Ben jij een reis naar Nieuw-Zeeland aan het plannen, dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het van belang om te weten hoe het klimaat in Nieuw-Zeeland is en wat de beste reistijd is. Om te weten wat voor kleding je mee moet nemen, is het handig om te weten wat de gemiddelde temperatuur in Nieuw-Zeeland is en hoeveel neerslag er kan vallen. Lees snel verder om jezelf voor te bereiden op jouw reis naar Nieuw-Zeeland.

  • Temperatuur en Neerslag Nieuw Zeeland in één oogopslag?

Warmste maand:
Februari

Koudste maand:
Juli

Droogste maand:
Februari

Natste maand:
Juli


Klimaat in Nieuw-Zeeland

Het land Nieuw-Zeeland is relatief klein, maar kent desondanks verschillende klimaatzones. In het grootste deel van het land heerst een gematigd zeeklimaat. Enkele kenmerken van dit klimaat zijn de mooie, warme zomers en de vrij milde winters. Daarnaast kan er het hele jaar door neerslag vallen, al zal het meeste vallen tijdens de wintermaanden. Het noordelijk deel van Nieuw-Zeeland kent eigenschappen van een subtropisch klimaat, al is dit officieel gezien niet het geval.

Op de twee hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland, het Noorder- en het Zuidereiland heersen verschillende klimaten. Zo zijn er wat hoger gelegen gebieden op het Zuidereiland die kenmerken vertonen van een landklimaat. Op dit eiland vind je hoge bergtoppen met eeuwige sneeuw, hier heerst dan ook een hooggebergteklimaat. De temperaturen zijn hier het hele jaar door gemiddeld genomen lager dan de gebieden waar het gematigd zeeklimaat heerst. Door de uiteenlopende klimaatzones zal ook de hoeveelheid neerslag variëren. Zo valt er in het westen meer regen dan in het oosten van het Zuidereiland.

In Nieuw-Zeeland kan het weer erg onvoorspelbaar zijn. Waar het de ene dag warm, zonnig en rond de 25 graden is, kan de temperatuur een dag later 10 graden lager liggen met veel regenval. Sommige mensen spreken in Nieuw-Zeeland weleens over vier seizoenen in een dag, aangezien het weer van het een op het andere moment kan omslaan. Reis je af naar dit land om te gaan backpacken, houd dan rekening met deze onvoorspelbaarheid.

Klimaat Nieuw-Zeeland

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

22°C

23°C

21°C

18°C

16°C

14°C

13°C

14°C

15°C

17°C

19°C

21°C

Gem. Min Temperatuur

14°C

14°C

12°C

10°C

7°C

5°C

3°C

4°C

7°C

9°C

11°C

13°C

Zonuren per dag ☀️

8

8

6

6

5

4

4

5

6

7

7

8

Aantal neerslag dagen 🌧

9

8

11

11

12

14

15

15

14

13

12

12

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Nieuw-Zeeland in de zomer

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond, wat betekent dat de seizoenen omgekeerd vallen in vergelijking met de Nederlandse seizoenen. Tijdens onze winter is het in Nieuw-Zeeland zomer: gedurende de maanden december, januari en februari. Het is heerlijk vertoeven in Nieuw-Zeeland tijdens de zomermaanden, aangezien het doorgaans lekker warm is en bijna nooit extreem heet wordt. Overdag liggen de temperatuur vaak tussen de 21 en 28 graden Celsius. Al zijn er ook gebieden, bijvoorbeeld in de bergen, waar het iets koeler blijft. De oostelijke gebieden zijn daarentegen gemiddeld genomen warmer dan 30 graden.

Het is in Nieuw-Zeeland goed mogelijk dat je de ene dag met 30 graden op het strand ligt in een kustplaats, terwijl je de volgende dag landinwaarts veel koelere temperaturen ondervindt. Sterker nog, reis je af naar gebieden op grote hoogte, dan kan het daar 10 tot 15 graden kouder zijn. Tijdens de zomermaanden schijnt de zon gemiddeld 8 uur op een dag, maar ook kan er aardig wat regen vallen. Elke zomermaand heeft gemiddeld 12 dagen waarop er regen kan vallen. Dit kan ook een kleine bui zijn. De temperaturen, het aantal zonuren en de regenval kunnen verschillen op het Noorder- en Zuidereiland. Zo ligt de gemiddelde temperatuur tijdens de zomermaanden hoger op het Noordereiland en valt er net iets minder regen dan op het andere eiland.

