Goedkope vliegtickets naar het buitenland scoren zijn de laatste jaren helaas niet meer zo makkelijk. Vooral als je in de schoolvakanties het vliegtuig wil pakken dan betaal je vaak de hoofdprijs. Meestal zijn de vliegtickets dan veruit de grootste kostenpost van de hele vakantie en nu de hevige inflatie de prijzen heeft laten stijgen is vertrekken met het vliegtuig nu voor velen echt een luxe.
Ook heeft de overheid besloten om de vliegbelasting per 1 januari 2024 met bijna €20,- per persoon te verhogen. Alsof het nog niet duur genoeg is allemaal. Het liefst geven we gewoon zo min mogelijk uit voor een vlucht naar het buitenland, want alles wat je kunt besparen geeft weer meer mogelijkheid om op de vakantiebestemming uit te geven.
Maar waar en hoe vind ik die goedkope vliegtickets? Om te helpen bij je zoektocht naar goedkope vliegtickets, hebben we in dit artikel een aantal tips en slimme manieren op een rijtje gezet.
Onze favoriete website voor goedkope vliegtickets
Goedkope vliegtickets vinden? Gebruik Skyscanner als hulpmiddel
Een online platform wat ontzettend uitgebreid is en goed kan helpen bij het zoeken naar de goedkoopste tickets is Skyscanner. Dit is een website waarbij je kan zoeken op alle bestemmingen voor jouw uitgekozen datum. Je kunt het dan ook wel zien als een soort van zoekmachine die de beste resultaten op een rijtje zet aan de hand van verschillende prijzen en luchtvaartmaatschappijen. Meestal is het zo dat hoe vaker je een overstap maakt en hoe langer de reistijd is hoe goedkoper je vliegticket zal worden.
Op Skyscanner kun je tegenwoordig ook hotels of een auto boeken voor je vakantiebestemming. Toch is vliegtickets vergelijken het grootste doel van de website. Je kunt met veel handige functies gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets vinden. Je kunt bij het zoeken op een specifieke datum een prijsalarm instellen zodat je op de hoogte gehouden wordt met wanneer de prijzen zijn gestegen of juist zijn gedaald.
Je kunt ook op een kalender alle prijzen in één overzicht bekijken en per dag met elkaar vergelijken. Daarnaast kun je op de homepagina klikken op de knop 'alle bestemmingen' om wat goedkope opties aangeboden te krijgen als het je niet uit maakt waar je heen wil gaan.
Hieronder kun je direct goedkope vliegtickets vinden bij Skyscanner.
Maar mocht je op Skyscanner wel specifiek op zoek gaan naar een bestemming met een specifieke datum of maand en ben je een beetje flexibel? Dan kun je linksboven in de hoek de gehele maand weergeven, zodat je gemakkelijk alle prijzen per dag kunt bekijken. Je krijgt vaak duizenden opties aangeboden voor vluchten naar je bestemming.
Al met al is Skyscanner echt een ideale optie bij het scoren van de beste deals in goedkope vliegtickets. Mocht je met de website toch niet helemaal geholpen zijn dan kun je ook vliegtickets vergelijken met Google Flights, Kiwi, Momondo of cheaptickets. Ook deze vergelijkingsplatformen zijn handig om te gebruiken.
Onze beste tip is dan ook; ga op meerdere websites vergelijken om echt de beste deals binnen te harken, want hoe goedkoper je vliegt, hoe meer budget je hebt op vakantie!
Onze favoriete website voor goedkope vliegtickets
10 Tips & Tricks om goedkope vliegtickets te vinden
Helaas zijn er geen gratis vliegtickets te vinden en komt het aan op het vinden van de laagste prijzen. Goedkope vliegtickets vinden is iets waar je dan even goed je aandacht aan wil schenken, want het kan je behoorlijk wat geld gaan besparen. Hieronder hebben we een top 10 lijstje gemaakt met handige tips & tricks om jou te helpen bij het vinden van de goedkoopste vlucht.
