• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Thailand
  • /
  • Wat is de beste reistijd voor Thailand? Alles wat je moet weten!

Op vakantie in een heerlijk tropisch klimaat? Dan moet je in Thailand zijn. Hier kan je genieten van mooie natuur en prachtige stranden. Maar wat is de beste reistijd Thailand? Wij hebben het voor je uitgezocht en bespreken het in dit artikel. Check altijd goed voor vakantie, om zo slecht weer te voorkomen.

Wat is de beste reistijd Thailand?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen met de beste reistijd voor Thailand. De gemiddelde temperatuur is 27 graden Celsius. Net als bij veel andere Aziatische landen dus. Niet zo gek dat het een geliefde vakantiebestemming is.

De beste reistijd Thailand is dan ook van november tot en met maart. Er is dan relatief weinig regen én lekker weer. Dat had je vast niet zien aankomen! In principe zijn er drie verschillende seizoenen in Thailand, op basis van het weer:

Regenseizoen: juni t/m oktober

Koele seizoen: november t/m februari

Hete / droge seizoen: maart t/m mei

Gemiddelde temperatuur in Thailand
Beste reistijd Thailand

Wat is een tropisch klimaat?

Een tropisch klimaat komt voor in de tropen. In de koudste maand van het jaar is het hier niet kouder dan 18 graden. Dit wordt ook wel het A-klimaat genoemd. Tussen de verschillende seizoen zit behoorlijk wat verschil dankzij de neerslag. Zo regent het in het regenseizoen logischerwijs behoorlijk veel.

Verder zijn er ook verschillende soorten tropische klimaten zoals het tropisch regenwoud klimaat, tropisch moessonklimaat en het tropisch nat en droog / savanne klimaat.

De verschillende seizoenen in Thailand

Zoals eerder aangegeven zijn er dus verschillende seizoenen in Thailand. Wil je naar Thailand reizen? Dan is het verstandig dat je onderstaande informatie over de seizoenen even goed doorleest. Zo weet je namelijk precies wat je te wachten staat.

Beste reistijd noord-thailand

Hoogseizoen (november t/m maart)

Laten we beginnen bij het hoogseizoen. Dit is de drukste reisperiode in Thailand. Dat is ook niet zo gek, want je hebt dan te maken met aangename temperaturen én vrijwel geen regen.


Houd er rekening mee dat het rond kerst en nieuwjaar behoorlijk druk is. Het kan best zijn dat het hotel dat jij op het oog hebt dan al volgeboekt zit.

Laagseizoen (juni t/m oktober)

Het laagseizoen is de minst drukste periode in Thailand. Dat is ook niet gek, want in deze periode valt de meeste regen. Vooral op eilanden als Koh Samui valt er behoorlijk veel regen.

De regenbuien gaan er behoorlijk hard aan toe maar duren meestal niet langer dan een uur. Tussen de regenbuien in kan het alsnog goed weer zijn. Sommige eilanden zijn dan niet bereikbaar omdat er kans is op overstromingen.

Beste reistijd centraal-thailand
Beste reistijd Zuid-thailand

Tussenseizoen (maart t/m juni)

Tot slot heb je dan nog het tussenseizoen. Dit wordt ook wel het droge seizoen genoemd. Het is dan ook vrijwel altijd boven de 30 graden Celsius. De natuur verkennen gaat dan ook behoorlijk lastig worden.


Wil je de hele dag aan het strand liggen? Dan kan je uiteraard prima heen in het tussenseizoen. Maar de beste reistijd voor Thailand is het dus niet.

Beste reistijd Noord Thailand

In Noord Thailand is het weer heel anders dan in in Zuid Thailand. Hoe dat kan? Allereerst is Noord Thailand een stuk hoger gelegen. In de nacht kunnen temperaturen gemakkelijk zakken tot 0 graden. Het mooiste weer heb je hier in november t/m januari. Dus wel echt in het hoogseizoen.

Daarnaast kan je in de maanden juni, juli en augustus beter niet gaan als je regen wil vermijden. Hou je van de natuur? Dan is het goed om te weten dat er in de droge maanden minder regen valt, waardoor de groene natuur ook minder aanwezig is. Je kan het beste vlak na het regenseizoen gaan als je wil genieten van de prachtige natuur die Thailand kan bieden.

Beste reistijd Noord-Thailand
Centraal-Thailand

Beste reistijd Centraal Thailand

En dan nog centraal Thailand. Dit ligt tussen Cambodja en Myanmar in. Hier kan je het beste vertoeven tussen november en april. Wanneer je later in het jaar gaat loop je flink wat risico op heftige regenbuitjes. Zo wordt Bangkok de afgelopen paar jaar al geteisterd door overstromingen.

En dit kan er behoorlijk heftig aan toegaan. Je wil dan ook niet tijdens zo'n overstroming daar op vakantie zijn. Maar goed, zulke prachtige plaatsen als Cambodja en Myanmar zijn eigenlijk niet te missen wanneer je Thailand gaat bezoeken.

Beste reistijd Centraal-Thailand
Zuid-Thailand

Beste reistijd Zuid Thailand

Zoals eerder aangegeven zit er dus een daadwerkelijk verschil tussen noorden en zuiden van Thailand. De temperaturen schommelen hier een stuk minder. Hierdoor is het dus eigenlijk het hele jaar warm. Dit met af en toe neerslag, net zoals in de rest van Thailand.

Als je naar zuid Thailand gaat kun je het beste gaan tussen december en maart. Vooral in december is de natuur echt prachtig, omdat je dan net na het regenseizoen aankomt. Regen vermijden? Ga dan niet tussen april en november.

Beste reistijd Zuid-Thailand

De beste reistijd per persoon

De ene persoon is de ander niet. Wat jij dus heel fijn kan vinden qua temperatuur, kan de ander véél te warm vinden. Of andersom: juist te koud. Dus, wat is dan voor jou de beste reistijd?

Wanneer je graag meerdere eilanden wil bezoeken en wel houdt van een beetje feesten, kan je het beste gaan in het droge seizoen. Ook wanneer je een echte strandganger bent is dit veruit de beste tijd. Er gaan ook binnenlandse vluchten tussen de verschillende Thaise eilanden. Zo kan je optimaal verkennen tijdens je reis.

Ben je een echte natuurfan? Ga dan vlak na het regenseizoen. Je geniet dan optimaal van de prachtige natuur die Thailand te bieden heeft. Wanneer je écht het beste eruit wil halen is het regenseizoen veruit het beste (helaas). De iconische rijstvelden zijn dan bijvoorbeeld een stuk groener, en de bergen ogen een stuk mooier.

Misschien ook interessant: Dit is de beste reistijd voor je vakantie naar Bali!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>