Ontdek het diverse klimaat van Duitsland, van milde winters tot gematigd warme zomers. Het land kent verschillende microklimaten, variërend van het noorden en westen met meer zeeklimaat invloeden, tot het zuidoosten met een meer continentaal klimaat. Hoogte speelt ook een grote rol, zoals in het Zwarte Woud en de Beierse Alpen. Het verschil tussen het klimaat in Duitsland en Nederland is dat Duitsland een gevarieerder klimaat heeft door de grotere geografische spreiding. Lees verder, want wij leggen alles uit wat je moet weten over het klimaat in Duitsland, Zo ga je goed voorbereid op reis!

  • Het weer van Duitsland in één oogopslag?

Warmste maand:
Juli

Koudste maand:
Januari

Droogste maand:
September

Natste maand:
Mei


Klimaat in Duitsland

Duitsland, ons buurland met een rijke geschiedenis en prachtige landschappen, is gezegend met een gevarieerd klimaat.
Volgens de klimaatclassificatie van Köppen heeft Duitsland voornamelijk een gematigd zeeklimaat (aangeduid als Cfb). Dit betekent dat je in dit land te maken krijgt met over het algemeen milde winters en gematigd warme zomers. Wat betreft neerslag, deze is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld, maar kan aanzienlijk verschillen afhankelijk van waar je je in Duitsland bevindt.

Klimaat Duitsland

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

2°C

4°C

8°C

13°C

19°C

22°C

23°C

23°C

20°C

14°C

7°C

3°C

Gem. Min Temperatuur

-4°C

-2°C

0°C

4°C

8°C

11°C

12°C

13°C

10°C

6°C

1°C

-3°C

Zonuren per dag ☀️

2

3

4

5

7

7

8

7

5

4

2

1

Aantal neerslag dagen 🌧

16

13

15

15

17

15

14

14

13

13

15

16

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

In het noorden en westen van het land, dichter bij de Atlantische Oceaan, ervaar je een milder en natter klimaat. Hier heeft de zeelucht een sterkere invloed, wat resulteert in hogere luchtvochtigheid en meer neerslag, vooral in de herfst en winter.

Naarmate je verder naar het zuidoosten trekt, krijgt het klimaat meer continentale kenmerken. Hier worden dewinters kouder en de zomers warmer, met grotere temperatuurverschillen tussen de seizoenen. In deze regio, met name in het zuiden en zuidoosten, zoals Beieren en Baden-Württemberg, kan de neerslag in de zomer wat intensiever zijn, met meer kans op onweersbuien.

Het is belangrijk op te merken dat de hoogte ook een grote rol speelt in het klimaat van Duitsland. In de bergachtige gebieden, zoals het Zwarte Woud en de Beierse Alpen, liggen de temperaturen lager dan in de rest van het land, en je vindt er vaak sneeuw in de wintermaanden. Dit maakt deze regio's zeer populair voor wintersportliefhebbers.

Duitsland kent dus verschillende microklimaten, en dit maakt het land bijzonder interessant voor reizigers die een breed scala aan weersomstandigheden en landschappen willen ervaren. Of je nu houdt van zonnige zomerse dagen aan de Noord- en Oostzeekust, of liever een frisse herfstwandeling maakt in de heuvels van de Eifel, Duitsland heeft voor ieder wat.


Neerslag en Temperatuur Duitsland in de zomer

De zomer in Duitsland, die loopt van juni tot en met augustus, brengt aangename temperaturen met zich mee. In deze periode schommelt de temperatuur gemiddeld tussen de 20 en 25 graden Celsius. Hoewel je over het algemeen kunt genieten van zonnige dagen, moet je ook rekening houden met de nodige neerslag. Vergeet dus niet om je paraplu mee te nemen! Desondanks kun je in de zomer gemiddeld rekenen op zo'n 7 tot 8 uur zon per dag, wat deze maanden erg aantrekkelijk maakt voor een bezoek aan Duitsland.

