Wil je afreizen naar Australië, dan is het van belang om het klimaat van Australië te kennen. Aangezien het land meerdere klimaatzones kent, kan het in het ene deel van het land aangenaam warm zijn, terwijl het ergens ander koud is met veel regen. Het weer en de temperatuur in Australië varieert enorm, zo kan het tijdens de wintermaanden in bepaalde delen vriezen, terwijl Australië in de zomer extreem hete temperaturen kent.

  • Temperatuur en Neerslag Australië in één oogopslag?

Warmste maand:
Januari

Koudste maand:
Juli

Droogste maand:
Juli

Natste maand:
Maart


Klimaat in Australië

Het oppervlakte van Australië is ontzettend groot, ruim 7.692.000 km², en kent dan ook verschillende klimaatzones. Zo heeft het grootste deel van het land, voornamelijk het centrum, een woestijnklimaat. Om dit centrum heen is er een warm steppeklimaat, terwijl het noordelijke deel van het land een subtropische klimaat, oftewel een tropisch savanneklimaat, heeft. De oostelijke en zuidelijke delen van Australië kennen een zeeklimaat, waar ook weer verschillen in te vinden zijn. Zo kent het ene zuidelijke gebied een droge winter, terwijl het andere gebied geen droog seizoen kent.

Mocht je naar Australië willen afreizen, is het dus goed om te letten op de verschillende klimaatzones. Ondanks deze grote verschillende kent bijna het hele land een warm en droog klimaat. In de noordelijke gebieden is het zelfs in de winter nog warm, terwijl er in een paar gebieden in het zuiden van het land sneeuw kan vallen tijdens de lokale winter. De jaargetijden van Australië zijn het tegenovergestelde van de Nederlandse jaargetijden, zo is het tijdens onze zomer winter in Australië en omgekeerd

Klimaat Australië

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

26°C

26°C

25°C

23°C

20°C

18°C

17°C

18°C

20°C

22°C

24°C

26°C

Gem. Min Temperatuur

19°C

19°C

18°C

15°C

12°C

9°C

8°C

9°C

11°C

14°C

16°C

18°C

Zonuren per dag ☀️

7

7

7

7

6

6

7

7

7

8

8

8

Aantal neerslag dagen 🌧

11

12

13

11

11

11

9

9

9

11

11

11

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Australië in de zomer

De zomer in Australië valt in de maanden december, januari en februari, terwijl het in deze periode bij ons winter is. In het gehele land is het tijdens de zomermaanden erg heet, al is er wel meer regenval in het ene gebied en is het andere gebied juist droger in deze periode. Het centrale deel van Australië kent het hele jaar door weinig neerslag, terwijl in het noorden veel regen kan vallen tijdens deze drie maanden.

Zo kan er in de zomer rond de 1000 milliliter neerslag vallen. In de oostelijke en zuidelijke gebieden merk je dat het klimaat droger is dan tijdens de wintermaanden. Tijdens de zomermaanden ligt het aantal zonuren op een dag in de meeste gebieden op 7 tot 8.

De verschillen qua neerslag kunnen enorm groot zijn, terwijl de temperatuurverschillen relatief klein zijn tijdens de zomer. Dagen waarbij het 40 tot 50 graden Celsius wordt is in heel Australië niet ongewoon. Door deze extreem hete temperaturen vindt er ook regelmatig een hittegolf plaats, die ook nog eens lang kan aanhouden. Naast de hittegolven die in Australië veel voorkomen, zie je ook veel bosbranden terug tijdens de zomermaanden. Dit wordt met name getriggerd door de langdurige droge periodes in het land.

Australië in de zomer (december, januari en februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 22 en 26 graden
  • Tussen de 7 en 8 zonuren per dag
  • Gemiddeld 10 tot 11 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Australië in de winter

Tijdens de maanden juni, juli en augustus is het winter in Australië. Je zal zien dat het klimaat in de winter erg wisselend is, wat met name komt door de verschillende klimaatzones. In de noordelijke delen van het land is het tijdens de wintermaanden zonnig en warm. Ook is het tijdens deze periode erg droog en vindt er weinig neerslag plaats. Reis je af naar een zuidelijker gebied, dan zal je merken dat het hier een stuk kouder kan zijn en dat er zelfs sneeuw kan vallen. In het zuiden zijn er dan ook verschillende gebieden waar wintersportliefhebbers goed terecht kunnen. Het eiland Tasmanië kent in de winter de koelste temperaturen. Hier daalt de temperatuur in de nacht tot het vriespunt en wordt het overdag gemiddeld genomen niet warmer dan 10 graden Celsius.

De oostkust kent tijdens de wintermaanden aangename temperaturen van 25 graden met gemiddeld 7 zonuren op een dag. In het zuiden koelt het in de maanden juni, juli en augustus iets meer af, maar het blijft goed vertoeven. Zo ligt de temperatuur rond de 16 graden en schijnt de zon 5 uur op een dag. Echter kan het in deze periode ook wat kouder en grijzer zijn. De temperaturen liggen in het centrale deel van Australië in de winter rond de 20 graden Celsius. De zon schijnt tijdens de wintermaanden gemiddeld 9 uur op een dag en er valt weinig neerslag.

In het noorden kunnen de temperaturen het hele jaar door hoog oplopen, ook in de winter. Zo komen de temperaturen in de maanden juni, juli en augustus boven de 30 graden uit en er valt nauwelijks neerslag. Het gebied kent 10 zonuren per dag. De westkust van Australië kent een aangenamer klimaat in de winter: temperaturen rond de 20 graden en 5 zonuren op een dag. Hier valt dan wel weer relatief veel neerslag.

Australië in de winter (juni, juli en augustus)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 14 en 18 graden
  • Tussen de 9 en 11 zonuren per dag
  • Gemiddeld 9 tot 11 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

Naast de zomer en winter kent Australië, net als Nederland, ook de herfst en de lente. De maanden maart, april en mei vallen onder de herfst en het is lente gedurende de maanden september, oktober en november. Over het algemeen zijn dit overgangsmaanden, van het winter- naar zomerseizoen en andersom. In de meeste gebieden in Australië zullen de temperaturen tijdens de herfst en lente liggen tussen de 20 en 25 graden. De hoeveelheid neerslag is afhankelijk van het gebied wat je bezoekt.


Weer in Australië

Ga je naar Australië toe om te genieten van een zon- en strandvakantie, dan kan je er het hele jaar terecht. Er zijn verschillende gebieden waar de temperaturen het hele jaar hoog liggen en waar ook weinig neerslag valt. Reis je af naar Australië om te gaan backpacken, dan is het van belang om goed te kijken naar de seizoenen en naar de gebieden die je graag wilt bezoeken.

7
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Australië

Het weer in Australië kan erg extreem zijn, waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten als je een wandeling gaat maken of bezienswaardigheden wilt bezichtigen. Het weer in Australië krijgt een 7, aangezien het mooie periodes kent, maar ook extreme temperaturen van maar liefst 50 graden Celsius.


Beste reistijd Australië

De beste reistijd om te reizen naar Australië is tijdens de lente, in de maanden september tot en met november. In deze maanden is de temperatuur lekker warm, maar niet extreem, met een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 22 graden.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>