Overweeg je om een cruise te boeken? Waarom zou je niet eens kijken naar de vele mogelijkheden om een cruise te maken vanuit Nederland? In dit artikel geven we je een uitgebreid overzicht van cruises die vertrekken vanuit Nederland, zodat je goed geïnformeerd aan jouw avontuur kunt beginnen!


 • De meest populaire rederijen voor een cruise vanuit Nederland

Top 4 (Let op: de meeste feesten zijn ruim van tevoren volgeboekt. Boek direct om zeker te zijn van een leuke boat party!

Gaan er cruises vanuit Nederland?

Jazeker, Nederland is een populaire vertreklocatie voor cruises naar verschillende bestemmingen. Vanuit Nederland heb je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende routes zowel binnen Europa als daarbuiten. Nederland cruises brengen je langs prachtige steden, bezienswaardigheden en landschappen.

De cruises die je kan boeken vanuit Nederland verschillen in duur en bestemming. Zo gaan er verschillende cruises naar Noorwegen, Groenland en IJsland, terwijl andere routes juist de zonnige Mediterrane bestemmingen varen, zoals de Griekse eilanden of de kustplaatsjes van Italië. Voor elk type reiziger is er dus wel iets te vinden!

cruise vakantie nederland

Zie jij jezelf al zitten op het gigantische dek, genietend van een cruise vakantie?

Vanaf welke havens in Nederland kun je met de cruise vertrekken?

In Nederland heb je de keuze uit drie populaire vertrekhavens voor cruises, namelijk: Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden. Deze havens zijn strategisch gelegen en vormen het vertrekpunt voor vele cruises naar de mooiste bestemmingen over de hele wereld. Onderstaand zetten we de drie vertrekhavens voor je op een rijtje!

Cruise vanuit Amsterdam

In het hart van Nederland bevindt zich de vertrekhaven Amsterdam. De cruiseterminal ligt op slechts 10 minuten loopafstand van de achterkant van het Centraal Station, wat het gemakkelijk maakt om naar de haven te komen. Amsterdam is een populaire vertrekhaven voor cruises door heel Europa. Zo kun je van hieruit bijvoorbeeld reizen naar bestemmingen zoals de Scandinavische fjorden, de Baltische hoofdsteden, de Middellandse Zee en zelfs naar verder weg gelegen gebieden.

Cruise vakantie vanuit Rotterdam

De vertrekhaven van Rotterdam draagt de titel van de grootste haven van Nederland. De cruises vertrekken vanuit de cruiseterminal die zich vlak bij het centrum bevindt, naast de Erasmusbrug. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf het Centraal Station, op slechts 15 minuten afstand met tram of metro. Vanuit Rotterdam vertrekken vele cruises, waaronder naar bestemmingen in Noord-Europa, West-Europa, Zuid-Europa en de Britse Eilanden. Voorafgaand aan je vertrek kun je de stad verkennen!

Cruise vanaf IJmuiden

IJmuiden is een opkomend alternatief als vertrekhaven voor cruises en wordt steeds populairder. Steeds meer cruiseschepen starten en eindigen hier hun reis. Vanuit deze haven kun je reizen naar bestemmingen zoals Noord-Europa, de Oostzee en Noorwegen. De haven van IJmuiden is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende delen van Nederland en net wat rustiger dan de havens in Amsterdam of Rotterdam.

Voordelen van cruises vanuit Nederland

Een cruise vanuit Nederland kent vele voordelen vergeleken met een vertrek vanuit het buitenland. Onderstaand zetten we enkele van de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje, zo weet je zeker of het de moeite waard is!

 • Geen extra kosten voor de vluchten, wanneer je al in Nederland woont hoef je geen internationale vluchten te boeken naar andere vertrekpunten;
 • Bespaart reistijd, je hoeft niet dagen van tevoren naar je vertrekbestemming te reizen;
 • Uitgerust beginnen aan de cruisevakantie, geen last van een jetlag of vermoeidheid na een lange vlucht;
 • Gemakkelijke toegang tot de vertrekhaven, de Nederlandse havens zijn goed bereikbaar via verschillende vervoersmiddelen, waaronder trein, auto en openbaar vervoer.
 • Soepel beginnen en eindigen van de vakantie, na het beëindigen van de cruise ben je meteen weer thuis.