Duitsland in de zomer (juni, juli & augustus)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden
  • Tussen de 7 en 8 zonuren per dag
  • Gemiddeld 14 tot 16 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Duitsland in de winter

In de wintermaanden, die in Duitsland lopen van december tot en met februari, zijn de temperaturen een stuk lager. Het kwik daalt gemiddeld naar zo'n 0 tot 4 graden Celsius, afhankelijk van de regio. Ook in de winter valt er de nodige neerslag, in sommige delen van het land zelfs in de vorm van sneeuw. Het aantal zonuren ligt in deze periode aanzienlijk lager, met gemiddeld 1 tot 3 uur zon per dag.

Duitsland in de winter (december, januari, februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 0 en 4 graden
  • Tussen de 1 en 3 zonuren per dag
  • Gemiddeld 13 tot 16 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

De herfst en lente in Duitsland vormen overgangsperioden tussen de warmere zomer en de koudere winter. In de lente, die loopt van maart tot en met mei, zie je de temperaturen geleidelijk stijgen. Gemiddeld liggen de temperaturen in deze periode tussen de 10 en 18 graden Celsius. De herfst, die duurt van september tot en met november, brengt dalende temperaturen met zich mee, variërend tussen de 5 en 15 graden Celsius.

In beide seizoenen kun je nog steeds te maken krijgen met neerslag, maar over het algemeen zijn de herfst en lente vrij mild qua weer. Deze tussenseizoenen zijn ideaal voor mensen die Duitsland willen bezoeken zonder te veel toeristische drukte en met aangename temperaturen.


Weer in Duitsland

Het weer in Duitsland varieert dus sterk per seizoen en regio. Over het algemeen zijn de zomers aangenaam warm en de winters vrij mild, met uitzondering van de bergachtige gebieden waar het in de winter behoorlijk koud kan worden. Duitsland biedt voor elk wat wils: van zonnige dagen aan de kust in het noorden tot besneeuwde bergtoppen in het zuiden.

7.3
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Duitsland

 Het weer in Duitsland krijgt dan ook een solide 7.3 als cijfer, omdat het land een mooie balans biedt tussen aangename temperaturen en variatie in het klimaat.


Beste reistijd Duitsland

De beste reistijd om naar Duitsland te gaan is van mei tot en met september. In deze maanden zijn de temperaturen het hoogst, met een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 20 tot 25 graden Celsius. Bovendien profiteer je in deze periode van langere en zonnigere dagen, wat ideaal is voor het verkennen van de prachtige steden, natuurgebieden en culturele bezienswaardigheden die Duitsland te bieden heeft.

In deze maanden heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan tal van openluchtevenementen en festivals die in het hele land plaatsvinden. Toch is Duitsland het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming, aangezien elk seizoen zijn eigen charme en specifieke activiteiten heeft. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele kerstmarkten in de winter of het kleurrijke herfstlandschap tijdens een wandeling in de bossen. Er kan gezegd worden dat Duitsland het hele jaar door tal van mogelijkheden voor een onvergetelijke reis kan zorgen.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de beste reistijd afhankelijk is van je persoonlijke voorkeuren en interesses. Als je bijvoorbeeld een fan bent van wintersport, dan zijn de maanden december tot en met februari de beste tijd om de besneeuwde hellingen van de Duitse Alpen te verkennen. Als je meer geïnteresseerd bent in wijnproeverijen, dan is de herfst een uitstekende tijd om de wijnregio's van Duitsland te bezoeken.

In de lente geniet je van het ontwaken van de natuur en het begin van het festivalseizoen, terwijl de zomer het hoogseizoen is voor allerlei buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen en watersporten. Bovendien zijn in de zomermaanden veel van de beroemde kastelen en paleizen van Duitsland op hun mooist, omgeven door weelderige tuinen en bloeiende bloemen.

Duitsland heeft dus een klimaat dat de moeite waard is om te bezoeken. De reistijger was zelfs zo gek op het Duitse klimaat dat hij zijn strepen verruilde voor een uitnodiging om deel te nemen aan het wereldkampioenschap bierbuikschuiven!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>