Ben je van plan om op duikvakantie Madeira te gaan? In dit artikel vind je alle informatie over waarom duiken op Madeira zo speciaal is. We vertellen je over de beste duikplekken, de ideale periode om te duiken op Madeira en zetten de beste duikscholen voor je op een rijtje.


  • Onze favoriete Madeira Tips! 

Waarom op Madeira duiken?

Er zijn verschillende redenen waarom duiken op eiland Madeira zo geliefd is. Allereerst is de milde temperatuur van het zeewater gedurende het gehele jaar een groot pluspunt. Of je nu in de winter of in de zomer duikt, het water van de Atlantische Oceaan blijft aangenaam met gemiddelde temperaturen van ongeveer 19 °C in de winter en 25 °C in de zomer. Sowieso staat Madeira in de top 5 qua plekken met het beste klimaat van Portugal.

Een andere reden waarom duiken op Madeira zo geliefd is, is het uitstekende zicht onder water. Het water is enorm helder waardoor het zicht zich uitstrekt tot meestal 20 of 30 meter. Hierdoor kun je veel van het onderwaterlandschap en zeeleven zien, wat natuurlijk erg gewild is als je op een van de mooiste plekken ter wereld aan het duiken bent.

Een ander voordeel van duiken op Madeira is de hoeveelheid aan zeedieren die je hier tijdens het duiken kunt tegenkomen. Denk hierbij aan dolfijnen en walvissen die in de omgeving zwemmen, maar ook aan pijlstaartroggen, murenes, everlipvissen, tandbaarzen, snoeken, kabeljauwen, tonijnen, zeesterren, zeepaardjes, barracuda's, baarzen en kreeften. De grote verscheidenheid aan soorten die je kunt tegenkomen tijdens een duik op Madeira maakt het een waar paradijs voor duikliefhebbers en onderwaterfotografen.

De beste duikplekken van Madeira

Madeira is een perfecte bestemming als het gaat om duiklocaties. Het hele jaar door komen er vele duikliefhebbers deze kant op om de mooiste onderwaterplekken te ontdekken. Onderstaand zetten we drie van de beste duikplekken op Madeira voor je op een rijtje!

Garajau zeereservaat

Gelegen op slechts 20 minuten afstand van de hoofdstad Funchal, vind het Garajau Partial Nature Reserve, een locatie die zowel beginnende als gevorderde duikers van over de hele wereld aantrekt. In dit beschermde zeegebied vind je een overvloed aan zeedieren en koraalriffen. Je kunt hier duiken met vele soorten kleurrijke vissen, zoals papegaaivissen, murenen en zeebaarzen. Een van de hoogtepunten van deze duikplek is de kans om te zwemmen met manta's, roggen en dolfijnen, die af en toe een bezoekje brengen.

Garajau is een van de plekken van waaruit je kunt duiken op Madeira

Afonso Cerqueira Wreck

Voor duikers die geïnteresseerd zijn in het verkennen van scheepswrakken, is het Afonso Cerqueira Wreck een niet te missen duiklocatie op Madeira. Dit voormalige Portugese marineschip ligt op een diepte van ongeveer 30 meter, is bedekt met zacht koraal en wordt omgeven door scholen van tropische vissen. Op dit wrak werd in 2022 het European Open Championship of underwater photography gehouden.

Blue Hole

Verborgen in de kliffen van de noordkust van Madeira bevindt zich de Blue Hole. Deze duikplek staat bekend om zijn unieke omgeving, waarbij een grot op ongeveer 20 meter diepte uitkomt in een open zeezwembad. Je kunt hier duikend afdalen door de grotopening en binnenin de grot prachtige stalactieten en stalagmieten bewonderen.

Wrakduiken op Madeira

Op Madeira heb je de mogelijkheid om te wrakduiken, duiken naar gezonken schepen. Omdat deze scheepswrakken hier al vele jaren liggen, vormen er zich kunstmatige riffen op de wrakken die onderdak bieden aan een diversiteit van vissen en planten. Een bekend wrak is de Bowbelle, een 90 meter lang schip dat zich bevindt op een diepte van ongeveer 30 meter. De boot is gezonken door een aanvaring met een andere boot bij Madalena do Mar, ongeveer 40 minuten varen van Funchal aan de zuidkust van Madeira.

Een ander interessant wrak op Madeira is de Madeirese, een vrachtschip dat opzettelijk tot zinken is gebracht in het jaar 2000 om een duiklocatie te creëren. Dit wrak ligt op een diepte van ongeveer 25 meter aan de zuidoostkust van Porto Santo.

Daarnaast is er nog het Pronto scheepswrak, gelegen op een diepte van ongeveer 30 meter voor de pier van Funchal. Wanneer je hier gaat duiken kan je de overblijfselen van het schip verkennen en zien hoe het wrak inmiddels door de natuur is geclaimd.

Scheepswrakken zijn plekken waar zeer veel zeeleven bij elkaar komt


Beste tijd om te duiken op Madeira

De beste tijd om te duiken op Madeira is over het algemeen tussen juni en oktober. Tijdens deze periode is het water op zijn warmst en de kans om walvissen te spotten het grootst. Het warmere water trekt verschillende soorten walvissen aan, zoals potvissen, grienden en bultruggen. Het is prachtig om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien zwemmen. Naast walvissen zijn er ook andere zeedieren te bewonderen, zoals dolfijnen en zeeschildpadden.

Hoewel de periode van juni tot oktober over het algemeen als de beste tijd wordt beschouwd om te duiken op Madeira, blijft het water het hele jaar door relatief warm, waardoor je ook buiten het hoogseizoen kunt blijven duiken. Sommige zeedieren zullen echter tijdens deze periode het water verlaten om naar warmere gebieden te trekken, waardoor de diversiteit aan dieren onder water mogelijk iets minder is. Gelukkig zijn er vele andere plekken om te ontdekken, zoals grotten, riffen en wrakken.

"Madeira is een van de leukste vakantiebestemmingen in Portugal, mede dankzij de prachtige kust en het Fanal Forest."

Reistijger.nl


Leren duiken op Madeira

Als je wilt leren duiken op Madeira, heb je verschillende duikscholen Madeira waar je uit kan kiezen. De meeste duikscholen bevinden zich in Funchal of Canico. Onderstaand zetten we een aantal betrouwbare duikscholen met positieve recensies voor je op een rijtje!

  • Azul Diving Center Madeira in Funchal
  • Cipreia Dive Club in Funchal
  • Madeira Diving Center in Caniço
  • Mero Diving Center in Caniço
  • Manta Diving Madeira in Caniço

Deze duikscholen bieden trainingen aan op verschillende niveaus, zodat je kunt leren duiken, ongeacht je ervaringsniveau. Dus of je nu een beginner bent of al wat duikervaring hebt, je kan een cursus of programma kiezen die bij je vaardigheden en kennis aansluit. Naast de basistrainingen bieden sommige duikcentra ook snorkelexcursies, wrakduiken en nachtduiken aan.


Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>