Welkom op deze pagina over het klimaat en de temperatuur in Argentinië. Wanneer je naar Argentinië wilt reizen, is het handig om te weten welk klimaat je kunt verwachten en welke temperaturen je kunt tegenkomen. Argentinië is een groot land en heeft daardoor te maken met verschillende klimaatzones. In dit artikel zullen we je daar meer over vertellen en de beste reistijd voor Argentinië aanbevelen

  •  Neerslag en Temperatuur in Argentinië in één oogopslag?

Warmste maand:
Februari

Koudste maand:
Juli

Droogste maand:
Juni

Natste maand:
Oktober


Klimaat in Argentinië

Argentinië heeft een zeer divers klimaat, wat deels te wijten is aan de grootte van het land en deels aan de geografische kenmerken. Het grootste deel van het land heeft een gematigd klimaat met vier seizoenen, vergelijkbaar met dat van Europa. In het noorden van Argentinië heerst een subtropisch klimaat, terwijl in het zuiden een subpolair klimaat (een koud klimaat met weinig neerslag) heerst.

Volgens het Köppen-systeem wordt het klimaat van Argentinië gekenmerkt door vijf klimaatzones: tropisch, droog, gematigd, koud en hooggebergte. Het grootste deel van het land valt onder de gematigde zone, wat betekent dat er sprake is van een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat de zomers warm zijn en de winters mild, met neerslag gedurende het hele jaar.

De noordelijke regio van Argentinië, inclusief de provincies Jujuy, Salta en Tucumán, heeft een subtropisch klimaat met vochtige zomers en droge winters. In het zuiden van het land, in de provincies Patagonië en Vuurland, heerst een subpolair klimaat met zeer koude winters en weinig neerslag.

Argentinië is ook thuisbasis van een aantal hooggebergteklimaten, voornamelijk in de Andes. Gebieden zoals de provincie Mendoza en de regio rondom de berg Aconcagua hebben een hooggebergteklimaat, wat betekent dat er het hele jaar door weinig neerslag valt en de temperatuur sterk varieert tussen dag en nacht.

Vanwege de grootte van het land, kan het klimaat aanzienlijk verschillen wanneer je de diverse regio's gaat vergelijken. Over het algemeen is de ideale tijd om Argentinië te bezoeken tussen oktober en april, omdat dit de warmste en droogste maanden zijn in de meeste delen van het land. Echter, afhankelijk van de regio waarin je reist, kan het weer aanzienlijk verschillen. Het is daarom belangrijk om het weer te controleren voor de specifieke locaties die je gaat bezoeken.

Klimaat Argentinië

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

29°C

28°C

26°C

22°C

19°C

15°C

15°C

17°C

19°C

22°C

25°C

28°C

Gem. Min Temperatuur

20°C

19°C

17°C

14°C

11°C

8°C

7°C

8°C

10°C

13°C

15°C

18°C

Zonuren per dag ☀️

9

9

7

7

5

4

5

6

6

7

8

8

Aantal neerslag dagen 🌧

9

8

8

8

7

7

7

7

7

10

9

10

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Argentinië in de zomer

Wanneer je zoekt naar een zonnige vakantie in Argentinië, dan is het goed om te weten wanneer de zomer precies valt in dit land. De zomermaanden in Argentinië zijn december, januari en februari. In deze periode kan de temperatuur flink oplopen, met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius.

In de zomer is het in Argentinië relatief droog, vooral in het noorden en het centrum van het land. Het zuiden kan wel meer neerslag verwachten, maar zelfs daar valt er in de zomermaanden over het algemeen niet veel regen. De zonuren zijn in de zomermaanden erg hoog, wat betekent dat je veel zon kunt verwachten.

In Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, kan de temperatuur in de zomer oplopen tot 35 graden Celsius en valt er weinig neerslag. In de noordelijke provincies kan de temperatuur zelfs oplopen tot 40 graden Celsius. Het is dus belangrijk om je goed te beschermen tegen de zonnestralen en goed te hydrateren om uitdroging te voorkomen.

