Een plek waar je jouw hond onbezorgd kan laten rondrennen? Zoek niet verder! Wij hebben de mooiste losloopgebieden in Nederland voor jou uitgezocht. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje, zodat jij en je trouwe viervoeter kunnen genieten van de beste plekken om samen de natuur te verkennen!


1. De Soester Duinen in Utrecht

De Soester Duinen is een prachtig natuurgebied in provincie Utrecht waar je een groot honden losloopgebied vindt. Het is een gevarieerd gebied waar je onder andere grote zandverstuivingen, heidevelden en bossen vindt. Ook is een vennetje waar je jouw honden kunt laten pootjebaden en poedelen.

Parkeren kan gratis bij Brasserie de Lange Duinen aan het einde van de Foekenlaan.

soester duinen Utrecht

Foto van Wikipedia

2. Brunssummerheide in Limburg

Op de Brunsummerheide in Limburg vind je drie losloopgebieden waar je heerlijk kunt wandelen met je hond. Het grootste gebied is de Heksenberg, daarnaast mag je honden ook los laten rennen in het Trichterbos en het bosgedeelte van het Schutterspark. In augustus staat de heide in bloei en kun je hier heerlijk wandelen door de prachtige natuur. Je kunt een grotere wandeling maken door van losloopgebied naar losloopgebied te lopen. Tussen de gebieden door moet de hond aangelijnd.

Parkeren kan gratis op de Kamperheideweg in Heerlen of bij het Restaurant Schrieversheide aan de Schaapskooiweg 99.

3. Hondenbos Het Leesten in Apeldoorn

Hondenbos Het Leesten staat onder hondeneigenaren bekend als één van de leukste hondenlosloopgebieden in Nederland. Het bos wordt omheind door hekken en je viervoeter mag hier het gehele jaar door los lopen. Je vindt hier wandelpaden over de heide en door gevarieerd bos.

Door dit hondenbos loopt een speciale route genaamd de 'Natte Neuzenroute'. Deze route is ruim 3 kilometer lang en loslopende honden zijn hier welkom. De enige voorwaarde is dat je hond goed onder appèl moet staan.

Om in dit gedeelte te wandelen kun je parkeren op parkeerplaats ’t Leesten aan de Hoenderloseweg in Ugchelen.

4. Hondenstrand en duingebied in Noordwijk

Even lekker uitwaaien op het strand met jouw trouwe viervoeter? Noordwijk heeft een speciaal strand waar honden zich het hele jaar door los mogen uitleven en kunnen zwemmen. Dit hondenstrand loopt vanaf afrit 1 in zuidelijke richting tot en met de grens van de gemeente Katwijk. Ook het voorste gebied van de duinen mogen honden loslopen, aanlijnen is hier dus niet nodig!

Parkeren kan bij Strandpaviljoen Bubbels Beach, het is daar wel betaald parkeren.

duinen noordwijk

5. Amsterdamse Bos in Amstelveen

Het Amsterdamse Bos is een prachtig groot natuurgebied in de omgeving van onze hoofdstad Amsterdam waar je hond welkom is. Dit bos behoort tot de mooiste losloopgebieden van Nederland en is daarom zeker de moeite waard eens een kijkje te gaan nemen.

Honden mogen in dit hondenlosloopgebied bijna overal loslopen en kunnen op meerdere plaatsen zwemmen in vennetjes en ravotten met andere honden. In dit bos geldt wel dat er per hondeneigenaar maximaal 5 honden mee mogen.

Parkeren kan gratis op de grote parkeerplaats bij Grand Cafe De Bosbaan of op een van de kleinere parkeerplaatsen langs het bos.

6. Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant

Het Loonse en Drunense Duinen losloopgebied is aan te raden wanneer je langere routes met je hond wil wandelen. Dit hondenlosloopgebied kent een divers landschap van heidevelden en bossen en beschikt over het grootste stuifzandgebied van Europa. Er zijn twee hondenloslooproutes van 4 en 4,5 kilometer lang. De loslooproute met een lengte van 4,5 kilometer komt langs een ven waar honden kunnen zwemmen of pootje kunnen baden. Om de gebieden aan te duiden waar honden los mogen lopen, zijn blauwe bordjes met een hondensymbool geplaatst.

Voor bezoekers is er een gratis parkeergelegenheid bij restaurant Bosch en Duin.

7. Drents-Friese Wold in Friesland

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied van maar liefst 6100 hectare, dat zich uitstrekt over zowel Friesland als Drenthe. Dit park omvat de Boswachterij Appelscha in Friesland en de Boswachterij Smilde in Drenthe. Voor hondenbezitters is dit een aanrader, omdat er meerdere gebieden zijn waar honden het hele jaar door los mogen lopen.

Er is een gratis parkeergelegenheid beschikbaar op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Bosweg.

8. Kaapse Bossen in Doorn

De Kaapse Bossen, gelegen in Doorn, vormen een prachtig hondenlosloopgebied dat gekenmerkt wordt door een rijke diversiteit aan bomen, planten en begroeide heide. Binnen dit gebied zijn er meerdere wandelroutes beschikbaar en honden zijn hier overal toegestaan. Dit betekent dat je je hond mee kunt meenemen, terwijl je de prachtige natuur verkent. Na een lange wandeling kun je bij theehuis Chalet Helenaheuvel ontspannen en genieten van een hapje en/of drankje.

