• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Italië
 • /
 • Klimaat Italië: Weer, Temperatuur en Beste Reistijd

Ben jij van plan om naar Italië te reizen? Dan is het handig om te weten wat voor weer je kunt verwachten en wat de beste reistijd is. In dit artikel vertellen we je alles over het klimaat in Italië, de neerslagverdeling, de temperatuurverschillen en de beste reistijd voor jouw vakantie.

 • Het weer in Italië in één oogopslag?

Warmste maand:
Augustus

Koudste maand:
Januari

Droogste maand:
Juli

Natste maand:
November


Klimaat in Italië

Italië heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door warme en droge zomers en milde en vochtige winters. Het grootste deel van Italië heeft dit mediterrane klimaat, inclusief de kustgebieden van de Tyrreense, Adriatische en Ionische Zee.

Het land kent twee seizoenen: een warm en droog seizoen van mei tot september en een mild en nat seizoen van oktober tot april. De neerslagverdeling is ongelijkmatig, met de meeste regenval in de winter en de minste regenval in de zomer. De droogste regio's van Italië zijn de eilanden in de Middellandse Zee en het zuiden van het Apennijns schiereiland. Het noorden van Italië heeft daarentegen relatief meer regenval.

De temperatuurverschillen binnen Italië kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte. In de bergen is het kouder dan in de laaggelegen gebieden. Over het algemeen heeft het noorden van Italië lagere temperaturen dan het zuiden. Zo kan het bijvoorbeeld in het noorden van het land behoorlijk koud zijn in de winter, terwijl het zuiden van het land nog steeds vrij mild kan zijn.

Er zijn echter uitzonderingen op het mediterrane klimaat in Italië. De Alpen hebben bijvoorbeeld een hooggebergteklimaat en de Povlakte (gebied rondom Venetië) heeft een vochtig subtropisch klimaat. Daarnaast hebben sommige delen van Sardinië en Sicilië een semi-aride klimaat vanwege hun ligging in de regenschaduw van de bergen. Het klimaat in Italië kan dus variëren afhankelijk van de geografische ligging en hoogte.

Klimaat Italië

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

11°C

12°C

15°C

17°C

22°C

27°C

29°C

29°C

26°C

22°C

16°C

13°C

Gem. Min Temperatuur

2°C

3°C

5°C

8°C

11°C

15°C

18°C

18°C

16°C

11°C

6°C

4°C

Zonuren per dag ☀️

3

4

5

7

9

10

11

10

8

6

4

3

Aantal neerslag dagen 🌧

14

13

12

11

8

7

6

7

8

11

15

14

 • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Italië in de zomer

In Italië loopt de zomer in juni, juli en augustus. In deze periode is het land over het algemeen erg warm en droog. Gemiddeld valt er in deze maanden tussen de 30 en 50 mm neerslag per maand. Dit is aanzienlijk minder dan in de wintermaanden, waarin er gemiddeld tussen de 70 en 100 mm neerslag per maand valt.

De temperaturen in Italië zijn in de zomer erg hoog. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. Op sommige dagen kan het kwik zelfs boven de 35 graden Celsius uitstijgen. Dit maakt Italië een populaire bestemming voor zonzoekers.

De zon schijnt in de zomer in Italië gemiddeld tussen de 8 en 11 uur per dag. Dit betekent dat er genoeg tijd is om van het mooie weer te genieten. Doordat het land in deze periode zo droog is, is er ook weinig bewolking. Hierdoor kan men in de avonduren nog lang genieten van de warmte.

Het klimaat in Italië kan per regio verschillen. Zo is het in het zuiden van het land vaak nog warmer en droger dan in het noorden. Ook zijn er regionale verschillen in de hoeveelheid neerslag die valt. Over het algemeen kan echter gesteld worden dat Italië in de zomer een heerlijk klimaat heeft om van te genieten.

Italië in de zomer (juni, juli & augustus)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 24 en 29 graden
 • Tussen de 8 en 11 zonuren per dag
 • Gemiddeld 6 tot 7 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Italië in de winter

De winter in Italië bestaat uit de maanden december, januari en februari. In deze periode is het weer in Italië over het algemeen koeler en natter dan in de zomermaanden.

