• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Cuba
 • /
 • Klimaat Cuba: Weer, Temperatuur en Beste Reistijd

Ben jij van plan om een reis naar Cuba te maken en wil je weten wat je kunt verwachten qua klimaat en temperatuur? Dan ben je hier op de juiste plek! Het klimaat van Cuba wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de Caribische Zee, de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. Dit zorgt voor een subtropisch klimaat met een temperatuur van rond de 25 graden Celsius gedurende het hele jaar. 

Op deze pagina gaan we dieper in op het klimaat in Cuba, de beste reistijd en wat je kunt verwachten tijdens jouw vakantie op dit prachtige eiland.

 • Temperatuur en Neerslag Cuba in één oogopslag?

Warmste maand:
Augustus

Koudste maand:
Januari

Droogste maand:
Februari

Natste maand:
Juli


Klimaat in Cuba

Als je op zoek bent naar een zonovergoten vakantiebestemming, dan is Cuba zeker een land om te overwegen. Cuba heeft een tropisch klimaat, wat inhoudt dat het het hele jaar door warm is. Het klimaat van Cuba wordt beïnvloed door de Caribische Zee, de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en regenval. Het klimaatsysteem classificeert het klimaat van Cuba een tropisch savanneklimaat.

Cuba kent twee seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van november tot en met april en het regenseizoen in mei, juni, juli, augustus, september en oktober. In het regenseizoen valt er veel regen in korte, hevige buien. Het droge seizoen is de beste periode om Cuba te bezoeken, omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en er weinig regen valt. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door rond de 25 graden Celsius.

Hoewel het klimaat van Cuba over het algemeen constant is, zijn er toch regionale verschillen. In oost-Cuba is het vaak natter en warmer dan in het westen. De bergachtige regio's in het oosten en centrum van Cuba kunnen ook koeler en vochtiger zijn dan de kustgebieden.

In Cuba is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon en voldoende water te drinken vanwege de hoge luchtvochtigheid. Het is ook verstandig om tijdens het regenseizoen een paraplu of regenjas bij de hand te hebben.

Kortom; Cuba heeft een tropisch savanneklimaat met twee seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen is de optimale tijd om het land te bezoeken, omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en er weinig regen valt. Er zijn regionale verschillen in het klimaat en het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon en voldoende water te drinken vanwege de hoge luchtvochtigheid.

Klimaat Cuba

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

27°C

28°C

29°C

30°C

31°C

31°C

32°C

33°C

32°C

31°C

29°C

27°C

Gem. Min Temperatuur

18°C

18°C

19°C

20°C

22°C

23°C

23°C

23°C

23°C

22°C

20°C

19°C

Zonuren per dag ☀️

7

7

8

8

7

7

8

7

7

7

7

7

Aantal neerslag dagen 🌧

6

5

6

5

9

13

14

13

15

12

8

6

 • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Cuba in de zomer

Als je in de zomermaanden naar Cuba reist, kan je genieten van heerlijke temperaturen en veel zonuren. De zomer in Cuba loopt in juni, juli en augustus. In deze maanden kan de thermometer de 32 graden Celsius raken overdag en daalt het 's nachts niet veel verder dan 25 graden Celsius. Daarnaast is het in deze periode behoorlijk vochtig met een relatieve luchtvochtigheid van gemiddeld 80%.

Qua neerslag is de zomermaanden in Cuba een stuk droger dan de overige perioden van het jaar. In juni, juli en augustus valt er gemiddeld zo'n 80 tot 100 millimeter neerslag per maand. Dit zorgt voor een aangename regenbui af en toe, maar de meeste dagen zijn droog en zonnig. Met gemiddeld 8 uur per dag dat de zon op is kan je volop van het heerlijke weer en de prachtige omgeving genieten.

Houd hierbij wel rekening dat het orkaanseizoen ook in de zomermaanden valt, van juni tot december. Hoewel Cuba minder vaak door orkanen getroffen wordt dan andere landen in het Caribisch gebied, is er nog steeds een kans dat je met slecht weer te maken krijgt. Check daarom altijd het weerbericht en houd de lokale berichtgeving in de gaten.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het klimaat in Cuba kan verschillen tussen de diverse regio's van het land. Zo is het in het oosten van het land over het algemeen wat natter dan in het westen. Ook zijn er hoger gelegen gebieden waar het wat koeler kan zijn dan aan de kust. Houd hier rekening mee bij het plannen van je reis en check de lokale klimaatcijfers voor de specifieke regio's die je wilt bezoeken.