Nieuw-Zeeland in de zomer (december, januari en februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 18 en 23 graden
  • Tussen de 7 en 9 zonuren per dag
  • Gemiddeld 8 tot 12 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Nieuw-Zeeland in de winter

De maanden juni, juli en augustus vallen onder de winter in Nieuw-Zeeland. Tijdens deze maanden lopen de temperaturen en weersomstandigheden erg uiteen, zo kunnen er fijne temperaturen zijn met veel zon, terwijl het ook erg koud en winters kan zijn. Verschillende gebieden die gelegen zijn aan de oostkant van het Zuidereiland hebben kans op sneeuwval tijdens de wintermaanden. Er zijn echter ook plekken op zowel het Noorder- als Zuidereiland waar het hele jaar door sneeuw ligt. Dit is vanaf 2000 meter hoogte op het Zuidereiland en 2500 meter hoogte op het Noordereiland. Voor een wandel-, fiets- of skivakantie zijn de wintermaanden ideaal.

Op het Noordereiland liggen de temperaturen gemiddeld rond de 15 graden in de winter. De zon schijnt vaak rond de 4 uur op een dag en elke maand zijn er om en nabij de 16 dagen dat er enige neerslag kan vallen. In het Zuidereiland liggen de temperaturen in de maanden juni, juli en augustus beduidend lager. Zo kan het tussen de 6 en 8 graden Celsius worden. 2 tot 3 uur per dag schijnt de zon en er zijn elke maand gemiddeld 11 dagen met enige regenkans. Hoe goed of hoe slecht het weer is tijdens de wintermaanden is grotendeels afhankelijk van de gebieden die je gaat bezoeken. Het is mogelijk dat je een strenge winter meemaakt, waarbij het vriest en sneeuwt.

Nieuw-Zeeland in de winter (juni, juli en augustus)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 11 en 14 graden
  • Tussen de 4 en 5 zonuren per dag
  • Gemiddeld 14 tot 15 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

Naast de zomer van december tot en met februari en de winter van juni tot en met augustus, kent Nieuw-Zeeland ook nog de lente en de herfst. De maanden september, oktober en november vallen onder de lente, terwijl het in maart, april en mei herfst is in Nieuw-Zeeland. Op het Noordereiland liggen de temperaturen tijdens de lente tussen de 16 en 19 graden, terwijl het op het Zuidereiland een paar graden kouder is. Daarentegen zijn er op het Noordereiland meer regendagen tijdens de lente.

In de herfst is het aantal regendagen op de eilanden nagenoeg gelijk, terwijl de temperatuur enkele graden kan schelen. Zo is het op het Zuidereiland in maart gemiddeld 18 graden en in mei 9 graden Celsius. Op het Noordereiland liggen de temperaturen tijdens de herfst dichterbij elkaar: tussen de 18 en 22 graden.


Weer in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft over het algemeen een heel fijn klimaat, aangezien er het hele jaar door aangename temperaturen zijn. Er kunnen wel grote verschillen zijn tussen de kustgebieden en de berggebieden in het binnenland. Ook zie je verschillen in temperatuur tussen het Noorder- en Zuidereiland.

9
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Nieuw-Zeeland

Het weer in Nieuw-Zeeland is goed geschikt voor een mooie rondreis, maar ook voor natuur- en zonliefhebbers heeft het land een ideaal klimaat. Kortom, Nieuw-Zeeland heeft voor verschillende doeleinden een warm en fijn klimaat en krijgt daarom als weercijfer een 9.


Beste reistijd Nieuw-Zeeland

De beste reistijd om te reizen naar Nieuw-Zeeland is in de maanden december tot en met maart. In deze maanden is de temperatuur het hoogst met een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 23 graden.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>