Misschien ook interessant:
1 - Last minute vliegtickets scoren
Veel mensen denken dat last minute vliegtickets scoren een van de beste goedkoopste opties is, maar daar kun je even flink mee de mist ingaan. Het idee van last minute vluchten boeken komt van een aantal jaren geleden, omdat Airlines voor vertrek nog graag hun lege stoelen wilden verkopen. Er zijn door de jaren heen alleen zoveel budget Airlines en zakenreizigers bijgekomen die op het laatste moment bereid zijn nog veel neer te leggen voor een vliegticket dat het last minute boeken bijna niet meer goedkoop kan zijn.
Daarnaast bestaan last minute vluchten meestal uit lege stoelen in de hogere prijsklasse. Een luchtvaartmaatschappij biedt namelijk bijna altijd verschillende stoelen aan in verschillende prijsklassen. Zo kun je kiezen uit economy, comfort of business class. Het komt bij last minute vluchten vaak voor dat de goedkoopste opties uit de economy class al uitverkocht zijn en er enkel nog comfort of business class stoelen beschikbaar zijn. Op die manier zijn last minute deals zeker niet de beste deals.
Een last minute deal in combinatie met een hotel of resort kan vaak wel goedkoper uitvallen dan alleen het vliegen zelf. Om hiermee je voordeel eruit te kunnen halen ben je veel tijd kwijt achter je laptop voor het vergelijken tussen alle verschillende reisbureaus. Toch komt het naast deze combinatie deals zeker wel voor dat je last minute nog goedkope vluchten kan boeken, maar ze zijn gewoon wat moeilijker te vinden.
Je kunt het jezelf wat makkelijker maken door je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van verschillende (budget)- luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia. Op die manier krijg je snel genoeg mails met aantrekkelijke aanbiedingen, nieuwe reisroutes met introductieprijzen en natuurlijk de beste last minute deals.
2 - De goedkoopste vliegtickets vinden? Wees flexibel!
Heb je een gezin waarvan de kinderen nog naar school gaan en wil je met z'n allen op vakantie? Dan weet je dat goedkoop vliegen er bijna niet in zit voor je. Een vliegticket in het hoogseizoen en tijdens de schoolvakanties zijn over het algemeen altijd duurder. Met de auto op vakantie gaan kan dan heel wat geld besparen en je kunt ook nog eens meer spullen meenemen!
Maar laat je agenda het toe om flexibel te zijn in het plannen van je nieuwe vakantie, dan is dat een van de beste opties die je hebt. In beide gevallen bestaan er natuurlijk goede deals, maar vrijwel het enige wat je kan doen is vergelijken. Zoals we hierboven al hebben benoemd kun je de goedkoopste vluchten vinden via de vergelijkingswebsite van Skyscanner.
Wil je bijvoorbeeld graag naar Bangkok in Thailand, maar weet je nog niet wanneer? Dan kun je gemakkelijk bekijken wat de goedkoopste maand is om naar deze bestemming te reizen. Of wil je graag in oktober een paar weekjes ertussen uit, maar weet je nog niet waarheen? Dan kun je gaan zoeken op de goedkoopste bestemmingen voor jouw datum.
Heb je geen voorkeur voor bestemming en geen datum op papier? Dan heb je al helemaal een goede kans om een stuk voordeliger te kunnen reizen. Je hebt op Skyscannner of andere zoekmachines veel opties die een goed totaalbeeld en overzicht laten zien. Zo kun je gemakkelijk bekijken wat de goedkoopste maand en goedkoopste dag is voor jouw bestemming.
Maar of je nou wel of niet vastzit aan een specifieke datum of bestemming. Toch blijft het belangrijkste om flexibel te zijn.
3 - Bekijk vluchten vanaf een andere luchthaven in de buurt
Een derde tip die je veel geld kan schelen is het zoeken naar vliegen op andere luchthavens. Het kan voor vluchten binnen Europa namelijk al veel goedkoper zijn als je vanaf Eindhoven Airport gaat vliegen. Voor vluchten buiten Europa zijn luchthavens zoals Brussel, Antwerpen, Düsseldorf of Keulen populair en regelmatig goedkoper.
