Het geven van fooi is een manier om je dankbaarheid te uiten voor de service van een ander. Dit kan in verschillende situaties gebruikelijk zijn, denk aan restaurants, gidsen, cafés, hotels of taxi's. In dit artikel geven we je een handige richtlijn voor het geven van een fooi in Italië!


Wel of geen fooi geven in Italië?

In Italië is fooi geven niet erg gebruikelijk. Wel kan dit bij goede service een leuk gebaar zijn als waardering van het personeel. In Italië is fooi meestal afronding naar boven of een paar procent van het totale bedrag, als een symbool van dank. Zo laat je zien dat je degene die je geholpen hebben tijdens je vakantie op prijs stelt voor hun inspanning. 

tip italy

Hoeveel fooi geef je in Italië?

In Italië zit de fooi vaak inbegrepen bij de service (Servizio Incluso) en is het dus niet gebruikelijk om extra te betalen. Wanneer je toch besluit te fooien is een bedrag tussen de 5 en 10 procent gebruikelijk.

Fooi geven in Italië is een beleefde manier om je waardering te tonen voor een goede service. Dus of je nu geniet van een heerlijke maaltijd, ontspant in een hotel of deelneemt aan een goed begeleide excursie, het geven van een passende fooi wordt erg gewaardeerd! Onderstaand zetten we enkele richtlijnen voor fooien in Italië voor je op een rijtje. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid fooi geeft!

Fooi aan taxichauffeurs

Het is niet gebruikelijk om fooi te geven aan taxichauffeurs. Als je genoten hebt van de rit, of als de chauffeur geholpen heeft met het dragen van tassen of koffers zou je het eindbedrag naar boven af kunnen ronden om je waardering te laten blijken. Je zou dus bijvoorbeeld een bedrag van €7,50 af kunnen ronden naar €8,00.

Fooi in hotels

Bij het verblijven in hotels is het niet gebruikelijk om hotelpersoneel een fooi te geven in Italië. Als je voelt dat de service goed genoeg is dan kun je natuurlijk wel voor kiezen om een klein bedrag als fooi achter te laten. Bij langere verblijven kun je bijvoorbeeld een paar euro achterlaten voor de huishoudsters. 

Ben je op vakantie in Italië met de hond? Overweeg dan wat meer fooi achter te laten op basis van hoe veel jouw hond verhaard of andere viezigheid rondgestrooid heeft.

Fooi in een café of restaurant

Ga je lunchen of dineren in een restaurant of café? Meestal staat er op de bon al 10% servicekosten inbegrepen. Als dit niet het geval is, is het altijd fijn voor het personeel om een fooi van 5-10% achter te laten. 

Als je fooi wilt geven in een café of restaurant, dan is dit mogelijk door contant geld achter te laten op je tafel wanneer je weggaat of door het te pinnen bedrag naar boven af te ronden. 

Fooi bij rondleidingen en excursies

Neem je deel aan een gratis of betaalde rondleiding? Dan maken de reisleiders of chauffeurs meestal hun verwachtingen voor een fooi duidelijk aan het begin van de tour. Doen ze dat niet, dan is een bedrag van €1-2 meestal ruim genoeg om je waardering te laten blijken. 

Conclusie

We hebben laten zien welk fooibedrag gebruikelijk is bij het geven van fooi (5-10% in restaurants, €1-2 voor rondleidingen), of het geven van fooi verplicht is (nee), en in welke situaties het geven van fooi het meeste voorkomt. De cultuur rond fooi geven in Italië lijkt erg op de cultuur in Nederland of Frankrijk, en het zal dus niet moeilijk zijn om je aan te passen aan deze nieuwe situatie. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>