Het geven van fooi is een manier om je dankbaarheid te uiten voor de service van een ander. Dit kan in verschillende situaties gebruikelijk zijn, denk aan restaurants, gidsen, chauffeurs, hotels of taxi's. In dit artikel geven we je een handige richtlijn voor het geven van een fooi in Frankrijk!


Is het normaal om in Frankrijk een fooi te geven?

Het is in Frankrijk in de meeste gevallen niet gebruikelijk om een fooi te geven. Wel kan dit bij goede service een leuk gebaar zijn als waardering van het personeel. In Frankrijk is fooi meestal geen groot percentage van het totale bedrag, maar een klein extraatje als symbool van dank. Hiermee laat je zien dat je de inspanning van degenen die je hebben geholpen tijdens je reis op prijs stelt. 

Hoeveel fooi is gebruikelijk in Frankrijk?

Het is dus niet gebruikelijk om fooi te geven in Frankrijk, maar het is wel een manier om je waardering te tonen voor een goede service. Dus of je nu geniet van een heerlijke maaltijd, ontspant in een hotel of deelneemt aan een goed begeleide excursie, het geven van een passende fooi wordt erg gewaardeerd! Onderstaand zetten we enkele richtlijnen voor fooien in Frankrijk voor je op een rijtje. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid fooi geeft!

Fooi in een café of restaurant

Ga je lunchen of dineren in een restaurant of café? Dan is de fooi meestal al inbegrepen in de bon: staat er 'service compris' op de bon, dan is de fooi al inbegrepen in de eindprijs. Staat er 'service non compris' op de bon, dan is de fooi nog niet inbegrepen op de bon en is het gebruikelijk om rond de 10% fooi te geven.

Als je genoten hebt van de service, dan kun je uiteraard zelf kiezen om meer fooi te geven in Frankrijk. Dit kun je doen door contant geld op de tafel te laten of door de pinrekening naar boven af te ronden. 

Fooi aan taxichauffeurs

Het is niet gebruikelijk om fooi te geven aan taxichauffeurs. Je zou echter na een fijne rit of wanneer de chauffeur geholpen heeft met aanbevelingen van restaurants of het dragen van koffers altijd het bedrag af kunnen ronden naar boven. Bijvoorbeeld, als de rit 8,50 euro kost, kun je het bedrag afronden naar 9 euro. Het geven van fooi aan een taxichauffeur is erg zeldzaam, maar het wordt natuurlijk wel sterk gewaardeerd!

Fooi in hotels

Bij het verblijven in hotels is het niet gebruikelijk om hotelpersoneel een fooi te geven in Frankrijk. Als je echter voelt dat de service goed genoeg is dan kun je natuurlijk kiezen om een klein bedrag als fooi achter te laten. Bij langere verblijven kun je bijvoorbeeld een paar euro achterlaten voor de huishoudsters. 

Ben je op vakantie in Frankrijk met de hond? Overweeg dan wat meer fooi achter te laten op basis van hoe veel jouw hond verhaard of andere viezigheid rondgestrooid heeft. 

Fooi bij rondleidingen en excursies

Neem je deel aan een gratis of betaalde rondleiding? Dan maken de reisleiders meestal hun verwachtingen voor een fooi duidelijk aan het begin van de tour. Deze gidsen lopen vaak niet met een kaartautomaat rond, dus vergeet geen contant geld mee te nemen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om meer of minder fooi te geven op basis van de kwaliteit van de gids of rondleiding, en schroom je niet om geen fooi te geven als jouw gids niet aan de norm voldoet. 

Conclusie

We hebben laten zien welk fooibedrag gebruikelijk is bij het geven van fooi (≈10%), of het geven van fooi verplicht is (nee), en in welke situaties het geven van fooi het meeste voorkomt. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat de cultuur rond het geven van fooien erg lijkt op die van Nederland, en dat je dezelfde regels kan hanteren in Frankrijk als in Nederland. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>