Cuba in de zomer (juni, juli en augustus)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 27 en 31 graden
 • Tussen de 7 en 8 zonuren per dag
 • Gemiddeld 13 tot 14 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Cuba in de winter

In Cuba loopt de winter van december tot en met februari. Het weer in deze periode is in de regel droger en koeler dan in de zomermaanden. De temperatuur ligt overdag gemiddeld tussen de 25 en 27 graden Celsius, terwijl het 's nachts kan afkoelen tot zo'n 19 graden Celsius.

De neerslag in Cuba is in de wintermaanden over het algemeen lager dan in de zomermaanden. In de winter kan er nog wel eens een bui vallen, maar het regent lang niet zo vaak als in de zomer. De zon schijnt ongeveer 7 uur per dag in de wintermaanden, wat iets minder is dan in de zomer.

Het oosten van Cuba is over het algemeen wat warmer dan het westen in de winter, maar er zijn geen grote temperatuurverschillen tussen verschillende regio's. Overdag is het in het oosten gemiddeld zo'n 29 graden Celsius, terwijl het 's nachts afkoelt tot zo'n 21 graden Celsius. In het westen is het gemiddeld overdag zo'n 27 graden Celsius, terwijl het 's nachts kan afkoelen tot ongeveer 17 graden Celsius.

Als je in de winter naar Cuba gaat, is het aan te raden om luchtige kleding mee te nemen voor overdag en wat warmere kleding voor 's avonds. Ook is het handig om een paraplu of regenjas mee te nemen voor eventuele regenbuien. De wintermaanden zijn over het algemeen een goede periode om Cuba te bezoeken als je niet van te warm weer houdt en de grote toeristenmassa's wilt vermijden.

Cuba in de winter (december, januari en februari)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 23 en 25 graden
 • Tussen de 6 en 7 zonuren per dag
 • Gemiddeld 5 tot 6 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

In Cuba zijn de lente en de herfst overgangsseizoenen tussen de natte zomer en droge winter. De temperaturen liggen in deze periodes gemiddeld op 25 tot 30 graden Celsius overdag, en rond de 20 graden Celsius 's nachts. De neerslag is ook minder in de overgangsseizoenen dan dat dit in de zomer is, maar nog steeds aanzienlijk met ongeveer 100 tot 150 mm per maand. Het kan ook af en toe regenen, maar meestal zijn het korte buien. Over het algemeen zijn de lente en ook de herfst goede periodes om Cuba te bezoeken vanwege het aangename weer en de lagere kans op regen vergeleken met de zomer.


Weer in Cuba

Als het gaat om het weer in Cuba, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende seizoenen. De zomermaanden, die lopen van juni tot en met augustus, zijn het warmst en het meest geschikt voor zonaanbidders en strandliefhebbers. De temperaturen zijn hoog, het regent minder en de zon schijnt vaak. In de winter, van december tot en met februari, zijn de temperaturen iets koeler en valt er meer regen. De herfst en lente zijn overgangsperiodes, waarin de temperaturen aangenaam zijn en er redelijk wat regen kan vallen.

8
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Cuba

Al met al is het weer in Cuba voor de meeste mensen zeer geschikt, vooral voor hen die houden van warme temperaturen en zonneschijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de seizoenen en de neerslagpatronen wanneer je het plan hebt om te reizen naar Cuba. Het weer krijgt van ons een cijfer van 8, omdat het over het algemeen erg aangenaam is en perfect voor een ontspannen vakantie.


Beste reistijd Cuba

De beste reistijd om Cuba te bezoeken is in de maanden december, januari, februari, maart en april. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam, de neerslagkansen klein en is er veel zonneschijn. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 28 graden Celsius en 's avonds daalt het kwik naar zo'n 20 graden Celsius. 

Oftwel: ideaal weer om te liggen op de prachtige stranden, de rijke cultuur te snuiven en het beleven van de bruisende steden. Deze periode is wel de drukste en duurste tijd van het jaar is. Wil je de drukte vermijden en wat geld besparen? Overweeg dan om buiten het hoogseizoen te reizen, maar houd hierbij rekening met het feit dat het weer in andere seizoenen minder stabiel kan zijn.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>