Costa Rica is een van de mooiste landen ter wereld als je het ons vraagt. Als je van plan bent om naar Costa Rica te reizen, is het handig om te weten wat voor weer je kunt verwachten en wat de beste reistijd is. In dit artikel geven we je informatie over het klimaat en de temperatuur in Costa Rica, zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan.

  • Temperatuur en Neerslag Costa Rica in één oogopslag?

Warmste maand:
Februari

Koudste maand:
Juli

Droogste maand:
Februari

Natste maand:
Juli


Klimaat in Costa Rica

Costa Rica heeft volgens het Köppen-systeem een tropisch regenwoudklimaat, ook wel aangeduid als het Af-klimaat. Dit betekent dat het het hele jaar door warm en vochtig is, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 27 graden Celsius. Het regenseizoen loopt van mei tot en met november, terwijl de droge periode van december tot en met april duurt. De neerslagverdeling is echter niet gelijkmatig, en varieert sterk per regio en seizoen.

In het algemeen kan gesteld worden dat de kustgebieden droger zijn dan het binnenland, met name in het noordwesten en langs de Pacifische kust. Hier is het klimaat subtropisch en droog, en zijn de temperaturen hoger dan gemiddeld. In het binnenland en aan de Caribische kust valt daarentegen veel meer neerslag en is het klimaat vochtig en tropisch.

De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn over het algemeen niet erg groot, maar kunnen wel verschillen tussen de kust en het binnenland. Zo kan het aan de kust 's nachts iets afkoelen door de zeewind, terwijl het in het binnenland warmer kan blijven.

Al met al is Costa Rica het hele jaar door een tropische bestemming met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. De droge periode van december tot en met april wordt over het algemeen beschouwd als de beste tijd om te reizen, omdat de wegen dan beter begaanbaar zijn en er minder regen valt. Echter, ook tijdens het regenseizoen heeft Costa Rica veel te bieden, met prachtige groene landschappen en watervallen die op hun mooist zijn na een regenbui.

Klimaat Costa Rica

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

25°C

26°C

28°C

30°C

30°C

28°C

28°C

28°C

27°C

26°C

26°C

25°C

Gem. Min Temperatuur

15°C

15°C

17°C

19°C

29°C

18°C

18°C

17°C

23°C

22°C

20°C

19°C

Zonuren per dag ☀️

7

7

7

7

7

7

6

6

6

6

6

6

Aantal neerslag dagen 🌧

8

4

5

7

18

21

22

23

21

22

18

14

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Costa Rica in de zomer

Als je denkt aan Costa Rica, dan denk je waarschijnlijk aan het regenwoud en exotische dieren. Maar wist je ook dat Costa Rica een prachtige zomer heeft? De zomer in Costa Rica loopt van december tot en met april. In deze maanden is het er droog en zonnig, waardoor het de perfecte tijd is om het land te verkennen.

Wat betreft de temperatuur, is het overdag heerlijk warm met gemiddeld 30 graden Celsius. 's Avonds koelt het af naar ongeveer 20 graden Celsius, waardoor het nog steeds aangenaam is om buiten te zijn. Houd er wel rekening mee dat het in de hoger gelegen gebieden koeler kan zijn, dus neem wat warmere kleding mee.

In de zomermaanden schijnt de zon gemiddeld zo'n 7 uur per dag, waardoor je genoeg tijd hebt om te genieten van de prachtige stranden en natuurlijke bezienswaardigheden. Qua neerslag hoef je je in deze periode geen zorgen te maken, want er valt bijna geen regen. Dit maakt het een ideale tijd om te gaan raften, snorkelen of wandelen in de nationale parken.

Kortom, de zomermaanden (december, januari, februari, maart en april) zijn de perfecte tijd om Costa Rica te bezoeken. Met aangename temperaturen, veel zonuren en weinig neerslag is het de ideale periode om het land te ontdekken en te genieten van al het moois dat Costa Rica te bieden heeft.

