• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Reistips
  • /
  • Hoe zeilkampen en ponykampen de jongste reizigers voorbereiden op reislust

Misschien weet je het nog wel van vroeger of wie weet heb je zelf kinderen die er wel eens naartoe gaan: leuke kindervakantiekampen, zoals een zeilkamp of een ponykamp. Dit soort kampen zijn ontzettend populair en bieden veel meer dan alleen een leuke vakantie voor kinderen. 

Natuurlijk staat het maken van herinneringen hierbij centraal, maar wat dacht je van het feit dat kindervakantiekampen een goede basis leggen voor een reislustig leven? Als reisbloggers weten wij daar uiteraard alles van! In dit artikel vertellen we je graag meer over de magie van kindervakantiekampen en hoe ze uiteindelijk kunnen bijdragen aan een leven vol avontuur.

Wat zijn kindervakantiekampen precies?

Mocht je geen idee hebben waar we het over hebben of moet je geheugen nog even worden opgefrist: kindervakantiekampen zijn georganiseerde kampen voor kinderen die onder begeleiding van professionele begeleiders worden uitgevoerd. Deze kampen zijn specifiek gericht op kinderen en jongeren en worden vanuit bepaalde organisaties samengesteld. Het grootste doel van kindervakantiekampen in Nederland is om kinderen een leuke tijd te bieden waar ze nieuwe vaardigheden kunnen leren, vrienden kunnen maken, avonturen kunnen beleven en waar ze leren om zelfstandig te worden in een veilige omgeving.

Er zijn verschillende soorten vakantiekampen voor kinderen die je kunt boeken voor je kind(eren). Zo zijn sportkampen razend populair, zoals ponykampen, zeilkampen en voetbalkampen. Ook avonturenkampen zijn plekken waar kinderen vaak ontzettend blij van worden. Deze vakantiekampen zijn vaak gericht op outdoor-activiteiten, zoals wandelen, kamperen en klimmen. Of wat dacht je van creatieve kampen waar kinderen zich bezig kunnen houden met muziek, knutselen, theater en andere creatieve activiteiten. Ook zijn er taal- en educatieve kampen voor kids en kun je ervoor kiezen om een natuurkamp te boeken, waar kinderen meer leren over kampvuren, hikes en de wilde natuur.

Kinderen leren om zelfstandigheid en zelfvertrouwen op te bouwen

Hoewel er verschillende voordelen zijn aan kindervakantiekampen is het grootste voordeel toch wel dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze zelfstandig moeten zijn. Voor veel kids is zo’n kamp immers de eerste keer dat ze zonder ouders op vakantie gaan, wat ervoor zorgt dat ze als het ware gedwongen worden om hun eigen beslissingen te nemen. Bij veel kampen is er sprake van een taakverdeling en moet iedereen helpen bij dagelijkse klusjes, waardoor kinderen al vroeg leren hoe ze nieuwe verantwoordelijkheden op zich moeten nemen. 

Denk hierbij aan het besturen van een zeilboot van een zeil school, aan het borstelen en verzorgen van een pony op een ponykamp of aan het navigeren door de bossen tijdens een speurtocht. Uiteraard gebeurt dit altijd wel onder professionele begeleiding, terwijl kinderen leren om hun eigen weg te vinden. Dit geeft, vaak zonder dat ze het doorhebben, een boost aan hun zelfvertrouwen. Ze leren immers om uitdagingen aan te gaan en bepaalde problemen op te lossen; een eigenschap die je op reis ook meer dan eens nodig gaat hebben. 

Kindervakantiekampen stimuleren sociaal contact en communicatie

Wat ook een interessant voordeel is van kindervakantiekampen is het feit dat samenwerking en communicatie hierbij centraal staan. Het is de bedoeling dat kinderen samen met andere jonge deelnemers bepaalde taken op zich nemen, zoals het verzorgen van pony’s of het besturen van een zeilboot. Logischerwijs leren ze hierdoor al om op jonge leeftijd samen te werken; wederom een eigenschap waar ze later veel baat bij hebben – zowel op reis als in de rest van hun volwassen leven.

Door het aanmoedigen van samenwerken en sociale interactie leren kinderen ook om (beter) te communiceren. Ze leren meer over hoe sociale vaardigheden in elkaar zitten, omdat ze enkele dagen, een week of langer met andere kinderen om moeten gaan die ze nog niet kennen. Kinderen die leren samenwerken tijdens een kamp en die vriendschappen sluiten zullen later minder moeite hebben om nieuwe contacten te leggen, iets wat ook op reis erg goed van pas kan komen.

Ontwikkelen van gevoel voor avontuur staat centraal

Tot slot ook niet onbelangrijk: kinderen leren om een gevoel voor avontuur te ontwikkelen door mee te gaan op een kindervakantiekamp. Natuurlijk kan het best spannend zijn om voor het eerst deel te nemen aan een kamp waar je niemand of bijna niemand kent. Juist dat is de reden om het wel te doen! Door je op die leeftijd al bloot te stellen aan dit soort avonturen en het leren van nieuwe vaardigheden zorg je ervoor dat je hier later ook veel meer voor open zal staan.

Wat dit oplevert? Een open blik, drang naar avontuur en een nieuwsgierige geest die de wereld wil ontdekken. Als er iets is dat je nodig hebt om de wereld rond te reizen, dan is dat het wel (oké, en geld). Kort samengevat zijn kinderkampen dus veel meer dan alleen een leuke vakantie waar het draait om het maken van herinneringen. Ze voegen daadwerkelijk iets toe in de opvoeding van kinderen en geven kinderen een goede voorbereiding op een reislustig leven vol avontuur.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>