CAMBODJA

Reisinformatie & Blogs

CAMBODJA – SUSADAY – HALLO!

Cambodja is zonder twijfel een populaire bestemmingen voor budgettoeristen. Niet verwonderlijk ook, want met een heel klein budget kom je in dit land behoorlijk ver.

Voordelige accommodaties, lekker en voordelig eten en een ietswat verlegen maar gastvrij volk dat jou graag een blik geven in hun dagelijks leven en van alles kunnen vertellen over de rijke en bijzondere Cambodiaanse cultuur en tradities.

PRAKTISCHE INFORMATIE

TELEFOON & INTERNET  Een SIM-kaart kost 5 dollaren kan bij elke willekeurige telefoonwinkel worden gekocht. SMART en METFONE zijn de populairste, waarbij SMART vooral in de stad en METFONE de beste keuze is voor op het platteland.

VISUM & VERLENGEN  Een toeristenvisum kan online worden aangevraagd en kost rond de 30 dollar. Je kunt het visum eenmaal verlengen. Wie langer wil blijven kan  overigens zonder problemen elke maand een visum-run doen. Meer informatie over het Cambodjaanse visum, lees je in dit artikel

ELEKTRICITEIT  De netspanning is hetzelfde als in Nederland, 230V, maar men gebruikt hier andere stekkers. Een wereldstekker is een absolute must-have, deze bijvoorbeeld. Ook een oplader is handig, want de stroomvoorziening wordt (met name in de maanden maart/april regelmatig voor enkele uren onderbroken.

BESTE TIJD OM TE GAAN   Het eind van het regenseizoen, zo tegen augustus, september,  november, is de beste tijd voor een bezoek aan Cambodja. Het regent dan een stuk minder en de temperatuur is een stuk aangenamer dan in het droge seizoen (november/april).

PINNEN & BETALEN  In Cambodja kunn je zowel met Amerikaanse dollars als de lokale Cambodjaanse Riel betalen. IIn de grensgebieden met Thailand kan zelfs met Thaise Bath worden betaald.

In de steden vindt je overal geldautomaten, op het platteland is dat een stuk minder en zul je naar een nabijgelegen dorp moeten. Let op: dollarbiljetten die beschadigd zijn of waarop geschreven is, worden niet geaccepteerd.

COMMUNICATIE – In Cambodja spreekt men het Khmer en niet iedereen in Cambodja is de Engelse taal machtig. Dit geldt zowel voor het platteland als in de grotere steden.

Het Khmer is wel op de Google vertaal app te vinden, maar kan er soms goed naast zitten. Gebruik korte zinnen en spreek het liefst in enkele woorden.

Van A naar B in Cambodja

Wie van stad naar stad wil reizen heeft de optie tussen tourbussen, kleine taxibusjes of een taxi. Het verkeer in Cambodja is chaotisch en gevaarlijk. Elke dag komen er mensen om in het verkeer. Het beste en veiligste advies is om zo “groot als mogelijk” te reizen, dus met een tourbus. Die reizen dagelijks tussen allerlei steden, zijn relatief goedkoop en comfortabel.

In de steden is vervoer geen probleem. Je pakt gewoon een tuktuk of de PasApp (de UBER versie in Cambodja). Veel toeristen huren een scooter of een fiets. Let erop dat alle buitenlanders officieel een rijbewijs moeten hebben voor 150cc scooters. Een helm is verplicht voor de bestuurder van een scooter en overdag rijden met je licht aan is ongeveer het ergste dat je in Cambodja kunt doen!

Veilig & gezond in Cambodja

Door heel Cambodja hen vind je kleine eetstalletjes waar je de meest verrassende en heerlijke gerechten kunt eten voor 2 tot 4 dollar. Rijst en vis vormen de basis van veel gerechten, maar je zult ook geen probleem hebben om heerlijke rund, varkens of kipgerechten te vinden. Wel oppassen met kip- en visgerechten, want botten en graten worden meestal gewoon mee geserveerd!

