• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Egypte
 • /
 • Klimaat Egypte: Weer, Temperatuur en Beste Reistijd

Egypte is één van de fascinerendste landen ter wereld. Veel mensen dromen ervan om dit land te bezoeken. Er zijn in Egypte ontzettend veel historische bezienswaardigheden te bezichtigen, zoals de piramides, de Sfinx van Gizeh en de Vallei der Koningen. Ook zijn er veel prachtige badplaatsen in Egypte. Het is wel belangrijk om je voor een bezoek aan dit land goed over de weersomstandigheden te informeren. Hoe is het klimaat van Egypte? Wat is de gemiddelde temperatuur in Egypte tijdens de verschillende seizoenen?

 • Het weer in Egypte in één oogopslag?

Warmste maand:
Augustus

Koudste maand:
Januari

Droogste maand:
Juni

Natste maand:
Januari


Klimaat in Egypte

Het overgrote deel van Egypte heeft een warm woestijnklimaat. In het officiële klimaatclassificatiesysteem van de bioloog Wladimir Köppen heeft dit type klimaat de code BWh. Dit houdt in dat de zomers zeer heet zijn en de winters heel mild. In de badplaatsen aan de oostkust is het nagenoeg alle dagen zonnig weer. Met name in het binnenland is het in de zomer vaak verstikkend heet.

Er valt erg weinig neerslag in de regio's met het woestijnklimaat. Ook opvallend aan dit klimaat is het grote temperatuurverschil dat in één etmaal op kan treden. In heel wat gebieden van Egypte is het heel normaal dat het bijvoorbeeld overdag 20 graden warmer is dan 's nachts.

Hoewel het warme woestijnklimaat typerend is voor het overgrote deel van Egypte, is er toch een klein deel dat een ander klimaat heeft. Dit bevindt zich in het noorden van het land. Een smalle strook aan de kust van de Middellandse Zee heeft een mediterraan klimaat. Dit geldt met name voor het kustgebied bij de legendarische havenstad Alexandrië. De temperaturen zijn daar gematigder dan in de rest van het land. De maximumtemperaturen zijn minder hoog, maar het temperatuurverschil tussen de dag en de nacht is er ook minder extreem. Er valt in deze regio ook weleens wat regen (met name in de winter), terwijl dat in de rest van het land bijna nooit het geval is.

Klimaat Egypte

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

21°C

22°C

25°C

29°C

33°C

35°C

35°C

34°C

33°C

29°C

26°C

22°C

Gem. Min Temperatuur

11°C

12°C

15°C

19°C

22°C

24°C

25°C

25°C

24°C

21°C

26°C

12°C

Zonuren per dag ☀️

9

10

11

12

13

13

13

13

12

11

10

9

Aantal neerslag dagen 🌧

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

0

 • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Egypte in de zomer

Volgens veel weerdeskundigen heeft Egypte eigenlijk maar twee seizoenen: een zomer en een winter. In welke maanden is het zomer in Egypte en hoe ziet het weer er dan uit? Doorgaans beschouwt men in dit land de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober als de zomermaanden. In de hoofdstad Caïro meet de thermometer in deze maanden in de schaduw dikwijls temperaturen boven de dertig graden. Dat geldt ook voor befaamde badplaatsen zoals Hurghada en Marsa Alam. In veel plaatsen die meer in het binnenland liggen, waaronder het beroemde Luxor, is het heel normaal dat de temperatuur in juni, juli en augustus overdag zelfs boven de veertig graden uitkomt. 's Nachts is het vaak een stuk minder heet. In Luxor daalt de temperatuur dan dikwijls naar circa 22 graden.

Hoeveel zonuren kun je in Egypte verwachten tijdens de zomermaanden? Aan het begin en het einde van de zomer kan men per dag rekenen op 10 of 11 zonuren. In de hoogzomer (juni, juli en augustus) kunnen de zonaanbidders genieten van 12 of 13 zonuren.

De kans op regen is in de meeste regio's tijdens de zomermaanden nihil. Dat geldt niet alleen voor de streken met een woestijnklimaat. Zelfs in het gebied met het mediterrane klimaat rondom Alexandrië valt er heel weinig regen gedurende deze periode.

Egypte in de zomer (mei, juni, juli, augustus, september & oktober)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 27 en 32 graden
 • Tussen de 11 en 13 zonuren per dag
 • Gemiddeld 0 tot 2 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Egypte in de winter

Veel weerdeskundigen beschouwen de maanden november, december, januari, februari, maart en april als de 'wintermaanden' van Egypte. De temperaturen zijn tijdens de winter erg mild in het overgrote deel van het land. In de populaire badplaatsen aan de Rode Zee zoals Marsa Alam en Hurghada bereikt de temperatuur in al die wintermaanden een maximum temperatuur van net boven de 20 graden. De neerslag is daar in al deze maanden ook nihil. Men kan rekenen op 9 of 10 zonuren per dag. De watertemperatuur van de Rode Zee is in de winter heerlijk. Die ligt rond de 22 of 23 graden. 

