Zin in een dagje uit zonder hoge entreekosten? In dit artikel zetten we de 10 leukste gratis musea in Nederland voor je op een rijtje. Ook geven we een aantal bespaartips op het bezoeken van musea. Zo weet je zeker dat je een geweldige dag hebt zonder te veel uit te geven!


1. Cheese museum in Amsterdam

In het bruisende hart van Amsterdam vind je het Cheese Museum. Als je binnenstapt, krijg je de kans om verschillende unieke Nederlandse kazen te proeven. Vervolgens leidt het vriendelijke personeel je graag rond en vertelt je alles over de geschiedenis en de productie van Nederlandse kaas.

Benieuwd naar de duurste kaasschaaf ter wereld? Die kun je hier bewonderen! En om het af te maken, trek de outfit aan van een authentieke Nederlandse kaasboer en leg dit moment vast met een leuke foto. Dit gratis museum is een echte aanrader voor iedereen die van kaas houdt!

Het Cheese museum is elke maandag t/m zondag geopend van 9:00 tot 19:00.

cheese museum amsterdam

Bron: cheesemuseumamsterdam.com

2. Corrie ten Boom Huis in Haarlem

Het Corrie ten Boom Huis in Haarlem is een indrukwekkend museum dat gewijd is aan verzetsstrijdster Corrie ten Boom en haar familie. Het museum bevindt zich in haar vroegere huis. Tijdens een gratis presentatie krijgen bezoekers inzicht in hun leven voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huis is deels ingericht zoals het er vroeger uit zag, met de 'Schuilplaats' als bijzonder hoogtepunt. Gasten kunnen oude foto's bekijken en voorwerpen uit de oorlog zien. Een leerzaam en emotioneel museum die laat zien hoe moedig dit gezin was tijdens de bezetting.

In het Corrie ten Boom Huis worden van dinsdag tot en met zaterdag rondleidingen gegeven.

LET OP! Toegang tot het Corrie ten Boomhuis is enkel mogelijk via rondleidingen, hiervoor dien je vooraf een reservering te maken op hun website: www.corrietenboom.com.

3. Museum De Sigarenmaker in Bergeijk

In Bergeijk vind je het Museum De Sigarenmaker, een museum gewijd aan de oude ambachten van handmatig sigaren maken. Je vindt hier een historische collectie aan sigaren, boeken, en dozen waarin ze werden bewaard. Het museum toont ook allerlei spullen rondom sigaren, zoals bandjes en verpakkingen. En als je zelf wilt proberen een sigaar te maken op de oude manier, bieden ze workshops aan. Een echte must-visit voor iedereen die meer wil weten over sigaren en tabak!

Museum De Sigarenmaker is elke dinsdag t/m zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en elke maandag van 13:00 tot 17:00 uur.

de sigarenmaker

Bron: Museum De Sigarenmaker

4. Binnenvaartmuseum in Dordrecht

Stap aan boord van de oude duwboot René Siegfried en leer alles over de Nederlandse binnenvaart in het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. Het museum geeft informatie over de binnenvaart en bestaat uit verschillende secties. Zo vind je er een gerestaureerde stuurhut waar je de sfeer van het leven op een boot kunt ervaren. Daarnaast is er een binnenvaartsimulator die bezoekers de kans geeft om zelf aan het roer te staan en de boot te varen.

Als laatste is het museum recentelijk uitgebreid met een LASH-bak, een drijvende container, waarin je de evolutie van kleine boten in het verleden naar de enorme schepen van nu kunt bezichtigen. Het museum is gratis toegankelijk, dus een leuke en leerzame ervaring voor iedereen!

Het Binnenvaartmuseum is iedere donderdag en zaterdag geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Naast een bezoekje aan een museum kun je ook veel andere leuke dingen doen die geen geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan deze 9 gratis activiteiten in Apeldoorn.

5. Museum De Schilpen in Maasland

In Museum De Schilpen in Maasland stap je echt even terug in de tijd. Het museum bestaat uit een winkel met woonhuis, een pakhuis en een renteniershuisje, waarmee de geschiedenis van Maasland weer tot leven wordt gebracht. De winkel ziet er nog precies zo uit als in de vroege 20e eeuw en je kunt hier heerlijk ouderwets snoep kopen. Op de zolder vind je ouderwetse gereedschappen en op de woonzolder vind je een meidenkamer en een tentoonstelling over textiel. Een aanrader voor iedereen die even terug wil gaan naar vroeger!

Museum De Schilpen is iedere zaterdag en woensdag van 13:00 tot 16:30 geopend. Daarnaast zijn ze elke eerste zondag van de maand van 13:00 tot 16:30 geopend.

6. Informatiecentrum Mar en Klif in Oudemirdum

In het Informatiecentrum Mar en Klif in Oudemirdum leer je over de geschiedenis en natuur van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Het centrum heeft elk seizoen wisselende tentoonstellingen die voor zowel jong als oud leuk zijn. Daarnaast vind je in het museum een nagemaakt dassenverblijf waar dassen in rondlopen en een weide waar in de lente vogels en hun schattige kuikentjes te zien zijn. Het is ook een handig startpunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving.