Dit komt omdat de Nederlandse vakanties niet altijd gelijk lopen aan die van Duitsland of België. Wanneer de vakantieperiode van start gaat zullen de prijzen in Nederland ook stijgen, maar vliegen vanuit Duitsland kan dan goedkoper zijn. Daarnaast hanteert elke luchthaven weer andere belastingen en toeslagen. Dat kan zelfs een prijsverschil vormen binnen eigen land.
Dit komt door andere passagierstoeslagen voor Schiphol en bijvoorbeeld Eindhoven. Passagierstoeslagen zijn namelijk afhankelijk van het onderhoud en de faciliteiten die zich daar bevinden. Zo heb je ook nog geluidsisolatie- en veiligheidstoeslagen die verschillend kunnen zijn. Allemaal redenen waarom jouw directe vlucht naar Krakow in Polen vanaf Eindhoven maar 45 euro kost en vanaf Schiphol maar liefst 68 euro.
We raden je dus aan om tijdens het vergelijken eens te kijken naar een ander vliegveld. Vaak zijn andere vliegvelden makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of de auto. Of het dan uiteindelijk goedkoper uitkomt dat is een kwestie van uitrekenen.
4 - De beste deals, maar wel meer reistijd? Maak gebruik van een overstap!
Overstappen dat is niet iedereen zijn of haar 'ding'. Het kan tenslotte ook wel eens gezeur opleveren. Zo is het mij wel eens overkomen dat bij een korte overstap van 45 minuten op Chicago mijn bagage niet mee was gegaan op de tweede vlucht naar mijn eindbestemming.
Dat zijn vervelende situaties die wel eens voor komen, maar laat dat de pret van overstappen niet bederven! Het kan je opnieuw veel geld besparen als je op zoek bent naar de goedkoopste vliegtickets. Hoe meer overstappen je neemt hoe goedkoper je vlucht zult worden. Daartegenover staat wel dat je reis vele malen langer zal gaan duren. Vind je dat geen ramp? Dan is dit een hele goede tip voor je.
Wil je voor je volgende reis bijvoorbeeld naar Azië toe? Dan kun je vaak een of twee keer overstappen om je vlucht goedkoper te maken. Veel mensen zien dit als een obstakel en kiezen liever voor een directe vlucht, maar je kunt er ook juist gebruik van maken. Je kunt je tweede vlucht een paar dagen uitstellen zodat je de stad waarop je overstapt in een korte tijd kunt verkennen. Deze vorm van reizen wordt ook wel 'travel hub' genoemd.
Om in het onderwerp van Azië te blijven kun je geen directe vluchten boeken naar de populaire bestemming Bali. Je krijgt dan vaak een korte overstap aangeboden op Singapore, maar stel je vlucht dan uit en verblijf daar voor een korte periode om vervolgens door te reizen naar Bali. Zo heb je twee wereldbestemmingen in één klap meegenomen.
Daarnaast is een overstap soms ook wel eens heel erg lekker en fascinerend. Zo kun je met een overstap op Dubai genieten van een heerlijke warme douche, spa met jacuzzi's of kom je juist tot rust in de Zen Gardens en Snoozecubes. Haal er dus juist je voordeel uit, want zo zijn dure vliegtickets juist goedkope vliegtickets.
Onze favoriete website voor goedkope vliegtickets
5 - Vlieg met verschillende luchtvaartmaatschappijen
Een retourvlucht boeken gaat eigenlijk automatisch met dezelfde vliegtuigmaatschappij, maar het kan nog wel eens extra voordeel opleveren als je je heenvlucht boekt met KLM en je terugvlucht kan boeken met een andere vliegtuigmaatschappij.
Het komt wel eens voor dat twee enkele vliegtickets boeken kan zorgen voor de goedkoopste vlucht. Het kan natuurlijk ook liggen aan de Airline waarmee je wil vliegen, want KLM is over het algemeen duurder in tickets en biedt meer comfort dan een vlucht met een van de low cost airlines zoals easyJet. Houd je daarom niet vast aan één luchtvaartmaatschappij en vergelijk goedkope vliegtickets met elkaar. Vergeet de kleinere maatschappijen dan niet, want die zullen vaak resulteren in lagere prijzen.