Ook in de plaatsen die meer noordelijk liggen is het tijdens het overgrote deel van de Egyptische winter heerlijk weer. Daarbij moet echter wel worden aangetekend dat het bijvoorbeeld in de hoofdstad Caïro met name in januari gemiddeld wel wat minder warm is dan in de badplaatsen aan de Rode Zee. Erg groot is dat verschil echter niet. De maximumtemperaturen in Caïro zijn in januari vaak net iets onder de 20 graden, er zijn zo'n zeven zonuren per dag en gemiddeld telt de maand januari in de hoofdstad 4 dagen waarop er neerslag valt. Vergeleken met de winterse omstandigheden in Nederland is dat nog steeds heel erg goed. 

Er zijn overigens zelfs in Egypte plekken te vinden waar de weersomstandigheden soms wel echt winters zijn. In dit gigantische land bevinden zich immers ook diverse berggebieden. Met name in de bergen van de Sinaï kan het in de winter soms echt koud worden. Bijna elke winter valt daar wel sneeuw.

Egypte in de winter (december, januari, februari)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 19 en 25 graden
 • Tussen de 9 en 10 zonuren per dag
 • Gemiddeld 1 tot 2 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

Zoals vermeld wordt het klimaat van Egypte door de meeste weerdeskundigen in theorie ingedeeld in slechts twee jaargetijden: een lange zomer en een lange winter. Toch is er in Egypte natuurlijk in de praktijk ook wel een overgangsperiode te vinden tussen de winter en de zomer, die je de lente zou kunnen noemen. Die overgang vindt met name plaats in april. Het wordt in de loop van die maand vaak een stuk warmer. In veel gebieden komt de maximumtemperatuur in april zelfs al boven de dertig graden uit.

Is er ook een herfst in Egypte? Als er een herfstmaand in dit land gekozen moet worden, dan is dat november. In die maand vindt doorgaans de overgang plaats van het bloedhete zomerweer naar het mildere winterweer. Het lijkt in die periode qua weer echter totaal niet op wat wij in Nederland en België als herfstweer beschouwen. Men moet niet gek opkijken als de thermometer in Caïro in november namelijk circa 25 graden Celsius aangeeft. Er zijn in die hoofdstad tijdens die maand slechts één of twee dagen waarop er een beetje regen valt. In de meeste regio's van Egypte is het in november zelfs nog heel wat warmer en droger.


Het weer in Egypte

Wat kunnen we concluderen over het weer in Egypte? Het is een waar paradijs voor zonaanbidders. Het hele jaar door kan men van de zon genieten in Egypte. Met name in de badplaatsen aan de Rode Zee is dit geweldig. Ook de watertemperatuur is daar doorgaans subliem. Welk cijfer verdient het weer van Egypte?

9.5
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Egypte

Voor de ware zonaanbidders verdient het klimaat in dat land een 9,5. Het nadeel van het weer in dit land voor toeristen met interesse in de geschiedenis is echter wel, dat het in de zomer met name in het binnenland zo extreem warm kan worden. Terwijl er juist in het binnenland ontzettend veel prachtige bezienswaardigheden uit de oudheid te vinden zijn. Houd daar dus rekening mee als je zoekt naar een goede periode om dit land te bezoeken.


Beste reistijd Egypte

Wat is de beste periode om naar dit land op vakantie te gaan? Dat hangt af van de doelen van jouw vakantie, maar ook van jouw voorkeuren qua weer. Volgens veel reizigers met een grote interesse in de historie van Egypte zijn de wintermaanden de beste reistijd: november, december, januari, februari, maart en april. Het fijne aan het weer in die periode is dat het enerzijds vele malen lekkerder en warmer is dan in Nederland, maar dat het anderzijds niet zo verstikkend heet is als tijdens de Egyptische zomer. In deze periode is het geweldig om de oudheidkundige locaties te bezoeken. Tegelijkertijd is de watertemperatuur met name in de Rode Zee ook erg goed.

Het is dus een prima periode om een vakantie te boeken als je vooral veel historische bezienswaardigheden wil bezoeken, maar ook nog lekker in de zee wil zwemmen. De fanatieke zonaanbidders die vooral voor de badplaatsen naar Egypte komen, zullen het daarentegen niet eens zijn met de conclusie dat de winter per se de ideale periode voor een reis naar dit land is. Zij zullen ook graag in de hete zomermaanden dit land bezoeken.

Heel wat mensen zoeken daarentegen naar een compromis: zij willen juist rond het begin van de zomer (april of mei), of aan het einde van de zomer (oktober) dit land bezoeken. Het is in die periodes ook erg warm aan het strand. In tegenstelling tot de maanden in de hoogzomer (juni, juli en augustus) is het in april, mei en oktober vaak echter niet zo onaangenaam heet in de binnenlanden, waardoor ook de historische locaties prima bezichtigd kunnen worden.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>