• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Marokko
 • /
 • Klimaat Marokko: Weer, Temperatuur en Beste Reistijd

Bij het klimaat in Marokko denk je snel aan een hoge temperatuur. Dit is vaak het geval, maar toch beperkt het klimaat van Marokko zich niet alleen tot woestijnhitte en lange, droge periodes. De invloeden van de Atlantische oceaan en het Atlasgebergte zie je terug in verschillende streken van dit uitgestrekte land. Hier kom je meer te weten over de specifieke kenmerken van het weer in Marokko.

 • Temperaturen en Neerslag in Marokko in één oogopslag?

Warmste maand:
Augustus

Koudste maand:
Januari

Droogste maand:
Juni

Natste maand:
November


Klimaat in Marokko

Marokko, is met een lengte van 2362 kilometer een uitgestrekt land. Hoewel grote delen van Marokko te maken heeft met zeer droge en warme zomers en milde winters, is dit niet overal in het land het geval. Het is vooral het Atlasgebergte, met de hoogste piek boven de 4000 meter, wat er voor zorgt dat naast een droog klimaat, ook sprake is van een gematigd klimaat en een landklimaat.  

In het zuiden van Marokko en de laag geleden centrale delen heers een warm woestijnklimaat, al zijn er enkele gebieden met een meer koud woestijnklimaat. De meeste neerslag valt tussen november en februari. Op de westelijke zijde van de Midden- en Hoge Atlas valt jaarlijks ongeveer 900 tot 1000 ml regen. Dit in tegenstelling tot de laaggelegen gebieden van centraal Marokko, het zuiden en zuidoosten van het land en het onderste deel van het kustgebied, waar slechts enkele tientallen millimeter neerslag per jaar valt.

De temperatuur in het noorden is minder hoog dan het zuiden en aan de kust zorgt het zeewater voor wat mildere temperaturen in de zomer. Hoog in het Atlasgebergte kan sneeuw blijven liggen en is een trui vaak geen overbodige luxe. In de woestijn daalt de temperatuur gedurende de zomernachten vaak naar een frisse 10 graden, om na zonsopgang razendsnel te stijgen tot ruim 40 graden.

Klimaat Marokko

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

18°C

20°C

22°C

24°C

28°C

32°C

36°C

36°C

32°C

27°C

22°C

19°C

Gem. Min Temperatuur

6°C

8°C

9°C

11°C

14°C

16°C

20°C

21°C

18°C

15°C

10°C

7°C

Zonuren per dag ☀️

7

7

8

9

9

11

11

10

9

8

7

7

Aantal neerslag dagen 🌧

7

6

6

6

4

1

1

1

2

5

7

6

 • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Marokko in de zomer

Tijdens de zomermaanden stijgt de temperatuur in Marokko. Ook hier valt de zomer in de maanden juni, juli en augustus. Kijk je naar de populaire stad Marrakesh, dan haalt juni een gemiddelde temperatuur van 32 graden, terwijl de maanden juli en augustus goed zijn voor gemiddeld 36 graden. Ook in de maand september is er kans op zeer warm weer. 

In juni blijft het 's nachts gemiddeld 16 graden, en stijgt tot in augustus tot 21 graden. Tijdens de zomermaanden is de Uv-index 10, de hoogst mogelijke waarde voor ultraviolet zonlicht. Dagelijks schijnt de zon 10 tot 11 uur en met 1 dag neerslag is de regen te verwaarlozen. In de stad Ouarzazate, een bekende uitvalsbasis voor mensen die de Sahara bezoeken, haalt de temperatuur tussen juni en augustus een gemiddelde tussen de 34 en 38 graden.

Marokko in de zomer (juni, juli, augustus)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 28 en 35 graden
 • Tussen de 10 en 11 zonuren per dag
 • Gemiddeld 0 tot 2 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Marokko in de winter

De winters in Marokko zijn aangenaam en zacht. In december haalt Marrakesh 19 graden, wat
in januari daalt tot 18 graden en in februari stijgt tot 20 graden. De gemiddelde nachttemperatuur komt uit tussen de 6 en 8 graden. De zon schijnt 7 uur per dag en gemiddeld regent het 6 tot 7 dagen per maand. De Uv-index daalt tot waarden tussen de 3 en 6. 

Als we wat meer naar het noorden gaan, naar de aan de kust gelegen stad Rabat, komen de wintermaanden uit op 16 tot 17 graden. Tijdens de nacht koelt het af tussen de 5 en 6 graden. 11 tot 12 dagen regen zorgen voor meer dan 200 ml regen per maand.

Marokko in de winter (december, januari, februari)

 • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 15 en 19 graden
 • Tussen de 6 en 7 zonuren per dag
 • Gemiddeld 5 tot 12 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

Tijdens de lente stijgt de temperatuur maandelijks van gemiddeld 22 tot 28 graden. Tijdens de herfstmaanden daalt de temperatuur vanaf gemiddeld 32 graden in september tot 22 graden in november. De zon schijnt, afhankelijk van de maand, tussen de 7 en 9 uur per dag. 


Het weer in Marokko

In Marokko is het weertype afhankelijk van de plaats. In de grote steden zijn de winters aangenaam en stijgen de temperaturen tot zeer hoge waarden tijdens de zomermaanden. Aan de kust is het tijdens de zomer goed vertoeven, maar ga je actief op rondreis, dan is de lente en herfst een meer aangename periode. Vooral de herfst is een aangename periode, omdat in Nederland de temperaturen dalen. Tijdens de winter bezoek je Marokko voor de winterzon, al is er wel kans op wat neerslag. Dit komt wel veel minder vak voor dan in ons eigen land, dus wat dat betreft hoef je niet bang te zijn dat je constant in de regen zit.

7.8
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Marokko

Al met al krijgt het weer in Marokko van ons een cijfer 7.8! Voor veel mensen zal de zomer op sommige plekken te heet zijn, en voor de liefhebbers van warm weer is de winter net even te koud. Al met al alsnog een hele goede score.


Beste reistijd Marokko

De beste reistijd om te reizen naar Marokko is in de maanden september tot en met november In deze maanden is de temperatuur het aangenaamst met een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 25 graden. Een perfecte mix voor als je wil genieten van de zon maar ook veel leuke activiteiten gepland hebt staan. Hartje zomer is de temperatuur misschien iets te warm om erop uit te gaan.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>