Wil jij een mooie reis gaan maken naar Thailand, het land met de mooiste tempels, stranden en natuurgebieden, dan is het fijn als je van te voren weet wat je kan verwachten qua weer en temperatuur. Over het algemeen is het Klimaat in Thailand erg fijn en ligt de temperatuur in Thailand het hele jaar door rond de 30 graden Celsius. Je weet precies welke kleding je moet inpakken voor jouw droomreis, op het moment dat je weet hoe het klimaat is in het land van bestemming.

Lees snel verder en kom erachter wat de beste reistijd is en hoeveel zon en regen je kan verwachten in de verschillende seizoenen!

  • Temperatuur en Neerslag Thailand in één oogopslag?

Warmste maand:
April

Koudste maand:
December

Droogste maand:
Januari

Natste maand:
September


Klimaat in Thailand

Aangezien het een groot en uitgestrekt land ins, verschilt het klimaat in Thailand per regio. Het tropische moessonklimaat kom je tegen in het grootste deel van het land. In het noorden van Thailand heerst het tropisch savanneklimaat en daarnaast zijn er kleinere gebieden in het land die vallen onder het tropisch regenwoudklimaat. Ga je op vakantie naar Thailand, let er dan goed op welk klimaat heerst in het gebied waar je naartoe reist. Dit kan nogal verschillen en daarom kan de ideale reistijd ook per periode verschillen.

Waar een moessonklimaat een regenseizoen heeft en periodes kent met veel droogte, kent het tropische regenwoud weinig droge periodes. Het savanneklimaat kent geen extreme verschillen tussen de seizoenen. Over het algemeen is het in Thailand het gehele jaar door warm. Het land kent wel een regenseizoen, wat daardoor een minder fijne periode is om het land te bezoeken. In het noorden kent het land koudere periodes, zeker in vergelijking met de kustgebieden, waar het relatief warm blijft.

Klimaat Thailand

Jan

Feb

Mar

April

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Gem. Max Temperatuur

31°C

32°C

33°C

34°C

33°C

32°C

31°C

31°C

31°C

31°C

31°C

30°C

Gem. Min Temperatuur

22°C

23°C

24°C

24°C

25°C

25°C

24°C

24°C

24°C

23°C

23°C

22°C

Zonuren per dag ☀️

9

9

8

8

7

6

6

6

5

6

7

8

Aantal neerslag dagen 🌧

3

3

4

7

17

18

17

18

20

18

12

5

  • Swipe naar rechts voor het gehele overzicht!

Neerslag en Temperatuur Thailand in de zomer

In de zomermaanden zal je merken dat het in Thailand erg warm kan worden en het ook veel kan regenen tijdens deze maanden. Mei, juni, juli, augustus en september zijn de maanden die vallen onder de zomer in Thailand. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomermaanden boven de 30 graden Celsius en het aantal uren dat de zon op een dag schijnt is zes tot zeven. Dit lijkt weinig, gezien het feit dat de temperaturen aardig kunnen oplopen. Je zal merken dat als je in de zomer naar Thailand afreist, je veel periodes meemaakt waarin het bewolkt is. Ook is het niet geheel ongebruikelijk dat er dagen tussen zitten dat je de zon helemaal niet ziet. Dit verklaart het aantal zonuren op een dag.

Het regenseizoen in Thailand valt geheel in de zomermaanden en loopt nog door tot en met oktober. Je zal merken dat het niet de hele dag door regent, veel regent valt namelijk in de avonden en nachten. Gezien de hoge temperaturen is dit alleen maar fijn, aangezien het hierdoor wat afkoelt. In bijna het hele land regent het veel tijdens het regenseizoen, maar vooral in Noord-Thailand en enkele andere gebieden kan extreem veel regen vallen. Bijvoorbeeld in Bangkok, wat gelegen is in het zuidwesten van Thailand, valt er in de zomer gemiddeld 180 millimeter neerslag.