Zijn twee enkele vliegtickets toch niet goedkoper? Gebruik dan de 'multi city' optie op bijvoorbeeld Skyscanner. Skyscanner zelf noemt dit ook wel een 'Open Jaw ticket'. Hierbij kun je aangeven op welk vliegveld je wil vliegen en vanaf welk vliegveld je terug wil vliegen. Met zo'n open jaw ticket komen er meer opties vrij om te vliegen met verschillende luchtvaartmaatschappijen. En hoe meer opties, hoe meer kans op goedkope vliegtickets.
Wil je op deze manier een ticket boeken? Dan is het wel verstandig om van tevoren te checken wat de bagage regels zijn per vliegtuigmaatschappij. Zo zul je negatieve verrassingen op je reis voorkomen.
6 - Houd je ogen goed open voor een error fare
Iedereen maakt wel eens fouten, dus ook een vliegtuigmaatschappij maakt ze en dat kan wel eens heel erg in jouw voordeel werken. Een error fare is namelijk een foutje waardoor je extreem goedkope vliegtickets kunt boeken. Zo kan bijvoorbeeld een ticket van 800 euro per ongeluk voor 250 euro worden aangeboden.
Het komt zeker wel eens voor en je kunt deze deal dan ook écht binnenslepen. Deze extreem goedkope vliegtickets kun je heel moeilijk zelf vinden, maar daar is een oplossing voor. Websites van Secretflying, Fly4Free en Flynous sporen deze foutjes op en plaatsen dat op hun website. Het is handig om je aan te melden voor hun nieuwsbrief zodat je er op tijd bij kan zijn.
Deze foutjes zijn vaak al binnen een paar uurtjes weer verdwenen, dus moet je je e-mail goed in de gaten houden voor de beste vluchten.
7 - Spaar Miles en gebruik loyaliteitsprogramma's
Ga je regelmatig op vakantie of reis je vaak voor je werk? Dan is het verstandig om je aan te melden voor de loyaliteitsprogramma's van airlines. Door het boeken van tickets spaar je dan punten of miles waarmee je op zijn beurt weer korting kunt krijgen op toekomstige vliegtickets.
Met je gespaarde punten kun je ook andere dingen doen zoals je ticket upgraden naar een hogere boekingsklasse of krijg je korting op eten en drinken tijdens je vlucht. Vaak werken grote luchtvaartmaatschappijen ook samen als het gaat om hun loyaliteitsprogramma's. Zo kun je met het Flying Blue programma van KLM ook miles verdienen bij een boeking met GetYourGuide of Booking.com.
Als je vaak vliegt, word je ook wel een 'frequent flyer' genoemd en heb je echt veel mogelijkheden met een loyaliteitsprogramma. Tel uit je winst! Tevens is het slim om je aan te melden voor nieuwsbrieven van je favoriete airlines, want er kunnen nog wel eens mooie aanbiedingen voorbij komen in de e-mail.
8 - Heb je een creditcard? Dat kan nog wel eens van pas komen!
Als we even verder gaan op het loyaliteitsprogramma dan kan een creditcard ook nog wel eens goed van pas zijn. Er zijn namelijk creditcardmaatschappijen die je belonen met airmiles wanneer je aankopen doet. Je kunt dan goed gebruik maken van die airmiles bij het boeken van een dure vlucht.
Mocht je een creditcard hebben, maar heeft deze geen airmiles beloning? Stap dan snel over naar een creditcardmaatschappij die dat wel doet.
Er is ook nog een andere manier waarbij een creditcard helpt bij het zoeken naar goedkope tickets. Je kunt namelijk ook een vlucht boeken en betalen met een andere valuta dan de euro. Het kan zijn dat je dan goedkoper uitkomt. Het is wel belangrijk om het prijsverschil tussen de valutakoersen goed uit te rekenen zodat het niet alleen lijkt alsof je goedkoper kan vliegen.
