Emmen, een opvallende stad in Nederland, ligt op een opmerkelijke locatie: een zuidelijke uitloper van de Hondsrug. Deze zandrug strekt zich uit over 70 kilometer en bereikt een hoogte van 20 meter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Deze geografische bijzonderheid brengt Emmen in de schijnwerpers als deel van het enige UNESCO-Geopark in Nederland, een eer die de natuurlijke schoonheid en uniekheid van dit gebied benadrukt.

Bijzondere plekken op de kaart van Emmen

Opmerkelijk in de topografie van Emmen is het Haantjeduin, dat met zijn 26,5 meter boven NAP de hoogste natuurlijke heuvel van Drenthe vormt. Dit punt maakt deel uit van de Emmerdennen, die zich uitstrekken tot in de stad zelf, als onderdeel van de Boswachterij Emmen. Niet alleen natuurlijke heuvels markeren het landschap; de Schansbelt, een voormalige vuilnisbelt omgevormd tot natuurgebied en 45 meter hoog, is een toonbeeld van hergebruik en natuurbehoud.

De historie van Emmen wordt ook gevormd door water. Ooit waren het Bargermeer en het Emmermeer prominente kenmerken, maar nu herinneren een bedrijventerrein en een woonwijk ons aan hun voormalige bestaan. Deze meren zijn vervangen door moderne, kunstmatige tegenhangers: de Grote Rietplas en de Kleine Rietplas, gelegen in Emmen-Zuid. Dichtbij vindt men het Oranjedal en het uitgestrekte Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen, een beschermd natuurgebied dat onder meer het Bargerveen omvat.

Meer in Nederland: Alle informatie over de Nederlandse Tulpenvelden

Het westen van Emmen herbergt een deels intact essencomplex, een herinnering aan vroegere landbouwpraktijken. Het historische hart van Emmen, de voormalige brink, nu het Marktplein, is samen met zijn omgeving het oudste deel van de stad. Ondanks moderne uitbreidingen, die de stad een unieke lobvorm hebben gegeven, heeft het centrum zijn historische waarde behouden, met name in het noordelijke deel. De moderne architectuur domineert echter het stadsbeeld, met als hoogtepunt de 65 meter hoge Hondsrugtoren, het hoogste gebouw in de provincie Drenthe. Deze uitbreidingen hebben ertoe geleid dat voormalige (es)dorpen zoals Noordbarge, Weerdinge, Westenesch en Zuidbarge nu wijken van Emmen zijn.

Woonwijken Emmen

De woonwijken van Emmen, waaronder Angelslo en Emmerhout, zijn uniek in hun opzet. Tijdens hun bouw trokken ze zowel nationale als internationale aandacht vanwege hun open, groene opzet en de introductie van woonerven. Deze benadering werd ook toegepast bij latere uitbreidingen. Het recent ontwikkelde Delftlanden belooft de achtste grote woonwijk van Emmen te worden.

Kaart Emmen kopen?

Voor geïnteresseerden in de unieke topografie en stadsplanning van Emmen, is een gedetailleerde kaart van de stad onmisbaar. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij lokale boekhandels, toeristeninformatiepunten en online. Ze bieden niet alleen een visuele weergave van de stad, maar ook een diepgaand inzicht in de rijke geografische en culturele geschiedenis van Emmen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>