Wanneer je lekker gegeten hebt en vriendelijk geholpen bent is het in ons eigen land gebruikelijk om dit te belonen met een klein fooitje. Er zijn echter ook landen waar dat helemaal niet gewaardeerd wordt, en het zelfs als een belediging wordt gezien. Hoe zit dat bij onze buren? In dit artikel vertellen we je alles over fooi geven in Duitsland.


Is fooi gebruikelijk in Duitsland?

Het is in Duitsland gebruikelijk om fooi te geven in bepaalde bedrijfstakken zoals de horeca. In veel gevallen lijkt de fooi cultuur in Duitsland heel erg op die van Nederland. Je kunt dan ook dezelfde maatstaven aanhouden hiervoor.

Let op: Fooi geven niet verplicht in Duitsland
Mocht je een keer te maken krijgen met een intimiderende ober die beweert dat fooien verplicht zijn, trap er dan niet in. Fooi geven is niet verplicht, in geen enkel geval! Wel is het zo dat het erg gewaardeerd wordt. Hieronder gaan we iets dieper in op een viertal industrieën waar veel onduidelijkheid is over het wel of niet fooi geven.

winkelier

In welke industrieën kun je fooien?

Oké, we weten dat de fooi cultuur in Duitsland vergelijkbaar is met die van ons. Om verwarring te voorkomen geven we nog een aantal voorbeelden van situaties en industrieën waarin je fooi kunt geven (mits je tevreden bent over de dienstverlening!).

Horeca (restaurants, cafés)

In geen enkele branche wordt fooi zo vanzelfsprekend gezien als in de horeca. Dat komt omdat service een belangrijk onderdeel is van de dienstverlening. Ben jij tevreden met de geboden service? Dan kun je dit belonen met een fooi van ongeveer 10%.

Als het om hele hoge bedragen gaat dan is 5% ook zeker niet ongebruikelijk. Wij raden aan om alleen ‘een extraatje’ te geven als je vriendelijk geholpen bent.

Hotels

Wanneer je in of uitcheckt in je hotel (of AirBNB) is het niet zo dat je hier fooi geeft bij de receptie. Bij kamermeisjes is het een ander geval. Zij verdienen vaak minder geld en veel mensen laten als de kamer is schoongemaakt een euro of wat kleingeld achter op het nachtkastje.

Taxi of Uber

Een fooi is een groot wordt, maar wanneer je in Duitsland de taxi of Uber pakt is het gebruikelijk om bedragen met 1 of 2 euro af te ronden naar boven. Ook hierbij geldt dat het niet verplicht is en dat je dit vooral doet wanneer je een leuk gesprek hebt gehad met de chauffeur, of dat hij/zij je op een snelle en efficiënte manier naar je plaats van bestemming hebt gebracht.

Tourbus

Mocht je met een tourbus naar Duitsland reizen, om bijvoorbeeld een van de kerstmarkten te bezoeken, gebeurt het ook regelmatig dat de busreizigers wat kleingeld achterlaten voor de chauffeur.

Conclusie

We hebben kunnen lezen hoeveel fooi je kunt geven in Duitsland (tussen de 5% - 10%), of het verplicht is (nee) en in welke situaties fooien het meest voorkomt. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat je in Duitsland net zoveel fooi geeft als in Nederland, en dat de cultuur ook (bijna) hetzelfde is.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>