te bereiken met de auto. 

Tip: Maak een boottocht door de Geirangerfjord, een van de mooiste fjorden van Noorwegen.

3. Zuid-Noorwegen

In het zuiden van Noorwegen vind je charmante steden zoals Oslo en Stavanger, prachtige bossen en glooiende heuvels. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen, een bezoek brengen aan de historische bezienswaardigheden of genieten van een ontspannen boottocht op een van de meren.

In de winter verandert Zuid-Noorwegen een waar wintersportparadijs. Je kunt hier sneeuwzeker skiën, snowboarden, langlaufen en sleeën in prachtige berggebieden. Ook zijn er talloze mogelijkheden voor winterse wandelingen en bijzondere activiteiten zoals huskytochten.

Tip: Bezoek het skigebied Hemsedal, een van de populairste skigebieden van Noorwegen.

4. Bergen

Bergen behoort tot Noorwegens meest kleurrijke steden. Deze sfeervolle stad ademt Noorse cultuur. Het kleurrijke zie je vooral terug in Bryggen in het oude havengebied van Bergen met kleurrijke houten huizen. Deze Hanzewijk staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een populaire toeristische attractie. In de smalle straatjes vind je tal van winkeltjes, restaurants en musea die je meenemen terug in de tijd naar de gloriedagen van de Hanzehandel.

Tip: Voor een fantastisch uitzicht over de stad Bergen rijdt er een treintje, de  Fløibanen, naar een waanzinnig uitzichtpunt.

5. Rondane National Park

Het Nationaal Park Rondane in Noorwegen is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Met glooiende hoogvlaktes, ruige bergtoppen en uitgestrekte bossen biedt het park een adembenemend landschap. Wandel- en fietsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met meer dan 500 kilometer aan gemarkeerde paden. 

Tip: Houd je ogen open voor rendieren, elanden en muskusossen die hier vrij rondlopen!


Met zijn diverse landschappen, vriendelijke mensen en unieke cultuur is Noorwegen een land waar je keer op keer terug wilt komen. 

Bonus tips:

  • Noord-Noorwegen en de Lofoten krijgen in de winter een magisch tintje door de besneeuwde bergtoppen en mogelijkheid tot het noorderlicht.
  • Voor een sneeuwzekere wintersport ben je van december t/m maart in bijvoorbeeld in het plaatsje Geilo aan het juiste adres.
  • Zomers kun je in Noorwegen prima met de auto rondreizen, je reist dan deels met de ferry naar Noorwegen toe of je huurt een auto vanaf de luchthaven.
  • De beste tijd om Noorwegen in de zomer te bezoeken is tussen mei en september.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>