Parkeren kan bij Parkeerplaats Doornse Gat (op 1 km afstand), Parkeerplaats Hoogstraat (op 2 km afstand) of Parkeerplaats Helenaheuvel (op 3,5 km afstand).

Hou je ervan om met je hond te wandelen bij het strand? We hebben een overzicht gemaakt van alle hondenstranden in Nederland!

Reistijger.nl

9. Boswachterij Schoonloo in Drenthe

Boswachterij Schoonloo, gelegen in Drenthe, is een mooi bos- en heidegebied waar je je hond los mag laten lopen. Wat deze plek extra bijzonder maakt, is de aanwezigheid van een ruime zwemplas genaamd Ellertshaar. Deze plas bevindt zich midden in het natuurgebied en je kunt je hond hier leuk laten spelen en zwemmen.

De wandelroutes in Boswachterij Schoonloo zijn gemakkelijk te volgen dankzij de nummers op keien langs het pad. Ook zijn er in Schoonloo meerdere horecagelegenheden waar je langs kunt gaan voor een hapje en/of verfrissend drankje.

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaatsen langs de Hoofdstraat / N376.

10. IJmuiderslag in IJmuiden

IJmuiderslag is een uitgestrekt en rustig strand met prachtige duinen en het Kennemermeer er omheen. De omgeving is prachtig om in te wandelen! Tussen 1 oktober en 1 april mogen honden hier loslopen over het gehele strandgebied. Na 1 april geldt de regel dat honden aangelijnd moeten zijn op het strandgedeelte voor de strandhuisjes.

Parkeermogelijkheden zijn beschikbaar aan de Heerenduinweg. Er geldt hier wel betaald parkeren gedurende de periode van 15 april tot en met 14 september.

11. Kijkduin in Den Haag

Ook in Kijkduin, gelegen in Den Haag, kun je terecht voor een heerlijke strandwandeling. Hier mogen honden het hele jaar door los rennen op het strand vanaf strandslag 2 tot aan Monster. Terwijl je langs deze prachtige kustlijn wandelt, kom je verschillende gezellige strandtenten en paviljoens tegen. Veel van deze eetgelegenheden verwelkomen honden met open armen. Kijkduin vormt zo een perfecte bestemming voor een hondenlosloopgebied!

Voor bezoekers die met de auto komen, is er gunstige parkeergelegenheid beschikbaar op parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan. Parkeren is hier gratis!

Bron: DenHaag.com

12. Hoorneboegse Heide in Hilversum

De Hoorneboegse Heide is onderdeel van het Goois Natuurreservaat. Het is een prachtig en divers hondenlosloopgebied dat een variërend landschap biedt. Honden hebben hier bijna overal de vrijheid om het hele jaar door los te lopen, op voorwaarde dat ze goed luisteren naar hun baasjes. Dit is hier essentieel, gezien het feit dat er ook ruiterpaden doorheen lopen en grote grazers op de hei aanwezig zijn.

Voor bezoekers die met de auto komen, kun je parkeren bij de parkeerplaats van restaurant De Rading.

13. Dwingelderveld in Drenthe

In het Nationaal Park Dwingelderveld, gelegen nabij Dwingeloo in Drenthe, vind je een geweldig hondenlosloopgebied bestaande uit bossen, akkers, stuifzanden en uitgestrekte heidevelden. Er zijn verschillende gebieden waar honden los mogen lopen. De drie losloopgebieden zijn Lheederzand (120 ha), Spier (12 ha) en Beilen (8 ha). Het uitgestrekte Lheederzand is het grootste van deze gebieden en biedt honden volop ruimte om te rennen en te spelen.

Tijdens je wandeling kun je op je route de Bospub tegenkomen, een leuk restaurant midden in de natuur. Hier zijn honden welkom, en je kunt genieten van bijvoorbeeld een high tea en pannenkoeken. Op de eerste en laatste zondag van de maand wordt hier ook live muziek gespeeld.

Je kan gratis parkeren aan het einde van de Oude Hoogeveensedijk in Lhee.

14. Schoorlse duinen in Schoorl

Nationaal Park Schoorlse Duinen is een van de breedste en meest gevarieerde natuurgebieden langs de Nederlandse kust. Je vindt hier dan ook meer dan 100 kilometer aan wandelpaden. Honden mogen hier het vrijwel overal los lopen, behalve gedurende het broedseizoen. Gedurende het broedseizoen, dat loopt van 1 maart tot 1 september, wordt verzocht honden aan te lijnen om verstoring van de natuur te voorkomen. Tijdens je wandeling kom je De Berenkuil tegen, een leuk restaurant waar je kunt genieten van een hapje en drankje.

Je kan parkeren bij het bezoekerscentrum aan de Oorsprongweg 1. Houd er rekening mee dat er parkeerkosten hier €1,90 per uur bedragen.

15. Landgoed Mariëndaal in Oosterbeek

Landgoed Mariëndaal in Oosterbeek is een uitgestrekt losloopgebied, met een omvang van 114 hectare. Je vindt hier beboste heuvels, graslanden, weelderige akkers, vijvers en kronkelende beekjes. Dit maakt het een prachtige omgeving om in te wandelen. Ook mogen honden hier bijna overal los lopen.

Parkeren is mogelijk bij Mariëndaal 8, in de buurt van de zwemvijver.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>