Ben je van plan om naar Bangladesh te gaan? Dan wil je ook alles weten over het klimaat en de temperaturen in Bangladesh. In dat geval ben je hier aan het juiste adres. we vertellen je meer over het klimaat van Bangladesh en de beste reistijd voor jouw vakantie. Of je nu van plan bent om het land te verkennen tijdens het droge seizoen of juist tijdens het regenseizoen, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

  • Temperatuur en Neerslag Bangladesh in één oogopslag?

Warmste maand:
Juni

Koudste maand:
Januari

Droogste maand:
Januari

Natste maand:
Juni


Klimaat in Bangladesh

Bangladesh heeft een tropisch moessonklimaat dat wordt gekenmerkt door hete en vochtige zomers, afgewisseld met milde en drogere winters. De gemiddelde temperatuur varieert van 26°C tot 30°C gedurende het hele jaar. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de zuidwestelijke moessonwinden die van juni tot september voorkomen en een groot deel van de neerslag in het land brengen. Het regenseizoen kan echter onvoorspelbaar zijn en in sommige jaren kan de regen veel later of veel eerder komen dan verwacht.

In het noordoosten van Bangladesh is het wat koeler en droger dan in de rest van het land, terwijl het zuiden vochtiger en warmer is. In de regio rondom Sylhet valt het hele jaar door neerslag, terwijl de regio rondom Dhaka en Chittagong meer te maken hebben met seizoensgebonden neerslag.

Over het algemeen valt de meeste regen in Bangladesh in de maanden juni tot en met september, wat kan leiden tot overstromingen. Tijdens deze maanden kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30°C en is de luchtvochtigheid hoog. De maanden oktober tot en met maart zijn over het algemeen droger en koeler, met gemiddelde temperaturen rond de 20°C tot 25°C.

In het algemeen kan worden gezegd dat Bangladesh een vochtig klimaat heeft met warme temperaturen het hele jaar door. Reizigers die naar Bangladesh willen gaan, moeten zich bewust zijn van het weer en er rekening mee houden dat het weer sterk kan variëren tussen verschillende regio's van het land. De beste tijd om het land te bezoeken is over het algemeen tussen oktober en maart, wanneer de temperaturen milder zijn en er minder regen valt.

Klimaat Bangladesh

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

26°C

29°C

33°C

36°C

35°C

34°C

33°C

32°C

32°C

32°C

29°C

27°C

Gem. Min Temperatuur

13°C

16°C

22°C

25°C

28°C

28°C

27°C

27°C

26°C

25°C

19°C

15°C

Zonuren per dag ☀️

9

8

7

7

6

3

2

2

3

6

8

8

Aantal neerslag dagen 🌧

1

2

3

6

10

15

15

15

11

6

1

1

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Bangladesh in de zomer

In Bangladesh loopt de zomer van juni tot en met september. Deze periode wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en veel neerslag. Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot 35 graden Celsius en de luchtvochtigheid is hoog. Door deze hoge luchtvochtigheid voelt het vaak benauwd aan.

Qua neerslag is de zomerperiode in Bangladesh de natste periode van het jaar. De maanden juni, juli en augustus zijn goed voor bijna 70% van de jaarlijkse neerslag. In deze maanden kan het dan ook flink regenen, soms wel de hele dag door. Daarnaast is er kans op tropische stormen en cyclonen in deze periode.

Ondanks de vele regenval zijn er wel behoorlijk wat zonuren in Bangladesh in de zomermaanden. Gemiddeld zijn er zo'n 2 tot 6 uur per dag zonneschijn. Het is echter wel belangrijk om te weten dat door de hoge luchtvochtigheid het vaak bewolkt is en de zon zich niet altijd laat zien.

Kortom, de zomermaanden in Bangladesh zijn erg nat en warm, met hoge temperaturen, veel neerslag en hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de weersomstandigheden als je in deze periode naar Bangladesh reist.

Bangladesh in de zomer (juni, juli, augustus & september)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 28 en 35 graden
  • Tussen de 3 en 6 zonuren per dag
  • Gemiddeld 10 tot 15 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Bangladesh in de winter

De winter in Bangladesh begint in december en loopt tot en met februari. Tijdens deze periode is de temperatuur aangenaam, met gemiddelde temperaturen tussen de 19 en 25 graden. In de avonden kan het iets afkoelen, maar over het algemeen blijft het vrij mild.

In de winterperiode is de neerslag is veel lager dan in de zomer, met gemiddeld 5 tot 25 millimeter per maand. Dit zorgt voor drogere omstandigheden en minder luchtvochtigheid dan in de zomer. Wat betreft de zonuren, zijn er in de winter gemiddeld zo’n 8 uur zonuren per dag. Dit is dus meer dan in de zomer!

Het is belangrijk om op te merken dat het klimaat in Bangladesh kan variëren tussen verschillende delen van het land. In het noorden is het over het algemeen koeler dan in het zuiden. Het oosten van het land is ook gevoeliger voor cyclonen en overstromingen, waardoor de weersomstandigheden daar kunnen verschillen van andere delen van het land.

Bangladesh in de winter (december, januari, februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 24 en 29 graden
  • Tussen de 8 en 9 zonuren per dag
  • Gemiddeld 1 tot 3 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

In de herfst (september, oktober en november) en lente (maart, april en mei) periode in Bangladesh is het weer relatief mild en aangenaam met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. De neerslag is echter wel wat hoger dan in de zomerperiode, met gemiddeld zo'n 200 tot 300 mm per maand. In de lente is er ook een wat hogere luchtvochtigheid dan in de herfst, wat het soms wat benauwd kan maken. De herfst en de lente zijn in Bangladesh de meest geschikte periodes om te reizen vanwege het aangename weer, hoewel er wel rekening gehouden moet worden met de hogere neerslag


Het weer in Bangladesh

Het weer in Bangladesh wordt grotendeels bepaald door het tropische moessonklimaat. Dit betekent dat het weer voornamelijk wordt gekenmerkt door natte en droge periodes. De zomermaanden zijn warm en vochtig met frequente regenbuien, terwijl de wintermaanden koeler en droger zijn. De herfst en lente zijn overgangsperiodes waarin het weer relatief stabiel is.

7
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Bangladesh

Het weer in Bangladesh is niet voor iedereen geschikt. De vochtige hitte in de zomer kan onaangenaam zijn voor sommige reizigers, terwijl de wintermaanden voor anderen te koel kunnen zijn. De beste tijd om Bangladesh te bezoeken is tijdens de drogere maanden van november tot maart, wanneer het weer aangenamer is.

Al met al verdient het weer in Bangladesh een cijfer 7, omdat het weer niet voor iedereen geschikt is, maar de drogere periodes van het jaar goed geschikt zijn om het land te verkennen.


Beste reistijd Bangladesh

De beste reistijd om naar Bangladesh te reizen is van november tot en met februari. In deze periode zijn de temperaturen het laagst en valt er minder neerslag. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden Celsius.
Houd er wel rekening mee dat in de bergen en in de noordelijke regio's van Bangladesh de temperatuur lager kan liggen. Voor avontuurlijke reizigers die willen gaan trekken in de bergen kan de beste reistijd verschillen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>