Informatiecentrum Mar en Klif is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00, en op zondag zijn ze geopend van 13:00 tot 17:00.

7. Museumhaven Zeeland in Zierikzee

Museumhaven Zeeland in Zierikzee geeft je een kijkje in het maritieme verleden van de stad. Met zowel een binnen- als buitenlocatie is er van alles te ontdekken. Aan de oude haven liggen historische schepen, zoals een botter, hoogaars, klipper en boeier. Deze zijn erg indrukwekkend om te bekijken! In de scheepswerf binnen zijn restauratiewerkzaamheden aan de schepen te bewonderen. Dit bijzondere museum is een echte aanrader voor iedereen die van boten en geschiedenis houdt!

Museumhaven Zeeland is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 13:00 tot 17:00.

futureland rotterdam

8. Museum Rotterdam: Futureland in de Rotterdamse haven

Futureland Rotterdam, gelegen midden op de Maasvlakte, is dé plek om over de grootste haven van Europa te leren. Je staat hier oog in oog met de enorme blauwe kranen die containerschepen laden en lossen, kan zelf het stuur van een schip proberen te bedienen en leert alles over de tweede Maasvlakte met behulp van video's.

Benieuwd hoe de Rotterdamse haven er in de toekomst uit gaat zien? Zet dan de virtualrealitybril op en neem een kijkje in de toekomst. Het informatiecentrum van dit museum Rotterdam is gratis toegankelijk.

Futureland is van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 geopend en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00.

9. Middeleeuws Erf Landgoed Schothorst in Amersfoort

Op Landgoed Schothorst in Amersfoort maak je een reis naar de vroege Middeleeuwen, rond het jaar 800. Het boerenerf, een reconstructie gebaseerd op basis van opgravingen in Wijk bij Duurstede, laat je kennismaken met de gebouwen, gewassen en mensen van die tijd. Op het erf vind je ook allerlei dieren in de weide en de stal. Op zondagen (van mei t/m september) staat een gastvrouw in middeleeuwse kleding klaar om je rond te leiden en al je vragen te beantwoorden. Tijdens de Vikingweekenden kun je ook verschillende middeleeuwse ambachten bezichtigen op het erf.

Het Middeleeuws Erf Landgoed Schothorst is het hele jaar geopend van 09:00 uur tot 16:30 uur.

Let op! Enkel op zondagen van mei tot en met september vinden er rondleidingen plaats!

10. Streekmuseum de Roode Tooren in Doesburg

In het Streekmuseum de Roode Toren ga je terug in de tijd naar de bijzondere geschiedenis van Hanzestad Doesburg. Het museum toont verschillende objecten, van archeologische vondsten uit de steentijd tot Doesburgs zilver uit de 16e eeuw. Ook vind je hier nog werkende ambachten, zoals een werkende tabakskerverij en een compleet ingerichte kruidenierswinkel uit 1890. Een echte aanrader voor diegene die geïnteresseerd zijn in het verleden van Doesburg.

Streekmuseum De Roode Tooren is dinsdag t/m vrijdag geopend van 11:00 tot 17:00 en in het weekend van 13:00 tot 17:00.

Bespaartips voor museum bezoeken

Wil je een museum bezoeken dat niet onder de gratis musea in Nederland valt? Geen zorgen, we hebben een aantal handige bespaartips voor je verzameld en onderstaand voor je op een rijtje gezet. Zo ben je altijd zeker dat je niet te veel betaalt!

  • Museumdag of museumweekend, elk jaar wordt er een speciaal museumweekend of museumdag in Nederland georganiseerd. Tijdens deze periode bieden honderden musea gratis toegang.
  • Met korting naar het museum, controleer de beschikbare kortingen voor het museum, zoals studenten- of seniorenkorting. Misschien kun je van een van deze kortingen gebruik maken.
  • Ga naar de open dag van een museum, sommige musea in Nederland organiseren open dagen om meer bezoekers aan te trekken. Deze dagen bieden ook gratis toegang.
  • Koop je tickets online, de tickets van musea zijn online vaak goedkoper dan wanneer je ze fysiek in het museum zelf koopt.

Veelgestelde vragen

Welk gratis museum is leuk met vrienden?

Het Bierreclame museum in Breda is zeker de moeite waard om met vrienden heen te gaan. Je vindt hier oude bierreclames op behouden blik en kan na het bezoek nog gezellig een biertje drinken met je vrienden.


Wat is het voordeel van een museumkaart?

Het voordeel van een museumkaart is dat je onbeperkt toegang hebt tot verschillende musea in Nederland gedurende een bepaalde periode, waardoor je kosten bespaart als regelmatig musea bezoekt.


Hoeveel gratis musea Nederland zijn er?

In Nederland zijn er tientallen musea met gratis toegang.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>