Bij Noorwegen denk je al snel aan kou, lange winters en prachtige met sneeuw bedekte bergen. Maar... is dat het enige en wat voor klimaat heeft Noorwegen eigenlijk? Wat is de temperatuur in Noorwegen per seizoen en wat is de beste reistijd voor jouw trip? Je leest hier alles wat je moet weten.

  • Het klimaat van Noorwegen in één oogopslag?

Warmste maand:
Juli

Koudste maand:
Februari

Droogste maand:
Mei

Natste maand:
December


Klimaat in Noorwegen

Over het gehele land gezien heeft Noorwegen een Toendra klimaat. Het land kent echter ook veel verschillende regio's en daarom is het goed om te weten dat Noorwegen een grote variatie heeft aan landschappen. In de Noorse kustgebieden en in het westen van Noorwegen heerst een gematigd zeeklimaat. Dit kenmerkt zich door milde zomers en winters, met het hele jaar door regen. Het binnenland, het zuiden en zuidwesten heeft een gematigd landklimaat. Het weer is grilliger en de wintermaanden zijn koud. Verder richting het noorden vind je een mix van verschillende klimaten. In het hoge noorden heerst er een toendra klimaat dat zich kenmerkt door kou en droogte. Ondanks de kou, kan het er in de zomer heerlijk weer zijn met felle zon en een prachtige blauwe hemel.

De hoogste temperaturen van Noorwegen vind je in het oosten en zuiden van het land. Hier is het klimaat het stabielst en kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot maximaal 25 graden in de zomer. In het hoge noorden zijn de laagste temperaturen van Noorwegen gemeten. Het kan hier soms kouder worden dan -30 graden!

Door de grote verschillen in klimaat, is de hoeveel neerslag in Noorwegen niet overal in het land gelijk. De gebieden rondom de westkust zijn redelijk nat te noemen. Een leuk weetje is dat de stad Bergen de meeste neerslag heeft van Noorwegen. Er zijn in de stad zelfs verschillende paraplu automaten te vinden! De noordelijke provincies zijn een stuk droger, hier valt het minste neerslag van heel Noorwegen. In de winters komt bijna alle neerslag in de vorm van sneeuw, hagel of ijzel. 

Klimaat Noorwegen

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

-1°C

-1°C

4°C

8°C

14°C

19°C

20°C

20°C

13°C

8°C

3°C

1°C

Gem. Min Temperatuur

-7°C

-7°C

-4°C

0°C

6°C

10°C

11°C

10°C

7°C

4°C

-2°C

-5°C

Zonuren per dag ☀️

1

2

3

5

7

8

7

6

5

3

2

1

Aantal neerslag dagen 🌧

19

17

18

16

15

16

18

18

20

21

21

22

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Noorwegen in de zomer

Het zomerseizoen in Noorwegen loopt van juni tot en met september. Hoe de zomers verlopen in Noorwegen is erg afhankelijk van in welk deel je je van het land begeeft.

In het noordelijke deel van Noorwegen zijn de zomers koel, met temperaturen rond de 14 graden overdag. Er kunnen warmere dagen tussen zitten met temperaturen rond de 20 graden. Voor koude nachten in de zomer ben je in Noorwegen wel aan het goede adres. In de nacht komen de temperaturen net boven het vriespunt uit. Tussen eind juni en begin augustus wordt het in Noord-Noorwegen in de nacht, nergens meer helemaal donker. Hoe verder naar het noorden, hoe meer middernachtzon!

Noorwegen staat bekend als regenachtig, maar ook dit is per regio verschillend. Langs de westkust valt er gemiddeld tot veel neerslag. Jaarlijks valt hier tussen de 800-1200 millimeter regen, wat ongeveer de helft zoveel is als in Nederland. In het zuiden van Noorwegen is het veel natter. Op jaarbasis kan hier tussen de 2000-4000 millimeter op jaar basis vallen. Deze neerslag gaat vaak samen met grote hoeveelheden wind. Wil je zoveel mogelijk regen mislopen dan ben je in het noorden van Noorwegen op de juiste plek. Hier valt het minste regen met een gemiddelde van 300 millimeter op jaarbasis.

In de zomer schijnt de zon in Noorwegen gemiddeld zo’n zeven uur per dag. Daarnaast wordt het in het Noorden tussen eind juni en begin augustus, nergens meer helemaal donker. Hoe verder naar het noorden, hoe meer middernachtzon. In deze maanden is het dus licht vanaf 03:00 uur in de ochtend tot 23:00 uur in de avond.