Als je op zoek bent naar een zonnige vakantie in Argentinië, dan zijn de zomermaanden de beste periode om te reizen. Zorg er wel voor dat je je goed beschermt tegen de zon en voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Argentinië in de zomer (december, januari en februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 24 en 26 graden
  • Tussen de 8 en 9 zonuren per dag
  • Gemiddeld 8 tot 10 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Argentinië in de winter

De winter in Argentinië loopt in juni, juli en augustus. Dit is de koudste periode van het jaar met gemiddelde temperaturen tussen de 5 en 15 graden Celsius. In het zuiden van het land kan het kwik zelfs dalen tot onder het vriespunt. In deze periode is er ook meer kans op neerslag, vooral in het noorden van het land. Buenos Aires, gelegen in het midden van Argentinië, heeft in de winter gemiddeld 6 regendagen per maand met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 100 mm.

In de zomer schijnt de zon wat meer dan in de wintermaanden, maar ook in de winter is dit nog steeds redelijk hoog met gemiddeld 6 tot 8 uur dat de zon aan de lucht staat per dag. Het is dus nog steeds mogelijk om buitenactiviteiten te ondernemen, maar wellicht is het verstandig om warme kleding mee te nemen en rekening te houden met regenachtige dagen.

In het zuiden van Argentinië kan er in de winterperiode veel sneeuw vallen, wat het land een perfecte wintersportbestemming maakt. Zo kun je bijvoorbeeld skiën in de Andes of snowboarden in de Patagonische regio. Kortom, als je houdt van koude en winterse activiteiten, dan is de Argentijnse winter zeker een aanrader.

Argentinië in de winter (juni, juli en augustus)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 12 en 14 graden
  • Tussen de 4 en 6 zonuren per dag
  • Gemiddeld 6 tot 7 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

In de herfst (maart, april, mei) en lente (september, oktober, november) periodes van Argentinië is het weer relatief mild. De temperaturen liggen over het algemeen tussen de 15°C en 20°C, wat aangenaam weer is om activiteiten te ondernemen. In de herfst kan er iets meer neerslag vallen dan in de lente, maar over het algemeen zijn de neerslaghoeveelheden in deze seizoenen vrij gematigd. Het is een goede periode om Argentinië te bezoeken als je niet van te hoge temperaturen houdt, maar ook niet van koude weersomstandigheden. Het weer in Argentinië kan dus erg variabel zijn, pas dan ook je reisplannen daarop aan.


Weer in Argentinië

Wanneer je het over het weer in Argentinië hebt, is er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo is er een groot verschil in klimaat tussen de verschillende regio's en is het weer sterk afhankelijk van het seizoen. Over het algemeen is het in de zomermaanden warm en droog, terwijl de wintermaanden koeler en natter zijn.

Voor reizigers die van warm en zonnig weer houden, zijn de zomermaanden (december, januari en februari) de beste tijd om naar Argentinië te gaan. De temperaturen kunnen dan oplopen tot boven de 30 graden Celsius en er is weinig neerslag. In de herfst (maart tot en met mei) en lente (september tot en met november) is het weer wat koeler, maar nog steeds aangenaam.

Voor wintersportliefhebbers zijn de wintermaanden (juni, juli en augustus) ideaal. Er zijn dan goede sneeuwcondities in de bergen, maar het kan wel flink koud worden.

8.2
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Argentinië

Al met al heeft Argentinië voor elk seizoen wel iets te bieden op het gebied van weer. Afhankelijk van je voorkeur voor warmte, kou en neerslag kun je bepalen welke periode het beste bij jou past. Wij geven het weer in Argentinië dan ook een 8.2 als cijfer!


Beste reistijd Argentinië

De beste reistijd om Argentinië te bezoeken is november, december, januari, februari en maart. In deze maanden is het weer aangenaam warm met gemiddelde dagtemperaturen van ongeveer 25 graden Celsius in de noordelijke regio's en ongeveer 20 graden Celsius in de zuidelijke gebieden.

Het is in deze periode ook droger dan in de wintermaanden, waardoor je beter van de buitenactiviteiten kunt genieten, zoals wandelen in de bergen, wijnproeverijen en het verkennen van de steden. Echter, als je van wintersport houdt, is het beter om in de winter te gaan wanneer er sneeuw ligt in de Andes. Houd rekening met het feit dat het weer in Argentinië sterk kan variëren per regio en dat je voor sommige activiteiten en bestemmingen beter in een andere tijd van het jaar kunt gaan.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>