Meer en meer mensen raken geïntrigeerd door Zweden als vakantiebestemming. Dit is begrijpelijk, want een vakantie in Zweden biedt meer dan alleen associaties met IKEA, ABBA en elanden. Het land staat ook bekend om zijn rust, schoonheid en ruimte.

Denk aan uitgestrekte bossen, serene meren en karakteristieke rode houten huizen. Bovendien is er volop gelegenheid om tot jezelf te komen, wat Zweden tot een droomlocatie in Scandinavië maakt. Als jij ook een rondreis Zweden hebt geboekt, vind je in dit artikel enkele handige tips om goed voorbereid op reis te gaan.

Een ander soort valuta

In Zweden wordt nog steeds betaald met de Zweedse Kroon, ondanks dat het land lid is van de Europese Unie. Hoewel er nog steeds voldoende mogelijkheden zijn om contant geld op te nemen, is betalen met een pinpas zeer gangbaar.

Vooral bij het gebruik van het openbaar vervoer wordt vaak betaald met een betaalpas, aangezien de Zweedse overheid, net als in Nederland, het gebruik van contant geld probeert te verminderen. In sommige gemeenten wordt ook de Euro als officieel betaalmiddel geaccepteerd, maar over het algemeen zijn betalingen met de Zweedse Kroon voordeliger. Een handige tip: als je in Nederland vaak contactloos betaalt, kun je dit ook in Zweden doen! Bijna alle pinautomaten zijn uitgerust met contactloze betalingsopties, net als in Nederland. Daarnaast is betalen met de telefoon ook mogelijk.

De mooiste regio’s van Zweden

Een reis door Zweden is als een ontdekkingstocht door een sprookjesland, waar elke regio zijn eigen unieke charme heeft. Beginnend in het zuiden, verwelkomt Skåne je met mooie glooiende velden en overvloedige zonuren. Dan is er Småland, de belichaming van Zweedse idylle met zijn rode houten huizen tussen de uitgestrekte bossen en meren.

Voor een compacte kennismaking met Zweden biedt Blekinge een perfecte rondreis. Aan de westkust, omarmd door duizenden eilanden, ontdek je idyllische kustplaatsjes en groene binnenlanden. Steden als Stockholm, Malmö en Göteborg bieden een bruisende stedelijke ervaring met een prachtige kustlijn. Voor wie droomt van het Noorderlicht, wacht Zweeds Lapland met zijn magische droom hemels. En ten slotte, voor een vleugje traditioneel Zweden, ben je aan het juiste adres bij Dalarna je met het serene Siljanmeer en de unieke cultuur van de Sami. 

Het klimaat van Zweden

Zweden kent diverse klimaten door zijn enorme omvang. Het grootste deel heeft een mild klimaat, grotendeels door de invloed van de golfstroom. De vele meren dragen bij aan de warmte in de zomer, hoewel de avonden koeler zijn. Zomertemperaturen variëren gemiddeld tussen de 13 graden in het noorden en 17 graden nabij Stockholm.

Winter brengt sneeuwval van december tot april, vooral in het noorden, maar zelfs Stockholm kan dan bedekt zijn met een witte laag. In de zomer is het weer doorgaans stabiel, dankzij Noorse bergen die neerslag tegenhouden. Het zuidwesten krijgt het meest regen. Let er ook op dat in het noorden er winterdagen voorkomen waarin de zon nauwelijks zichtbaar is. Ditzelfde geldt in de zomer, maar dan andersom. Dagen waarin het bijna niet donker is en het aantal lichturen hoog is. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>