De gemiddelde temperaturen variëren tussen de 0°C en 12°C, afhankelijk van de regio. Het noorden van het land heeft de neiging om kouder te zijn dan het zuiden, en de hoger gelegen gebieden zijn over het algemeen kouder dan de kustgebieden. In de bergen kan er sneeuwval optreden, wat gunstig is voor wintersporters.

De neerslag in de winter is over het algemeen hoger dan in de zomer, met een gemiddelde van 60-80mm per maand. Het noorden van het land heeft de neiging om meer regen en sneeuw te krijgen dan het zuiden.

De zonuren zijn in de wintermaanden beperkt, met slechts ongeveer 4-5 uur per dag, afhankelijk van de regio. Dit kan echter per dag verschillen. De dagen zijn korter dan in de zomer, met de kortste dag op 21 december en de langste nacht op 22 december.

Kortom, de winter in Italië is koeler en natter dan de zomer, met meer neerslag en minder zonuren. Het noorden van het land heeft de neiging om kouder en natter te zijn dan het zuiden, en hoger gelegen gebieden kunnen sneeuwval verwachten.

Italië in de winter (december, januari, februari)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 0 en 12 graden
 • Tussen de 4 en 5 zonuren per dag
 • Gemiddeld 13 tot 14 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

In de herfst en lente is de temperatuur heel erg aangenaam. De lente schuurt tegen de zomertemperaturen van ons land aan, en zeker het begin van de herfst is het nog steeds erg warm, met zelfs maximumtemperaturen van 27 graden in september.


Weer in Italië

Over het algemeen heeft Italië een aangenaam klimaat dat het hele jaar door veel zon en aangename temperaturen biedt. De zomers zijn warm en droog, perfect voor liefhebbers van het strand en buitenactiviteiten. De winters zijn mild in de meeste delen van het land, met uitzondering van de bergachtige regio's in het noorden, waar wintersport mogelijk is. In de herfst en lente zijn de temperaturen aangenaam en is er voldoende neerslag om de landschappen in bloei te zetten. Al met al is het weer in Italië geschikt voor een breed scala aan activiteiten en reisstijlen.

8
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Italië

Als we het weer in Italië een cijfer zouden moeten geven, zou het een 8 krijgen. Het is over het algemeen erg aangenaam en biedt veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten, zonnebaden en sightseeing. De hoge temperaturen in de zomer kunnen echter voor sommigen te veel zijn, en er kunnen regionale verschillen zijn die invloed hebben op de neerslag en temperatuur. Maar over het algemeen is het weer in Italië fantastisch en een van de redenen waarom het land een populaire bestemming is voor toeristen van over de hele wereld.


Beste reistijd Italië

De beste reistijd om Italië te bezoeken is van april tot en met juni en van september tot en met oktober. In deze maanden is het weer mild en aangenaam met gemiddelde dagtemperaturen van rond de 20 graden Celsius. In juli en augustus kan het erg heet worden in Italië, met temperaturen die kunnen oplopen tot wel 35 graden Celsius. Daarnaast kan het in deze maanden erg druk zijn met toeristen.

Als je van wintersport houdt, is de beste tijd om Italië te bezoeken van december tot en met maart. Italië heeft prachtige skigebieden in de Alpen en in deze maanden is er volop sneeuw te vinden. Het is wel belangrijk om warme kleding mee te nemen, want de temperaturen kunnen flink dalen.

Het is ook goed om te weten dat de beste reistijd afhankelijk is van de regio die je wilt bezoeken. In het noorden van Italië kan het bijvoorbeeld wat koeler zijn dan in het zuiden. Het is daarom verstandig om voor vertrek het weerbericht goed in de gaten te houden en je kleding daarop aan te passen.

Kortom, als je Italië wilt bezoeken kun je het beste in het voor- of najaar gaan. Zo vermijd je de extreme hitte en drukte van de zomermaanden en kun je optimaal genieten van al het moois dat dit prachtige land te bieden heeft.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>