In Frankrijk shoppen op zondag? Dat is op veel plekken niet of nauwelijks mogelijk. In dit artikel vertellen we je alles over de koopzondag Frankrijk, wat het is en in welke steden en winkels je terecht kunt!


Koopzondag in Frankrijk

In Frankrijk zijn de reguliere openingstijden van winkels doorgaans van 09:00 tot 19:00 met een lange pauze voor de lunch, van maandag tot vrijdag of dinsdag tot zondag. Op zondag ligt dit in vrijwel het hele land anders. 

Op zondag hebben de Fransen hun traditionele rustdag en is het overgrote deel van alle winkels gesloten. Op sommige plekken in het land mogen de winkels echter wel geopend worden, dus het ligt eraan waar je bent in Frankrijk of je kan winkelen op zondag. Er is dus geen specifieke koopzondag Frankrijk.

Frankrijk wijkt hiermee af van veel andere landen in de buurt. Koopzondag in België is er maar een keer per maand.

Openingstijden op koopzondag

Op de meeste plekken in Frankrijk mogen alleen bepaalde winkels 's ochtends open en moeten uiterlijk om 13:00 uur hun deuren weer sluiten. Cafés en restaurants mogen de wel hele dag open en zullen dus hun normale openingstijden aanhouden. 

In toeristische gebieden, zoals bijvoorbeeld Parijs, mogen winkels vaak langer open. De gemeente bepaald dan hoe lang en tot hoe laat winkels open mogen blijven. 

Koopzondag Parijs

De winkels in het gebied rond de Champs-Élysées in Parijs mogen open op koopzondag.

Welke steden uit Frankrijk doen mee aan koopzondag?

In Frankrijk zijn er een aantal toeristische regio's waar het grootste deel van de winkels op zondag open mogen. Deze regio's liggen onder andere in grote steden als Parijs, Nice, Marseille, Toulouse, Lyon, Nantes of Bordeaux.

In het grootste deel van deze steden is maar een klein deel van alle winkels geopend, meestal gelegen in grote winkelcentra zoals Centre Commercial Nice Etoile of toeristische gebieden zoals de Champs-Élysées et avenue Montaigne of de Montmartre in Parijs. 

Welke winkels open op koopzondag Frankrijk?

Op de meeste plekken in Frankrijk mogen op zondag alleen winkels die handelen in levensmiddelen open, zoals bakkerijen, viswinkels, slagers of kaaswinkels. Deze winkels zijn alleen 's ochtends open en moeten uiterlijk om 13:00 uur hun deuren weer sluiten. Cafés en restaurants mogen de wel hele dag open en zullen dus hun normale openingstijden aanhouden. 

In toeristische gebieden zoals in Parijs of Nice mogen ook andere soorten winkels open, zoals kledingwinkels, hobbywinkels of andere winkels. 

Veelgestelde vragen

Is de supermarkt in Frankrijk open op zondag?
Nee, de meeste supermarkten in Frankrijk zijn open op niet open. Alleen in grote steden of toeristische gebieden zijn winkels op zondag met aangepaste openingstijden geopend. 


Hoe laat beginnen de winkels op koopzondag?

Over het algemeen zijn de bakkerijen en slagers zondag geopend vanaf 's ochtends vroeg, meestal al voor 08:00 uur. Voor winkels in toeristische gebieden ligt deze tijd vaak rond 09:00 of 10:00 uur. 


Moeten winkels verplicht open op de koopzondag?
Nee, winkels mogen zelf beslissen of ze op zondag opengaan. Steeds meer winkels kiezen er wel voor om op zondag open te gaan als dat toegestaan is. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>