9 - Cookies kunnen de prijzen van vliegtickets goed laten schommelen
Bij de ene website lees je dat cookies geen invloed hebben op je vliegtickets, maar bij de andere lees je weer van wel en daardoor weet je het gewoon nooit zeker. Om je van die onzekerheid af te helpen kunnen wij meegeven dat cookies helaas wel degelijk invloed hebben op de prijsschommelingen.
Hoe vaker je zoekt op een eindbestemming, hoe sneller het systeem denkt dat je graag een vlucht wil gaan boeken naar die ene stad. Prijzen zullen dan duurder worden in vergelijking met de 'normale prijzen'. Het klinkt heel oneerlijk, maar het werkt helaas wel zo.
Cookies van jouw zoekresultaten worden opgeslagen in je browser waardoor de website weet dat je op zoek bent naar een vlucht. De enige manier waardoor er geen cookies opgeslagen zullen worden is door te gaan zoeken naar een goedkope vlucht in een privévenster. Dit wordt ook wel eens een incognito of privémodus genoemd.
Vanuit het oogpunt van gemak is een app van een vliegtuigmaatschappij ook fijn, maar dus niet verstandig om te gaan gebruiken. Daarentegen kan een app wel handig zijn wanneer je al tickets hebt geboekt. Het geeft vaak een goed overzicht van je boeking en alle informatie.
Onze favoriete website voor goedkope vliegtickets
10 - Vliegtickets vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken
Zoals hierboven al meerdere keren benoemd is, is vergelijken een van de meeste handige tips die je maar kan uitvoeren. Vergelijkingswebsites zijn je grootste vrienden bij het boeken van goedkope vliegtickets. Een bepaalde maand of een vlucht in combinatie met verzorgde hotels kun je een aantal euro's besparen.
Goedkope vliegtickets kun je goed vinden als je gaat vergelijken op de populairste zoekmachine Skyscanner. Dit is een website die alle vluchten van vliegmaatschappijen op een rijtje zet. Je hebt daarbij keuze uit verschillende airlines en vliegvelden die op zijn beurt de beste en goedkoopste combinaties tonen.
Skyscanner verwijst je vervolgens met een link door naar een boekingswebsite waar je de vliegtickets kunt boeken. Een tip die we je daarbij willen geven is dat je altijd even reviews op moet zoeken van de onbekende boekingswebsites. Het komt namelijk vaak voor dat deze in het buitenland gevestigd zijn en ze geen Nederlandse of helemaal geen klantenservice aanbieden.
Uit ervaring kunnen wij zeggen dat het het niet waard is om een goedkope vlucht te boeken bij een website die slecht staat aangeschreven, want de kans is groot dat je uiteindelijk veel meer kosten oploopt.
Hoe kan ik nu de goedkoopste vliegtickets in handen krijgen?
Met de bovenstaande tips kun je zeker wel goedkoop vliegtickets scoren voor een bepaalde bestemming. Ben je lekker flexibel kies dan gewoon de goedkoopste maand of goedkoopste dag uit. Kijk daarbij naar de prijzen van de verschillende vliegvelden en niet alleen naar die van Amsterdam Schiphol Airport, want een vliegveld kan alleen al veel verschillen in belasting- en tickettoeslagen.
Op zoek naar tickets voor een specifieke bestemming? Meld je dan aan voor nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van een error fare die fanatieke reizigers niet uit de weg zullen gaan. Is het vliegticket nog te duur? Ga dan kijken naar een 'open jaw ticket' en doe daar je voordeel mee. Op deze manier kun je je vliegticket zelfs combineren met meerdere bestemmingen in de vorm van een 'travel hub'.
Goedkoop vliegtickets vinden kan echt wel wat nodige tijd innemen, dus houd je ogen goed open voor de soort vluchten die langskomen. Vliegen is nu eenmaal niet goedkoop en het zal in de toekomst nog wel duurder gaan worden in verband met de strijd om duurzaamheid en het milieu. Toch goedkope vliegtickets gevonden? Ga dan lekker boeken.
Goedkope vliegtickets vinden is echt een kunst, maar zeker niet onmogelijk, dus wij wensen je alvast heel veel succes met je zoektocht en veel plezier op je bestemming!