Hoe verder je naar het Noorden reist, hoe langer het licht blijft, ook in de nacht. Tussen eind juni en begin augustus wordt het nergens meer helemaal donker. Op 23 juni vieren ze dan ook het midzomernachtfeest met vreugde vuren, drank en eten. De midzomernacht is een bijzonder fenomeen en staat bij veel mensen bovenaan hun bucketlist.

Noorwegen in de zomer (juni, juli & augustus)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 14 en 19 graden
  • Tussen de 6 en 8 zonuren per dag
  • Gemiddeld 16 tot 18 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Noorwegen in de winter

De winter in Noorwegen begint, net als in Nederland, in december en eindigt in maart. In deze maanden is het land een sprookjesachtig winterparadijs, waarbij je vanaf begin december tot eind april kan genieten van hagelwitte sneeuw. De gemiddelde temperatuur in Noorwegen in het winterseizoen ligt tussen de -6 en -8 graden. Ook in de winter is de temperatuur afhankelijk per regio. In de buurt van Oslo is het warmer dan in de noordelijkste provincie Finnmark.

Het aantal zonuren in de Noorwegen in de winter is schaars te noemen met zo’n 1 tot 2 zonuren per dag. Ook voor de zonuren geldt weer dat dit per regio erg verschillend is. Van half november tot februari komt de zon in het noorden helemaal niet op. Door de grote hoeveelheid sneeuw die er ligt, is het ook weer niet pikdonker in deze maanden. De sneeuw verlicht het landschap op sprookjesachtige wijze.

Op heldere dagen kun je in het zuiden hier en daar wel wat zonlicht verwachten. Dit leidt tot prachtige kleuren en adembenemende zonsondergangen.

Noorwegen in de winter (december, januari, februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de -1 en -3 graden
  • Tussen de 1 en 2 zonuren per dag
  • Gemiddeld 19 tot 22 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

Afhankelijk van je plannen in Noorwegen, zijn de herfst en lente mooie maanden om het land te ontdekken.
De maanden april en mei zijn echte overgangsmaanden waarin het weer begint om te slaan en de temperaturen wat gaan stijgen. In de lente maanden zijn de dagen erg lang en licht en ligt de temperatuur maximaal rond de 4-14 graden.
September is ook een overgangsmaand richting de winter.

Het najaar is wisselvallig en nat. Heuvels en bergen krijgen waanzinnige herfstkleuren en de temperatuur is er nog aangenaam, gemiddeld tussen de 3-13 graden. In zowel de herfst als lente kun je veel neerslag verwachten. In de herfst valt er tussen de 100-200 mm neerslag per maand. De lente is daarentegen iets droger, hier valt per maand tussen de 50-100 mm aan regen per maand. Een paraplu is geen overbodige luxe in het najaar.


Weer in Noorwegen

In Noorwegen hebben ze een bekende uitspraak: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’. Dat is precies wat het weer in Noorwegen is. Je kunt in Noorwegen terecht met een skipak, een bikini of met een regenpak. Het komt allemaal van pas. Een land met een grote diversiteit aan klimaten, is in ieder geval nooit saai. In de zomer kun je het absoluut treffen met fijne, niet te warme temperaturen en in de winter beleef je de meest fantastische avonturen in de sneeuw. Toch valt er in het land te vaak regen om een hoog cijfer te kunnen krijgen.

6
Reistijger logo

Reistijger klimaat score

Wat ons betreft, krijgt het weer in Noorwegen een krappe 6, al begrijpen we ook dat wanneer je dol bent op kou dit cijfer veel te laag is!


Beste reistijd Noorwegen

De beste reistijd om te reizen naar Noorwegen is in de maanden mei tot en met augustus. In deze maanden heb je lange en lichte dagen met de meeste kans op zon. De temperatuur is ongeveer tussen de 14-20 graden, wat ideaal is om dit prachtige land te verkennen.

Ben je op zoek naar de ideale bestemming voor een wintervakantie in de sneeuw? Van november tot en met februari beleef je jouw mooie winterse vakantie in dit Scandinavische pareltje. Je hebt kans om het noorderlicht te spotten en dankzij de temperaturen onder nul is er altijd voldoende sneeuw!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>