Dat Portugal over het algemeen warmer is dan ons eigen kikkerlandje is algemeen bekend. Maar, hoe zit het nou precies met het klimaat in Portugal. Hoe verhoudt het weer en de temperatuur in Portugal zich tot dat wat we in Nederland gewend zijn? Je vindt hier alles wat je moet weten.

  • Het weer Portugal in één oogopslag?

Warmste maand:
Juli

Koudste maand:
Januari

Droogste maand:
Augustus

Natste maand:
Januari


Klimaat in Portugal

In het geval van Portugal spreken we voornamelijk van een gematigd klimaat, ook wel zeeklimaat genoemd. Kenmerkend hiervoor is een droge zomer, en wat meer neerslag in de winter.

In het zuiden van het land is de zomer erg heet, terwijl het in het noordelijke gedeelte wat minder heet is maar nog steeds lekker warm. 

In de wintermaanden kun je zeker wat neerslag verwachten en in de zomer is het klimaat erg droog. Het klimaat van Zuid-Spanje komt enigszins in de buurt van het klimaat van Portugal. Ook daar is er sprake van een gematigd zeeklimaat.

Klimaat Portugal

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

15°C

16°C

18°C

19°C

22°C

25°C

28°C

28°C

27°C

23°C

18°C

15°C

Gem. Min Temperatuur

8°C

9°C

10°C

11°C

13°C

16°C

18°C

18°C

17°C

15°C

11°C

9°C

Zonuren per dag ☀️

5

5

7

8

9

10

11

11

9

7

5

5

Aantal neerslag dagen 🌧

15

14

13

12

9

5

2

2

6

11

13

14

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Portugal in de zomer

In de zomermaanden (juni, juli en augustus) kun je als zonaanbidder je geluk op. De temperatuur van Portugal in de zomer is zeer goed met dagtemperaturen van 25 - 28 graden. Augustus heeft de hoogste temperatuur. Het is nooit kouder dan 18 graden, ook niet in de nacht. 

Ook qua zonuren is de temperatuur in de zomer prettig, met 11 zonuren in juli en augustus en 10 zonuren in juni. Veel neerslag hoef je niet te verwachten. Gemiddeld regent het tussen de 2 en 5 dagen per maand in deze periode.

Portugal in de zomer (juni, juli & augustus)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden
  • Tussen de 10 en 12 zonuren per dag
  • Gemiddeld 2 tot 5 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Portugal in de winter

De winter in Portugal verloopt hetzelfde als hier, namelijk in december, januari en februari. Een voordeel van de temperatuur in Portugal in de winter is dat het niet heel koud is.

Zeker als je het vergelijkt met Nederland, waar we regelmatig het ijs van de ramen moeten krabben ‘s ochtends. In Portugal zal je hier geen last van hebben. 

De temperatuur komt zelden onder de 10 graden uit. Overdag ligt de maximumtemperatuur rond de 15 graden. Een klein nadeel is de neerslag waar je mee te maken krijgt. Gemiddeld zal het de helft van de dagen regenen in het land tijdens de winter.

Mocht je hopen op hele lange dagen moeten we je teleurstellen. In de winter kun je rekening houden met 5 zonuren per dag.

Portugal in de winter (december, januari, februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 9 en 12 graden
  • Tussen de 5 en 6 zonuren per dag
  • Gemiddeld 13 tot 15 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

In de herfst en lente is de temperatuur heel erg aangenaam. De lente schuurt tegen de zomertemperaturen van ons land aan, en zeker het begin van de herfst is het nog steeds erg warm, met zelfs maximumtemperaturen van 27 graden in september.


Weer in Portugal

Als we het weer in Portugal een cijfer zouden moeten geven, dan krijgt het van ons een dikke 9! Dat komt omdat het weer in Portugal perfect is voor de meeste mensen. De zomers zijn niet te warm, maar geven wel een garantie op veel zon en weinig regen. 

Wil je niet te ver reizen maar aan het einde van de zomer of herfst nog een locatie hebben dicht bij huis om nog wat extra zon mee te pakken, dan zit je in Portugal perfect.

9
Reistijger logo

Weer in Portugal - Onze score

Wij geven het weer in Portugal een dikke 9! De zomers zijn niet te warm, maar geven wel een garantie op veel zon en weinig regen. Verder vlieg in je nog geen 4 uur naar Portugal. Een echte aanrader dus!


Beste reistijd Portugal

Voor zonliefhebbers is de beste reistijd voor Portugal juli en augustus. Deze maanden hebben de meeste zonuren en de hoogste temperaturen. Ook vlak voor en vlak na deze periode is het echter nog steeds heel goed vertoeven. Wel raden we je af om in de echte wintermaanden af te reizen omdat het dan veel regent.

Mocht je juist niet tegen de hitte kunnen, dan is het begin van de lente of de herfst ook een prima periode om dit prachtige land te bezoeken. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>