In Duitsland hebben ze niet alleen nationale feestdagen, maar ook een flink aantal regionale vrije dagen. Denk aan feestdagen die in bepaalde deelstaten uitgebreid worden gevierd, terwijl ze in andere regio’s nauwelijks bekend zijn. In dit artikel duiken we in de belangrijkste feestdagen van Duitsland en geven we je een overzicht van de vrije dagen, inclusief welke dagen je wel of niet verplicht vrij bent. Nieuwsgierig? Lees dan verder om alle details te ontdekken!

Feestdagen in Duitsland

De feestdagen in Duitsland zijn een mix van nationale feestdagen en regionale vieringen. Terwijl sommige dagen door het hele land worden gevierd, zoals Kerstmis en de Dag van de Duitse Eenheid, zijn er ook feestdagen die alleen in specifieke deelstaten worden erkend. Denk aan Driekoningen in Beieren, of Hervormingsdag in Oost-Duitse deelstaten.

DatumFeestdagVerplichte vrije dag
1 januariNieuwjaarsdagNationaal
6 januariDriekoningenBaden-Württemberg, Beieren, Saksen-Anhalt
8 maartInternationale VrouwendagBerlijn, Mecklenburg-Voor-Pommeren
29 maartGoede VrijdagNationaal
31 maartPaaszondagAlleen Brandenburg
1 aprilPaasmaandagNationaal
1 meiDag van de ArbeidNationaal
9 meiHemelvaartsdagNationaal
20 meiPinkstermaandagNationaal
3 oktoberDag van de Duitse EenheidNationaal
31 oktoberHervormingsdagDiverse deelstaten in Oost-Duitsland
1 novemberAllerheiligenZuid-Duitse deelstaten
25 en 26 decemberKerstdagenNationaal

Belangrijkste feestdagen in Duitsland

Een van de belangrijkste feestdagen in Duitsland is Tag der Deutschen Einheit op 3 oktober, de dag waarop de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990 wordt gevierd. Deze dag symboliseert de eenheid en vrijheid van het Duitse volk.

Kerstmis is een andere grote viering. Op 25 en 26 december worden families traditioneel bij elkaar geroepen om te genieten van uitgebreide maaltijden en elkaars gezelschap. Pasen is zowel een religieuze als culturele viering met evenementen zoals paaseieren zoeken.

Daarnaast zijn er dagen die niet officieel als feestdag worden erkend, maar wel belangrijk zijn, zoals Volkstrauertag (de herdenkingsdag voor oorlogsslachtoffers). Ook Oktoberfest is een bekend evenement, vooral in Beieren, waar het bier rijkelijk vloeit!

oktoberfest

Hoe vieren ze feestdagen in Duitsland?

In Duitsland houden ze van tradities, en dat zie je terug in hoe feestdagen gevierd worden. Kerst is een van de meest uitbundige momenten: markten vol versieringen en warme glühwein duiken in november al op. Goede Vrijdag is daarentegen een veel stillere dag, vooral in Zuid-Duitse gebieden. Regionale feesten zoals Driekoningen of Hervormingsdag zijn minder zichtbaar buiten de desbetreffende deelstaten, maar lokaal worden ze met optochten en kerkelijke diensten gevierd.

Oktoberfest springt er natuurlijk uit als hét volksfeest, met miljoenen bezoekers en dagen vol feest in München. Opvallend is dat sommige feestdagen, zoals Allerheiligen, juist een ingetogen karakter hebben.

Zijn de winkels open?

Op feestdagen in Duitsland kun je meestal beter niet op zoek gaan naar een open winkel. De meeste winkels sluiten hun deuren op nationale feestdagen zoals Kerstmis, Pasen en de Dag van de Duitse Eenheid. Als je nog boodschappen wilt doen voor een feestelijke maaltijd, is het verstandig om alles van tevoren te regelen, want op de dag zelf zul je waarschijnlijk voor gesloten deuren staan.

Veelgestelde vragen

Welke feestdagen zijn verplicht in Duitsland?

De meeste nationale feestdagen, zoals Kerstmis en de Dag van de Duitse Eenheid, zijn verplicht vrij voor werknemers. Lokale feestdagen, zoals Driekoningen, gelden alleen in bepaalde deelstaten.

Hoeveel feestdagen heeft Duitsland?

Duitsland kent 9 nationale feestdagen, maar sommige deelstaten hebben extra regionale feestdagen, waardoor het totaal aantal feestdagen kan variëren.

Zijn de winkels open op feestdagen in Duitsland?

Nee, op nationale feestdagen zoals Kerstmis en Pasen zijn de meeste winkels gesloten.

Welke feestdagen zijn er alleen in bepaalde deelstaten?

Feestdagen zoals Driekoningen en Allerheiligen worden alleen in Zuid-Duitse deelstaten gevierd, terwijl bijvoorbeeld Internationale Vrouwendag alleen in Berlijn en Mecklenburg-Voor-Pommeren erkend is.

Wanneer is de Dag van de Duitse Eenheid?

De Dag van de Duitse Eenheid is op 3 oktober en markeert de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>