Op plaatsen waar veel toeristen verblijven, liggen de prijzen voor maaltijden beduidend hoger. Voor dezelfde maaltijd buiten deze toeristische gebieden, betaal je vaak de helft minder. Een flesje water kost je niet meer dan 500 Real (0,15 USD). Zorg dat je altijd een fles bij de hand hebt, want het drinken van kraanwater is absoluut af te raden!

WEL doen in Cambodja

Handen schudden en de sampeah – Cambodjanen groeten elkaar met een sampeah, maar handen schudden is (vooral in grotere steden) tegenwoordig ook redelijk gebruikelijk. Kijk even wie je voor je hebt en bepaal waar je voor kiest. Zelf groet ik dames, jonge kinderen en ouderen met een sampeah, terwijl ik jongeren en mannen van rond mijn leeftijd de hand rijk.

Ken en volg de tempelregels – Wie een tempel bezoekt, heeft zich aan een aantal regels te houden. Ben je daar niet zo bekend mee, lees ze dan hier. Overigens gelden veel regels ook bij het omgaan met de locals: wie een huis bezoekt, trekt bijvoorbeeld ook zijn slippers uit.

NIET doen in Cambodja

Praten over politiek of de Khmer Rouge  – Houd er rekening mee dat er nog niet zo heel lang gelden in Cambodja een genocide heeft plaatsgevonden. Vrijwel iedereen die je ontmoet heeft wel een familielid verloren. Wees zeer terughouden in het praten over de recente geschiedenis of actuele politiek van Cambodja.

Drugs gebruiken  – Regelmatig overlijden buitenlanders in Cambodja na het gebruik van drugs. Het is algemeen bekend dat drugs in Cambodja vermengd worden met allerlei middelen die de gezondheid geen goed doen. Daarnaast is elke vorm van drugsgebruik strafbaar en bestaan er scams waarmee toeristen worden opgelicht.

Ankor Wat of andere tempels bezoeken?

Bezoek je een Bodhistisch land? Lees dan even deze tempelregels.

VOORDELIGE ACCOMMODATIES

Hostel & Guesthouse
Voor zo’n 4 euro heb je al een bed in van de vele hostels die er in de populaire bestemmingen zoals Siem Reap, Phnom Pheng of Sihanoukville te vinden zijn. Kamers in budgethotels en guesthouses, kosten tussen de 10 en 15 dollar.

Prijzen voor een wat luxere kamer, inclusief ontbijt en vaak allerlei faciliteiten, zoals een zwembad, sauna en fitnessruimte, beginnen vanaf 25 dollar per nacht.

Langer verblijf

Wie langer blijft, doet er verstandig aan een particuliere kamer te vinden. Gemiddeld betaal je daarvoor tussen de 6 en 120 euro per maand.

Sla AIRBNB en Couchsurfing maar over, daar vind je vooral hotels die hun kamers aanbieden en betaal je veel meer dan wanneer je ter plekke op zoek gaat.

MIJN FAVORIETE REISTOOLS

Een bed in een hostel via Hostelworld, een reisverzekering via World Nomads en voordelige vliegtickets via Kiwi of Booking.

Start een leven als digital nomad!

Leven als een digital nomad.... ook iets voor jou?

Leer de ins- en out van iemand die al ruim 12 jaar onderweg is!

Bespaartips Cambodja

Trap niet in de scams – Die vind je in allerlei vormen en maten en door heel Cambodja heen en kunnen je zomaar tientallen of honderden euro’s kosten.  Bedenk daarbij dat in sommige gevallen de politie betrokken is bij dergelijke scams.

Eet waar de locals eten – Want waar veel Cambodjanen eten, is het goedkoop en goed! Westerse gerechten zien er op de kaart vaak smakelijk uit, maar eenmaal op het bord, valt dat letterlijk vies tegen. Wil je toch genieten van een weserse maaltijd, dan geldt eigenlijk hetzelfde advies: eet waar de expats eten. 

