Droom jij ervan om op vakantie te gaan naar het prachtige Bali? Dan ben je niet de enige. Bali is zeker de afgelopen jaren enorm in trek bij toeristen. En dat is eigenlijk ook niet gek. Zo kan je er enorm goedkoop leven en genieten van heerlijk eten. Verder zijn de stranden heerlijk om tot rust te komen. Kortom: naar het eiland Bali gaan is zeker geen verkeerd idee.

Maar wat is de beste reistijd voor Bali? Wij zijn speciaal voor jou op onderzoek uitgegaan. In dit artikel vertellen wij je alles over de verschillende seizoenen op Bali en wanneer je het beste weg kan gaan. Ook gaan we nog even kort in op de zustereilanden van Bali en de plaatselijke verschillen. Zo ga jij goed voorbereid op vakantie en weet je precies wat de beste reistijd Bali is.

Wat is de beste reistijd voor Bali?

De beste reistijd om Bali te bezoeken is van april tot oktober. In deze periode is de regenval minimaal, de temperatuur perfect en schijnt het zonnetje volop. Hou er dan wel rekening mee dat het in de maanden juni, juli en augustus behoorlijk druk is op het eiland. Dan hebben de meeste mensen immers zomervakantie.

Beste reistijd Bali
Beste reistijd Bali

Klimaat op het eiland Bali

Net als in Nederland kent ook Bali verschillende seizoenen. In bepaalde seizoenen kan het enorm veel regenen. En in andere seizoenen is het juist weer extreem droog. Kortom: er zit behoorlijk wat verschil in. Hieronder bespreken wij het klimaat per seizoen.

Tropisch klimaat

In Nederland hebben we te maken met een gematigd zeeklimaat. In Bali is dit een heel ander verhaal. Het tropische klimaat is hier aan de orde. In de koudste maand zal de temperatuur niet onder de 18 graden celsius komen. Dat is in ons kikkerlandje wel anders.

Ook is er een hoge luchtvochtigheid op Bali. Bali kent eigenlijk twee seizoenen. Deze bespreken we hieronder, met zowel de droogste maanden als natste maanden.

Beste reistijd Bali

Droge seizoen

Beste reistijd Bali

Het droge seizoen loopt van april tot en met oktober. In de lente en zomer dus. Dit wordt ook direct gezien als de beste reistijd Bali. Daarover later meer.

De gemiddelde temperatuur ligt behoorlijk hoog en het aantal zonuren is gemiddeld 10 per dag. Behoorlijk wat dus. Het is zeker de moeite waard om dan naar Bali te gaan. De gemiddelde temperaturen liggen in deze maanden dan ook erg hoog. Zo is het gemiddelde over het hele droge seizoen maar liefst 27 graden!

De ideale maanden om heen te gaan dus, maar verwacht ook temperaturen ver boven de dertig graden. Dit is ook direct het hoogseizoen en de beste reistijd om te gaan.

Regenseizoen

Omdat Bali een tropisch klimaat kent kan het er ook behoorlijk veel regenen. Het regenseizoen loopt van november tot en met maart. En dat is dan niet een flinke bui die ook zo weer kan overwaaien.

Vaak duurt dit de hele dag, wat het niet de beste periode maakt om heen te gaan. In dit natte seizoen zijn er dan ook niet veel toeristen te vinden. De natste maand is januari, er valt dan gemiddeld 375 millimeter regen.

De minste neerslag valt in augustus.

Regenseizoen Bali

Beste reistijd Bali: April tot oktober 

Veruit de beste reistijd voor Bali is van april tot oktober. Hou er dan wel rekening mee dat het in de maanden juni, juli en augustus behoorlijk druk is op het eiland. Dan hebben de meeste mensen immers zomervakantie. Wil je geen last hebben van overvolle restaurants en veel andere toeristen? Ga dan in mei of september heen. Dan is het vaak een stuk rustiger, wat het ook direct de beste maanden maakt om het Indonesische eiland te verkennen.

Bali staat daarnaast bekend om prachtige rijstvelden. Deze worden 2 tot 3 keer per jaar geoogst. Dit is afhankelijk van de soort rijst. Het oogsten van de rijst vindt vaak plaats in juni en juli. Daarna wordt ook direct de nieuwe rijst geplant. En dat belooft een prachtig uitzicht.

Het weer op Bali – plaatselijke verschillen

Wat veel mensen niet weten is dat Bali ook plaatselijke verschillen kent. Denk maar eens aan Nederland: als het in Groningen regent kan in Amsterdam de zon schijnen. Op Bali is dit ook het geval. Zo is er ook een aardig temperatuurverschil, iets wat goed is om in je achterhoofd te houden tijdens het boeken van je reis. Zo is het in het zuiden gemiddeld 5 graden warmer dan in het noorden. Zeker wanneer je niet van plan bent in de warmste maanden te gaan kan dit best een verschil maken . Dit heeft er onder andere mee te maken dat het in de bergen kouder is. Dit komt omdat het een stuk hoger ligt. En hoe hoger, hoe kouder.

Wat is de beste reistijd voor Lombok

Lombok en de Gili eilanden – de beste reistijd voor de zustereilanden

Bali kent twee zustereilanden: Lombok en Gili. De eilanden zijn net wat minder toeristisch dan Bali. Hierdoor heb jij dus ook minder last van de drukte. Hieronder bespreken we de temperatuur en kenmerken per eiland.

Lombok

Op Lombok is het eigenlijk het hele jaar erg droog en daarnaast ook vochtig. Ondanks dat is de beste tijd om te gaan toch zeker juni tot en met oktober. Het is dan perfect strandweer. Maar ook bijvoorbeeld mei is een prima maand om heen te gaan.

De gemiddelde temperatuur is 28 graden. Net iets hoger dan Bali dus. Ook kent het eiland de meeste zonuren: gemiddeld meer dan 10 per dag.

Beste reistijd Lombok
De beste reistijd voor de Gili-eilanden

Gili eilanden

En dan de Gili eilanden. Dit zijn een paar kleine eilanden in de buurt van Bali. Ook hier kan je prima vertoeven tijdens een vakantie. Het is er aangenaam warm en je kan er eenvoudig naartoe met de boot vanuit Bali. De drie meest bekende eilanden zijn: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan.

De stranden zijn hier ook aanzienlijk mooier dan op Bali. Sterker nog, het schijnt dat dit de beste stranden ter wereld zijn volgens sommige reizigers. Dat belooft veel goeds! Soms misschien korte regenbuien, maar zeker in het hoogseizoen is het prachtig weer op de eilanden.

Je kan bij alle eilanden langs gaan of slechts één of twee bezoeken. Maar net wat jij het fijnste vindt.

Beste reistijd Gili eilanden

Hoelang is het vliegen naar Bali?

Ben jij al dolenthousiast over een reis naar Bali? En zie jij jezelf al de hele dag met een cocktail in je hand op het strand liggen? Hou dan goed rekening met de reistijd. Bij een rechtstreekse vlucht ben je al meer dan 16 uur onderweg. Deze vluchten zijn ook direct het duurste.

Wanneer je graag goedkoop wil vliegen moet je vaak overstappen op andere luchthavens. Een reis kan dan al gauw oplopen tot 25 of zelfs 30 uur. Hou hier dus goed rekening mee tijdens het boeken.

Misschien ook interessant: Dit is de beste reistijd voor je vakantie naar Thailand!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>