Reizen met de trein is een fijne manier om door Nederland te reizen. Het is snel, comfortabel en je hoeft niet in de file te staan. Maar hoe werkt het precies?

In dit artikel leggen we je alles uit over hoe met de trein reizen in zijn werk gaat. Van wat je allemaal nodig hebt tot handige tips om goedkoop te reizen. Ook leggen we je uit hoe je in- en uitcheckt, zodat je zonder zorgen op pad kunt.

Hoe met de trein reizen?

De trein nemen is eigenlijk heel simpel, maar als je het niet vaak doet, kan het soms wat verwarrend lijken. Gelukkig is reizen met de trein overzichtelijk als je een paar stappen volgt. Eerst zoek je een reis uit via een reisplanner, bijvoorbeeld via de NS-app of op een website zoals 9292. Hier vul je je vertrekstation en eindbestemming in. Vervolgens kies je een tijdstip waarop je wilt reizen en de reisplanner laat je zien welke trein je moet nemen, waar je moet overstappen en hoe lang je reis duurt. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Eenmaal op het station kijk je op de borden voor vertrek- en aankomsttijden. Hier zie je naar welk perron je moet gaan. Als je eenmaal weet waar je moet zijn, is het tijd om in te checken. Hoe dit precies werkt, leggen we verderop uit.

Wat heb je allemaal nodig?

Om met de trein te reizen, heb je een paar dingen nodig. Allereerst natuurlijk een geldig vervoersbewijs. In Nederland kun je op verschillende manieren je treinkaartje kopen. Je kunt gebruikmaken van een OV-chipkaart, een los kaartje kopen bij de automaat op het station of je kaartje via de NS-app kopen.

Daarnaast is het handig om een smartphone bij de hand te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld je reis plannen via een app zoals de NS-app of 9292, en heb je altijd actuele reisinformatie bij de hand. In sommige gevallen, zoals bij kortingsacties of speciale tickets, kun je je treinkaartje ook als e-ticket op je telefoon laten zien. Vergeet ook niet een geldig ID-bewijs, vooral als je gebruik maakt van een persoonlijke OV-chipkaart.

Hoe kan ik goedkoop reizen met de trein?

Treinreizen kan prijzig zijn, maar er zijn genoeg manieren om geld te besparen. Allereerst kun je profiteren van kortingsacties die regelmatig worden aangeboden. Denk aan dagkaarten van supermarkten zoals Albert Heijn of Kruidvat, waarbij je voor een vast bedrag de hele dag met de trein kunt reizen.

Een andere manier om goedkoper te reizen met de trein is door gebruik te maken van een abonnement. Er zijn verschillende abonnementen die korting geven, zoals de NS Dal Voordeel of de Weekend Vrij. Met deze abonnementen reis je buiten de spits of in het weekend voor een lager tarief.

Ook kun je geld besparen door op tijd je reis te plannen. Via de NS Spoordeelwinkel zijn vaak aanbiedingen te vinden waarbij je een combi-ticket kunt kopen voor trein + entree van een attractie of evenement. Kortom, er zijn genoeg opties om voordelig met de trein te reizen.

In- en uitchecken

Het in- en uitchecken met de trein is tegenwoordig heel eenvoudig. Als je een OV-chipkaart hebt, houd je deze bij een paal of poortje op het station. Je hoort een piep en het lampje kleurt groen, dan ben je ingecheckt. Vergeet niet uit te checken als je je reis beëindigt. Dit doe je weer bij een paal of poortje. Houd je OV-chipkaart ervoor en je ziet direct hoeveel saldo je nog hebt of wat de kosten van je reis waren.

Reis je met een e-ticket? Dan hoef je niet in te checken. In dat geval laat je gewoon je ticket zien bij een controleur. Zorg er altijd voor dat je ticket goed leesbaar is op je telefoon of uitgeprint.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>