Met de taxi van het vliegveld naar de stad: dit betaal je in de Europese hoofdsteden

1 Augustus 2023 - Reis je in Europa en wil je met de taxi van het vliegveld naar het centrum, dan ben je in Vaduz (Liechtenstein) het duurst uit. Ook in Monaco, Oslo, Londen en Kopenhagen moet je voor een taxirit naar het centrum flink in de buidel tasten. In Talinn, Boekarest en Tirana ben je het minst kwijt. Amsterdam behoort met een plek in de top 10 tot de duurste hoofdsteden om met de taxi naar de stad te komen. Dit blijkt uit ons onderzoek naar taxiprijzen vanaf verschillende vliegvelden.

De taxi is de meest comfortabele manier om van het vliegveld bij je hotel te komen. Je hoeft niet met koffers te zeulen en wordt recht voor de deur afgezet. Gemiddeld ben je zo’n 55 euro kwijt om na je vlucht het centrum van de stad te bereiken per taxi. De meest voorkomende prijs (mediaan) is 38 euro. 

In de verschillende Europese hoofdsteden lopen de prijzen flink uiteen. Wij onderzochten in welke steden je het meeste geld kwijt bent om vanaf de luchthaven in hartje stad te komen. 


Goedkoopste en duurste taxiritten

Duurste taxiritten van luchthaven naar stadscentrum

 1. Vaduz, Liechtenstein (vanaf Zurich Airport): € 432
 2. Monaco (vanaf Nice Airport): € 130
 3. Oslo, Noorwegen: € 123
 4. Londen, VK: € 91
 5. Kopenhagen, Denemarken: € 74
 6. Berlijn, Duitsland: € 74
 7. Dublin, Ierland: € 74
 8. Rome, Italië: € 73
 9. Stockholm, Zweden: € 63
 10. Amsterdam, Nederland: € 62

Goedkoopste taxiritten van luchthaven naar stadscentrum

 1. Talinn, Estland: € 7
 2. Boekarest, Roemenië: € 22
 3. Tirana, Albanië: € 24
 4. Pristina, Kosovo: € 25
 5. Warschau, Polen: € 26
 6. Sofia, Bulgarije: € 27
 7. Valetta, Malta: € 27
 8. Madrid, Spanje: € 30
 9. Skopje, Noord-Macedonië: € 30
 10. Bratislava, Slowakije: €30

Taxiritten op basis van afstand

De prijs van een taxirit wordt voor een belangrijk deel bepaald door de afstand die moet worden overbrugd. Zo is de duurste reis, van Airport Zurich naar Vaduz, ook de langste (114 km). Ook Oslo, Monaco, Rome en Berlijn, die in de top 10 van duurste ritten staan, liggen relatief ver van de luchthaven.

Talinn, Valetta en Warschau, waar de prijs van een taxiritje naar de stad laag ligt, liggen juist relatief dicht bij de bijbehorende vliegvelden.

Top 10 grootste afstand

 1. Vaduz (Zurich airport): 114 km
 2. Oslo: 49 km
 3. Ankara: 42 km
 4. Athene: 35 km
 5. Monaco: 32 km
 6. Rome: 31 km
 7. Parijs: 30 km
 8. Andorra la Vella: 30 km
 9. Berlijn: 29 km
 10. Ljubljana: 29 km

Top 10 kleinste afstand

 1. Talinn, Estland: € 7
 2. Boekarest, Roemenië: € 22
 3. Tirana, Albanië: € 24
 4. Pristina, Kosovo: € 25
 5. Warschau, Polen: € 26
 6. Sofia, Bulgarije: € 27
 7. Valetta, Malta: € 27
 8. Madrid, Spanje: € 30
 9. Skopje, Noord-Macedonië: € 30
 10. Bratislava, Slowakije: €30

Kilometerprijs

Daarnaast wordt de totale ritprijs natuurlijk bepaald door de prijs per kilometer. Zo is de top-5 plek van Kopenhagen met name te danken aan de kilometerprijs, die met meer dan 13 euro per kilometer de hoogste is van Europa. Talinn, Tirana en Madrid, die in de top 10 staan van goedkoopste ritten, zijn ook terug te vinden in de top 10 van laagste kilometerprijzen.

Hoogste kilometerprijs

 1. Vaduz (Zurich airport): 114 km
 2. Oslo: 49 km
 3. Ankara: 42 km
 4. Athene: 35 km
 5. Monaco: 32 km
 6. Rome: 31 km
 7. Parijs: 30 km
 8. Andorra la Vella: 30 km
 9. Berlijn: 29 km
 10. Ljubljana: 29 km

Duur en ver - Dichtbij en goedkoop

Liechtenstein en Monaco vallen op doordat ze zowel qua afstand als qua kilometerprijs in de top 10 staan, terwijl Talinn, Warschau en Valetta zowel dicht bij de stad liggen als een lage prijs per kilometer hebben. 

Uber

Naast reguliere taxi’s maken veel mensen gebruik van taxiplatforms als Uber. Uber is (mede door lokale verboden) maar in 25 van de 43 onderzochte Europese hoofdsteden actief. In de steden waar wel Ubers rijden, valt op dat deze vaak goedkoper zijn dan de normale taxi. Het gemiddelde prijsverschil is 29%. Het prijsverschil is het grootst in Bratislava: een Uber is hier maar liefst 82% goedkoper. Ook in Londen is de Uber-rijder veel goedkoper uit: ruim 78%. In Talinn, Bern en Madrid zijn de prijzen van een gewone taxi hoger.

Conclusie

Binnen Europa lopen de prijzen voor een taxi van de luchthaven naar het centrum van de stad flink uiteen. Een Uber is vaak goedkoper dan een normale taxi. Houd hier dus goed rekening mee voordat je op vakantie gaat!


Verantwoording
Reistijger.nl heeft voor deze inventarisatie gebruik gemaakt van verschillende onafhankelijke boekingsplatforms voor taxi’s, waaronder taxi-calculator.com, taxifarefinder.com en taxi2airport.com. De weergegeven prijzen zijn voor twee passagiers op het midden van de dag en zijn opgehaald in juli 2023. De afstanden zijn berekend van het dichtstbijzijnde en/of belangrijkste vliegveld tot het centrum van de stad. De weergegeven prijzen zijn een momentopname en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen door drukte op de weg, vraag en aanbod en het tijdstip op de dag.  

Voor de prijzen van Uber is gekeken naar de goedkoopste optie, in de meeste gevallen was dit een UberX taxi. In enkele gevallen was deze optie niet beschikbaar en is de prijs van UberBlack weergegeven. De prijzen van Uber zijn sterk afhankelijk van de vraag op het moment dat je een taxi nodig hebt. 

De hoofdsteden Moskou, Minsk en Kyiv zijn vanwege de politieke situatie niet meegenomen in het onderzoek. De volledige dataset van het onderzoek kun je hier downloaden in PDF formaat.

>