Thailand in de zomer (mei, juni, juli, augustus, september)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 27 en 33 graden
  • Tussen de 6 en 7 zonuren per dag
  • Gemiddeld 16 tot 19 dagen neerslag per maand

Neerslag en Temperatuur Thailand in de winter

In Thailand vallen november, december, januari, februari en maart onder de wintermaanden. Anders dan je misschien zou verwachten is de winterperiode ideaal om af te reizen naar Thailand, ook voor een zon- en strandvakantie. Voornamelijk de noordelijke en westelijke gebieden zijn in de Thaise winter relatief droog en ook is er vanaf het begin van de winter een lage luchtvochtigheid. Je zal wel merken dat de temperaturen in deze maanden iets dalen, voornamelijk in Noord-Thailand, al is het nog steeds comfortabel warm. Reis je naar Thailand af voor een strandvakantie, dan kan je in de winter nog steeds zwemmen in de zee zonder dat het te koud wordt. Zo ligt de temperatuur van het zeewater tussen de 28 en 30 graden Celsius.

Ga je rondreizen in Thailand en ben je van plan om veel bezienswaardigheden te bezoeken, dan is het ideaal om dit te doen tijdens de wintermaanden. Je zal merken dat er weinig neerslag valt in het noorden en zuiden van het land. Gemiddeld valt er rond de 60 milliliter regen in november en 10 milliliter in januari. Aan de westkust zijn er plaatsen waar er in november nog relatief veel regen valt.

Zodra de winterperiode is afgelopen, in begin april, beginnen de temperaturen weer te stijgen. Uiteindelijk is april gemiddeld genomen de warmste maand in Thailand. Het aantal zonuren ligt in de winter ook hoger, zo schijnt de zon gemiddeld acht tot tien uur per dag in de winter, in tegenstelling tot de vijf tot zes uur gedurende de zomermaanden.

Thailand in de winter (november, december, januari, februari en maart)

  • Gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 29 en 34 graden
  • Tussen de 6 en 9 zonuren per dag
  • Gemiddeld 3 tot 12 dagen neerslag per maand

Temperatuur in de herfst en lente

In Thailand lopen de zomermaanden van mei tot en met september en het winterseizoen begint in november en eindigt in maart. Herfst en lente zoals we dat in verschillende landen in Europa kennen, kent Thailand niet. In oktober begint het weer langzaamaan koeler en droger te worden, terwijl het in april juist een stuk warmer wordt dan de maanden ervoor. Gemiddeld is de temperatuur in april in de meeste delen van Thailand 38 graden Celsius en valt er bijna geen regen. Het is dan ook de warmste maand van het jaar. In oktober ligt de gemiddelde temperatuur rond de 32 graden Celsius en schijnt de zon regelmatig.


Weer in Thailand

Kortom, Thailand is de ideale vakantiebestemming voor een ieder die houdt van warme temperaturen en zonnige dagen. Over het algemeen is het in Thailand het hele jaar door warm, al kent het land wel een regenseizoen. Gezien de regen voornamelijk in de avond en nacht valt, zal je hier relatief weinig last van hebben. 

8.5
Reistijger logo

Onze score voor het klimaat in Thailand

Het weer in Thailand is geschikt voor mensen die van een strandvakantie houden, maar ook voor backpackers. Probeer jouw reis goed te plannen en kies de maanden uit die het meest geschikt zijn voor jouw plannen. Al met al krijgt het weer in Thailand een dikke 8.5!


Beste reistijd Thailand

De beste reistijd om te reizen naar Thailand is in de maanden november tot en met maart. In deze maanden is de temperatuur het hoogst met een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 28 graden en daarnaast valt er weinig regen.

Lukt het je toch niet om de 'zomermaanden' te ontwijken? Reis dan zoveel mogelijk af naar het zuiden. Hier valt stukken minder neerslag dan in het noorden van het land.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>