Steeds meer Nederlanders weten de winkels over de grens van Duitsland te vinden. En dat is niet voor niets; je kunt er heerlijk eten voor een fractie van de kosten die je in eigen land kwijt bent, de mensen zijn vriendelijk en het winkelaanbod is zeer uitgebreid. Alleen hebben ze ook een koopzondag? En welke winkels in Duitsland zijn dan open op zondag? Op deze pagina vind je alles wat je wil weten.


Koopzondag Duitsland

Of winkels een koopzondag mogen organiseren is in Duitsland bij de wet geregeld. Hierin staat dat elke stad 4 koopzondagen per jaar mag houden. Dat zijn er dus niet heel veel en de meeste steden en gemeenten bewaren deze koopzondagen dan ook voor de Decembermaand. Dat is namelijk de tijd van het jaar dat de mensen het meest gaan winkelen op zondag.

De reden dat koopzondag geen gewoonte is bij Duitsers heeft te maken met de cultuur. De zondag is voor veel inwoners van Duitsland nog steeds een rustdag, ongeacht of ze wel of niet gelovig zijn. Langzamerhand is dit wel aan het veranderen. Al sinds 2006 geldt er een uitzondering voor toeristische gebieden. Zij mogen meerdere koopzondagen per jaar houden. Omdat de winkeliers zelf echter ook gehecht zijn aan hun zondagsrust doen ze er niet allemaal aan mee. Zeker in het geval van woon-, elektronica-, en kledingwinkels.

Tip: de regio Bremen is een apart geval. Hier doen veel winkels wel mee aan koopzondag. Een bekend winkelcentrum is de Lloyd Passage. Op alle andere dagen raden wij je aan om te winkelen in Aken; een heel gezellig stadje vlak over de grens! Ook de designer outlets in Duitsland zijn erg populair.

Openingstijden op koopzondag

De paar keer per jaar dat er wel een koopzondag is hanteren de meeste winkeliers dezelfde openingstijden als op zaterdag. Zo gaan veel winkels open tussen 9 en 10 uur ‘s ochtends en blijven de deuren tot 18:00, uiterlijk 19:00 open.

H.elaas kun je op zondag bij weinig winkels terecht

Welke winkels zijn open op zondag in Duitsland?

Oke, de meeste winkels zijn dus niet open op zondag. Toch zijn er winkels in Duitsland die wel open zijn op zondag. Welke dat zijn zullen we kort behandelen.

Bakkers

Even lekker op zondagochtend een broodje halen bij de bakker kan gelukkig nog wel in Duitsland. Houdt wel rekening met aangepaste openingstijden. Vaak zijn de bakkers op zondag maar een paar uur open, van 8 tot 12 bijvoorbeeld. Op deze manier kunnen de bakkers zelf ook nog van een vrije zondag genieten.

Koffiewinkeltjes

Net als de bakkers kun je op zondag ook vaak nog wel terecht voor een lekkere espresso, kopje koffie of een lekker vers broodje. Houdt ook hier rekening met aangepaste openingstijden.

Bloemisten

Zondag is de perfecte dag om op visite te gaan bij schoonfamilie of je eigen ouders of kinderen. En als je toch op bezoek gaat, dan neem je vaak een mooie bos bloemen mee toch? In Duitsland is dat niet anders en daarom zijn de bloemenstallen het gehele weekend geopend.

Is de supermarkt in Duitsland op zondag open?

Je zou het niet zeggen, maar de supermarkt is in Duitsland ook op zondag niet open. Helaas geldt er voor de supermarkten geen uitzonderingsregel zoals die wel geldig is voor bakkertjes en bloemisten. De vakbonden en de kerk lobbyen stevig door om te zorgen dat de supermarkt in Duitsland gesloten blijft op zondag. Wanneer de regels veranderen zullen we dat z.s.m. op deze pagina bekend maken.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>