Welkom op de pagina over het klimaat in Suriname! Als je van plan bent om dit prachtige land te bezoeken, dan wil je natuurlijk weten wat voor weer je kunt verwachten en wanneer de beste reistijd is. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over het klimaat en de temperatuur in Suriname. Of je nu een stedentrip maakt naar Paramaribo of de jungle wilt ontdekken, wij vertellen je alles wat je moet weten. Lees snel verder en ontdek wat de beste tijd is om naar Suriname te reizen!

  • Temperatuur en Neerslag Suriname in één oogopslag?

Warmste maand:
Juni

Koudste maand:
Februari

Droogste maand:
September

Natste maand:
Juni


Klimaat in Suriname

Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, afgekort als Af-klimaat. Dit betekent dat het land het hele jaar door hoge temperaturen kent en een hoge luchtvochtigheid. Het is echter niet constant warm en vochtig. Suriname heeft twee seizoenen: een nat seizoen en een droog seizoen.

Het natte seizoen loopt van april tot en met augustus en in deze periode valt er veel neerslag. Gemiddeld valt er dan zo’n 300 tot 400 millimeter neerslag per maand. Het droge seizoen loopt van september tot en met maart. In deze periode is er minder neerslag en kan het soms zelfs enkele weken achtereen droog zijn.

In Suriname zijn er wel regionale verschillen in klimaat. Zo is het in het zuiden van Suriname over het algemeen droger en warmer dan in het noorden. Het kustgebied heeft een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid, terwijl het in het binnenland iets koeler kan zijn en er meer neerslag valt.

Over het algemeen is Suriname een warm en vochtig land met twee seizoenen. Het natte seizoen is warmer en vochtiger dan het droge seizoen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van een reis naar Suriname.

Klimaat Suriname

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

30°C

30°C

30°C

31°C

31°C

32°C

32°C

32°C

31°C

31°C

31°C

31°C

Gem. Min Temperatuur

23°C

22°C

23°C

23°C

24°C

24°C

24°C

23°C

23°C

23°C

23°C

23°C

Zonuren per dag ☀️

6

7

7

6

6

7

8

9

9

9

8

6

Aantal neerslag dagen 🌧

18

13

15

17

23

24

21

15

9

9

12

18

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Suriname in de zomer

Als je in de zomer naar Suriname gaat, dan kun je rekenen op een warm en vochtig klimaat. De zomer in Suriname loopt van juni tot en met augustus. In deze periode zijn de temperaturen hoog en kan de luchtvochtigheid behoorlijk oplopen. Gemiddeld genomen ligt de temperatuur in deze periode tussen de 30 en 33 graden Celsius, waarbij de luchtvochtigheid rond de 80% ligt. Dit kan soms als benauwend worden ervaren.

Qua neerslag is de zomer in Suriname over het algemeen droger dan andere seizoenen. Gemiddeld valt er in deze periode zo'n 180 millimeter regen per maand. Dit betekent dat er wel af en toe buien kunnen vallen, maar dat deze over het algemeen kort en krachtig zijn. Tussen de buien door schijnt de zon volop en kun je genieten van zo'n 7 tot 8 uur zonneschijn per dag.

Houd er rekening mee dat de zon in Suriname behoorlijk fel kan zijn, dus vergeet niet om je goed in te smeren en beschermende kleding te dragen. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Suriname in de zomer (juni, juli en augustus)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 27 en 31 graden
  • Tussen de 7 en 9 zonuren per dag
  • Gemiddeld 9 tot 21 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Suriname in de winter

Als je in de wintermaanden naar Suriname reist, kan je rekenen op een warm en vochtig klimaat. De winter loopt van december tot en met februari en wordt gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid en frequentere regenval. De gemiddelde dagtemperatuur in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, ligt rond de 30 graden Celsius.

Het regenseizoen begint in december en duurt voort tot ongeveer half februari. In deze periode kan er af en toe een flinke bui vallen, die gepaard kan gaan met onweer en wind. Gemiddeld valt er in de wintermaanden ongeveer 250 millimeter regen in Suriname. Het aantal zonuren is in deze periode minder dan in de zomermaanden, met zo'n zes uur per dag.

Als je in de wintermaanden naar Suriname reist, is het belangrijk om rekening te houden met de hoge luchtvochtigheid en regenval. Zorg dat je regenkleding meeneemt en vermijd reizen naar afgelegen gebieden in het binnenland, omdat het risico op overstromingen dan hoger is. Toch heeft Suriname ook in de wintermaanden genoeg te bieden, zoals het verkennen van het historische centrum van Paramaribo of het maken van een boottocht over de Surinamerivier.

Suriname in de winter (december, januari en februari)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 26 en 29 graden
  • Tussen de 6 en 7 zonuren per dag
  • Gemiddeld 13 tot 18 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

In de herfst en lente in Suriname zijn de temperaturen aangenaam warm. Gemiddeld ligt de temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. In deze seizoenen is er ook meer neerslag dan in de zomer, maar minder dan in de winter. Het regenseizoen in Suriname loopt van december tot en met maart, dus in de herfst en lente kun je nog prima genieten van de zon en het land verkennen. Houd er wel rekening mee dat er af en toe een bui kan vallen, maar deze zijn vaak kort en hevig.


Weer in Suriname

Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat met een hoge luchtvochtigheid en neerslag gedurende het hele jaar. De zomers zijn warmer en droger dan de winters, met gemiddelde temperaturen rond de 31°C. In de wintermaanden zijn de temperaturen nog steeds hoog, rond de 28°C, maar er is meer regenval. De herfst en lente zijn overgangsperiodes, met iets lagere temperaturen en een gemiddelde hoeveelheid regenval.

Het weer in Suriname is geschikt voor degenen die van warmte en vochtigheid houden en willen genieten van het regenwoud. Het is belangrijk om te weten dat de regen kan leiden tot moeilijke omstandigheden voor reizen, vooral op onverharde wegen. Als je van plan bent om te reizen in Suriname, moet je rekening houden met de neerslag en de impact daarvan op je reisplannen.

8
Reistijger logo

Onze score voor het weer in Suriname

Over het algemeen geven we het weer in Suriname een cijfer 8! Het is zeker niet voor iedereen, maar voor degenen die van warmte en vochtigheid houden, kan het een prachtige ervaring zijn om te reizen door dit land met zijn ongerepte regenwouden en prachtige cultuur.


Beste reistijd Suriname

De beste reistijd om Suriname te bezoeken is tussen februari en april. In deze maanden is de temperatuur hoog en is er weinig regenval, waardoor het een ideale tijd is om het land te verkennen. Bovendien zijn er in deze periode diverse festivals en evenementen in Suriname, zoals het jaarlijkse Hindu Holi feest en het Paramaribo Zouk Festival.

Als je van plan bent om het binnenland van Suriname te verkennen, is het belangrijk om te weten dat de beste tijd hiervoor tussen juli en september is. In deze periode is het waterpeil laag genoeg om te kanoën en te wandelen in het regenwoud.

Houd er wel rekening mee dat Suriname het hele jaar door een hoge luchtvochtigheid heeft en dat het 's avonds en 's nachts kan afkoelen tot ongeveer 23 graden Celsius. Vergeet daarom niet om luchtige kleding mee te nemen en wat warmere kleding voor de avonden.

Kortom, als je Suriname wilt bezoeken, is het beste om dit te doen tussen februari en april of tussen juli en september. In deze periodes kun je genieten van het beste weer en de mooiste ervaringen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>