Gebruik PassApp – De Cambodjaanse variant van Uber en Grab. De PassApp app kun je gratis downloaden en met een paar klikken bestel je een tuk-tuk of threewheel. Houd er wel rekening mee dat PassApp een lokaal ding is en drivers meestal geen Engels spreken. Voer dus bij voorkeur de bestemming in bij het boeken van je trip of zorg ervoor dat je de bestuurder de weg kunt wijzen.

Vermijd aankopen in toeristische gebieden – De riverside in Phnom Penh of Pub Street in Siem Reap zijn niet de locaties om boodschappen te doen, je maaltijden te eten of kleding te kopen.

LEVEN als een DIGITAL NOMAD?

Je kantoor in je koffer, wonen en werken waar je maar wilt en ondertussen de mooiste plekjes van de wereld bekijken….wie wil dat nou niet?!

Start een leven als digital nomad!

IS CAMBODJA EEN DIGITAL NOMAD BESTEMMING?

Cambodja is wat mij betreft de ultieme plek voor digital nomads. Het internet is in de vier grotere steden snel en goed, er zijn zeer goedkope accommodaties te vinden en kosten voor eten, drinken en levensonderhoud liggen lager dan omliggen de landen, zoals Thailand, Vietnam of Laos.

WIFI wordt in veel hostels, hotels en restaurants gratis aangeboden en in de vier grotere steden zijn werkplekken voor digital  nomads te vinden.

Buiten werktijd

Ben je niet aan het werk, dan zijn er altijd wel bijzondere plekjes in de buurt om te ontdekken. Ook kun je ervoor kiezen om 1 of meerdere dagen als vrijwilliger aan de slag te gaan. En wie gewoon wil relaxen, kan er op uit en kennismaken met de super relaxte Cambodjaanse locals.

 

LEVEN als een DIGITAL NOMAD?

Je kantoor in je koffer, wonen en werken waar je maar wilt en ondertussen de mooiste plekjes van de wereld bekijken….wie wil dat nou niet?!

Start een leven als digital nomad!

Reisverhalen & Blogs

Verkeersregels in Cambodja….dit MOET je weten!

Deelnemen aan het verkeer in Cambodja is uitsluitend weggelegd voor mensen die stevig in hun schoenen staan en snel beslissingen kunnen en durven te nemen. Daarnaast is het belangrijk dat je je hoofd ten aller tijden koel weet  te houden en je kennis hebt genomen van...

Dit Moét Je Gezien Of Gedaan Hebben in Cambodja

Ankor Wat De tempels van Ankor wat zijn de grootste trekpleister van Cambodja. Miljoenen toeristen bezoeken jaarlijks dit gigantische complex. Je hebt meerdere dagen nodig om echt alles te bekijken en het is er echt altijd druk. De tempels zijn indrukwekkend en de...

Geld Besparen Tijdens Je Bezoek Aan Cambodja

Cambodja is een van de armste landen van Azië. Een groot aantal mensen leven onder de armoedegrens. Het gemiddelde salaris van bijvoorbeeld een agent, ober of winkelbediende ligt rond de 100 dollar, soms wat meer, meestal iets minder. Voor budgetreizigers is Cambodja...

Informatie Over Cambodia In Vogelvlucht

Accommodatie Je verblijf in Cambodja kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Voor zo'n 4 euro heb je al een bed in van de vele hostels die er in de populaire bestemmingen zoals Siem Reap, Phnom Pheng of Sihanoukville te vinden zijn. Liever een eigen kamer,...

Alles Dat Je Moet Weten Over Je Visum Voor Cambodja

Voor Cambodja heb je een visum nodig dat je het zowel bij aankomst in Cambodja (visa on arrival) als online kunt regelen. Een toeristenvisum kost 30 dollar (online iets meer) en is geldig voor 30 dagen. Een toeristenvisum kan eenmaal met 30 dagen verlengd worden. Wil...

EHENTHA?!

EHENTHA?!

Magazine voor, door en over Digital Nomads

Magazine voor, door en over  Digital Nomads

Ehentha?! betekent "Echt waar?!" en staat vol met artikelen van ervaren digital & budgetal nomads.