Welke rederijen vertrekken vanuit Nederland?

Er zijn verschillende rederijen die cruises aanbieden vanuit Nederlandse havens, elk met hun eigen kenmerken en naar specifieke bestemmingen. Onderstaand zetten we enkele van de bekendste rederijen die cruises aanbieden vanuit Nederland voor je op een rijtje!

 1. Celebrity Cruises
  Celebrity Cruises staat bekend om zijn stijlvolle en moderne schepen, uitstekende service en aandacht voor culinaire hoogstandjes. Vanuit Nederland vertrekken ze naar meerdere Europese bestemmingen, waaronder de Middellandse Zee en de Noorse fjorden.
 2. Costa Cruises
  Staat bekend om zijn Italiaanse sfeer, vrolijke personeel en gevarieerde entertainment. Vanuit Nederland bieden ze cruises aan naar zowel Noord-Europese bestemmingen als de naar Middellandse Zee. Met Costa Cruises word je meegenomen op een echte mediterrane cruise.
 3. Norwegian Cruise Line (NCL)
  Staat bekend om zijn "Freestyle Cruising"-concept, waarbij je als passagier flexibiliteit krijgt in het kiezen van dinertijden en entertainment. Vanuit Nederland vertrekt NCL naar verschillende bestemmingen, waaronder de Baltische Staten, Noordkaap en de Canarische Eilanden.
 4. Cunard Line
  Dit is een van de oudste cruisemaatschappijen, al meer dan 100 jaar bieden ze cruises aan. Ze staan bekend om hun trans-Atlantische routes waarbij ze oversteken van het ene continent naar het andere. Maar daarnaast bieden ze ook cruises aan vanuit Nederland naar verschillende Europese bestemmingen.
 5. AIDA Cruises
  Staat bekend om zijn informele sfeer, ontspannen vakanties en opvallend kleurrijke schepen. Vanuit Nederland bieden ze cruises aan naar verschillende bestemmingen in Noord-Europa, waarbij ze veel aandacht besteden aan entertainment en activiteiten aan boord.
 6. Holland America Line
  Holland America Line heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn luxe schepen en uitstekende dienstverlening. Vanuit Nederland vertrekken ze naar diverse bestemmingen in Europa, waaronder de Noorse fjorden, de Middellandse Zee en de Baltische Staten.
 7. Royal Caribbean
  Dit is een van 's werelds grootste cruise maatschappijen en staan bekend om het uitgebreide aanbod aan activiteiten en voorzieningen aan boord van hun schepen. Vanuit Nederland bieden ze cruises aan naar verschillende Europese bestemmingen, waaronder de Britse Eilanden en Scandinavië.
 8. MSC Cruises
  Cruise rederij MSC staat bekend om zijn mediterrane sfeer, luxe stijl en uitstekende keuken. Vanuit Nederland vertrekken ze naar verschillende bestemmingen in Europa, waarbij ze een mix van cultuur, geschiedenis en ontspanning aanbieden.

De meest populaire bestemmingen zijn over het algemeen de Canarische eilanden en Nieuw Zeeland. Echter gaan er ook regelmatig cruiseschepen naar Zuid Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten en Costa Rica. Wel is het zo dat je deze bestemmingen niet kunt bereiken vanuit Nederland. Hiervoor dien je een cruisevakantie te boeken vanaf een ander vertrekpunt dan Nederland.

Veelgestelde vragen

Wat kost een cruise per dag?

De kosten van een cruise variëren sterk, maar gemiddeld liggen ze tussen de 100 en 200 euro per persoon per dag, afhankelijk van het type cruise en de gekozen hut.


Welke kleding draag je op een cruise?

De kleding op een cruise is meestal informeel overdag, maar 's avonds worden vaak elegante outfits verwacht, en sommige cruises hebben ook formele avonden waar formele kleding gewenst is.


Hoelang duurt een mini cruise vanuit Nederland?

Een mini cruise vanuit Nederland zal gemiddeld tussen de 2 en 5 dagen duren, afhankelijk van de bestemming en het reisprogramma.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>