Feestdagen in Spanje zijn altijd een mix van traditie, religie en plezier. Of je nu door de straten loopt tijdens Semana Santa of meedoet aan de kleurrijke festiviteiten van Las Fallas, je zult zien dat elke regio in Spanje haar eigen unieke feestdagen heeft. In dit artikel ontdek je de nationale feestdagen, maar ook de regionale en culturele hoogtepunten die het Spaanse leven zo bijzonder maken. Lees verder om te zien welke feestdagen in Spanje je niet mag missen!

Feestdagen in Spanje

In Spanje zijn er zowel nationale als regionale feestdagen. Sommige dagen zijn vol tradities en grootse vieringen, terwijl anderen wat rustiger verlopen. Wat je ook zoekt, er is altijd wel een reden om te vieren in Spanje!

FeestdagVerplicht vrij?
1 januari – NieuwjaarsdagJa, nationaal
6 januari – DriekoningenJa, nationaal
17 januari – San AntonioAlleen in specifieke regio’s
19 maart – San JoséAlleen in specifieke regio’s
7 april – Goede VrijdagJa, nationaal
1 mei – Dag van de ArbeidJa, nationaal
24 juni – San JuanAlleen in specifieke regio’s
25 juli – SantiagoAlleen in specifieke regio’s
15 augustus – Maria HemelvaartJa, nationaal
12 oktober – Día de la HispanidadJa, nationaal
1 november – AllerheiligenJa, nationaal
6 december – Dag van de GrondwetJa, nationaal
8 december – Onbevlekte OntvangenisJa, nationaal
25 december – KerstmisJa, nationaal
Regionale feestdagenAlleen in specifieke regio’s

Belangrijkste feestdagen in Spanje

De belangrijkste feestdagen in Spanje zijn vaak diep geworteld in religie, maar kennen ook invloeden van eeuwenoude tradities. Driekoningen (6 januari) is bijvoorbeeld hét kinderfeest van Spanje, waarbij de drie koningen cadeaus brengen in plaats van Sinterklaas. Semana Santa, de week voor Pasen, wordt in veel steden uitbundig gevierd met emotionele processies.

Día de la Hispanidad (12 oktober) viert de culturele eenheid van Spanje, een dag die vol zit met nationale trots. Naast deze officiële feestdagen heb je ook evenementen zoals Las Fallas en La Tomatina, die niet als officiële vrije dagen gelden, maar wel enorm belangrijk zijn in de Spaanse cultuur​.

Hoe vieren ze feestdagen in Spanje?

Feestdagen in Spanje worden met veel passie gevierd. Semana Santa bijvoorbeeld, de Heilige Week, is een indrukwekkende religieuze ervaring met processies en ceremonies die diepe emoties losmaken.

Daartegenover staat het uitbundige Las Fallas in Valencia, waar papier-maché-poppen worden verbrand en er vuurwerkshows plaatsvinden. Sommige dagen zoals Día de la Constitución (6 december) zijn meer ingetogen en worden vooral thuis gevierd met familie. Of je nu fan bent van vuurwerk, optochten of rustige familiemomenten, elke feestdag biedt iets speciaals.

Zijn de winkels open?

Tijdens de nationale feestdagen in Spanje zijn de meeste winkels, banken en supermarkten gesloten. Dit geldt bijvoorbeeld voor dagen zoals Kerstmis, Driekoningen en Día de la Hispanidad. Op regionale feestdagen kan het per gebied verschillen. Het is dus verstandig om op tijd inkopen te doen als je van plan bent om tijdens deze dagen te koken of cadeaus te kopen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de nationale feestdagen in Spanje?

Spanje kent verschillende nationale feestdagen, waaronder Nieuwjaarsdag, Driekoningen, Dag van de Arbeid en Kerstmis.

Worden feestdagen in heel Spanje hetzelfde gevierd?

Nee, elke regio heeft zijn eigen unieke manier van vieren en kent daarnaast ook regionale feestdagen.

Zijn winkels open op feestdagen in Spanje?

Tijdens nationale feestdagen zijn de meeste winkels en supermarkten gesloten, maar in toeristische gebieden kunnen sommige winkels open blijven.

Wat is de bekendste regionale feestdag in Spanje?

Las Fallas in Valencia is een van de meest bekende en spectaculaire regionale feesten in Spanje.

Zijn er brugdagen in Spanje?

Ja, er zijn ‘puentes’, dagen waarop werknemers een extra vrije dag nemen om een brug te maken tussen feestdagen en weekenden.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>