Costa Rica in de zomer (december, januari, februari, maart en april)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 23 en 29 graden
  • Tussen de 6 en 7 zonuren per dag
  • Gemiddeld 4 tot 14 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Costa Rica in de winter

Als je op zoek bent naar een ontsnapping aan de winterse kou, dan is Costa Rica de perfecte bestemming. De winter in Costa Rica loopt van mei tot en met november. In deze periode zijn de temperaturen nog steeds aangenaam, maar er is wel meer kans op regen.

Wat betreft de temperatuur, ligt deze gemiddeld rond de 27 graden Celsius overdag. 's Avonds koelt het af naar ongeveer 20 graden Celsius, wat nog steeds aangenaam is om buiten te zijn. Houd er wel rekening mee dat het in de hoger gelegen gebieden koeler kan zijn, dus neem wat warmere kleding mee.

In de wintermaanden schijnt de zon gemiddeld zo'n 5 uur per dag, wat minder is dan in de zomermaanden. De neerslag is echter hoger in deze periode, dus je moet rekening houden met regenbuien. Gelukkig zijn de regenbuien meestal kort en hevig, waarna de zon weer snel tevoorschijn komt. Het is dus zeker nog steeds mogelijk om te genieten van de prachtige stranden en natuurlijke bezienswaardigheden.

Daarnaast heeft de winter in Costa Rica ook zijn voordelen. Het is namelijk de ideale tijd om walvissen en dolfijnen te spotten, en om te genieten van de groene landschappen en watervallen door de regenval.

Kortom, de wintermaanden (mei tot en met november) zijn nog steeds een geweldige tijd om Costa Rica te bezoeken. Met aangename temperaturen, enkel wat meer neerslag en minder zonuren, maar wel een prachtig groen landschap en mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te spotten, zal je nog steeds genieten van alles wat Costa Rica te bieden heeft.

Costa Rica in de winter (mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 23 en 27 graden
  • Tussen de 6 en 7 zonuren per dag
  • Gemiddeld 14 tot 23 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

Als je van plan bent om Costa Rica te bezoeken in de herfst of lente, dan kun je aangename temperaturen verwachten. De herfstperiode loopt van mei tot en met november en de lenteperiode van december tot en met april.

Gemiddeld liggen de temperaturen in deze periodes tussen de 24 en 30 graden Celsius overdag. 's Avonds koelt het af naar ongeveer 20 graden Celsius. Houd er wel rekening mee dat het in de hoger gelegen gebieden koeler kan zijn, dus neem wat warmere kleding mee.

In de herfst en lente kan er wel meer neerslag vallen dan in de winterperiode, maar over het algemeen is het nog steeds prima weer om van alles te ondernemen. Kortom, de herfst en lente zijn goede periodes om Costa Rica te bezoeken met aangename temperaturen en soms wat neerslag.


Weer in Costa Rica

Het weer in Costa Rica is over het algemeen het hele jaar door goed te noemen. De temperaturen zijn aangenaam en er valt niet teveel neerslag. Voor natuurliefhebbers en avonturiers is dit land dan ook een fantastische bestemming. Het groene regenwoud en de vele nationale parken zijn prachtig om te verkennen. Ook kun je genieten van de prachtige stranden en de vele activiteiten die worden aangeboden.

8.5
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Costa Rica

Het weer krijgt van de Reistijger redactie een hoog cijfer; een 8.5! Het is geschikt voor een breed publiek en biedt voor ieder wat wils. Dus, als je op zoek bent naar een geweldige vakantiebestemming met goed weer, dan is Costa Rica zeker een aanrader!


Beste reistijd Costa Rica

De beste reistijd om naar Costa Rica te reizen is van december tot en met april. In deze maanden is het over het algemeen droger en zonniger dan in de rest van het jaar. Bovendien zijn de temperaturen in deze periode het hoogst, met gemiddelde dagtemperaturen van ongeveer 30 graden Celsius aan de kust en 20 graden Celsius in de hoger gelegen gebieden.

Als je van plan bent om tijdens deze periode te reizen, houd er dan wel rekening mee dat dit ook het hoogseizoen is. Dit betekent dat het drukker kan zijn en de prijzen voor accommodatie en activiteiten hoger kunnen liggen. Maar al met al is de periode van december tot en met april zeker de beste tijd om te genieten van al het moois dat Costa Rica te bieden heeft.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>