Vliegen is altijd spannend, zeker omdat je voor al je elektronische items moet checken of je ze mee mag aan boord. Zo ook bij een powerbank. In een powerbank zit lithium, de stof waar batterijen en accu's van worden gemaakt. Deze is zeer ontvlambaar, dus hoe zit dat? Mag je een powerbank meenemen in het vliegtuig?

Mag je powerbank het vliegtuig in?

Een powerbank mee nemen in het vliegtuig is alleen toegestaan in je handbagage. Ook mag de capaciteit maximaal 27.000 mAh zijn. De hoeveelheid mAh (milliampère per uur) staat normaal gesproken aangegeven op de powerbank zelf, vaak naast één van de USB-ingangen. Let dus goed op bij het inpakken!

Waarom mag je powerbank dan niet in het ruim?

Wel eens een filmpje van een Tesla die in de brand staat gezien? De vlammen houden maar niet op, zelfs niet als de brandweer al lang staat te blussen. Een powerbank werkt, net als zo'n Tesla, op lithium. Het is immers een soort externe batterij.

Lithium, de stof die in batterijen zit, is een enorm ontvlambare stof. Da's niet zo gek; het zorgt ervoor dat jij uren achter elkaar gebruik kunt maken van je laptop, e-reader of telefoon. Daar zit dus behoorlijk veel energie in.

Als je je laptop besluit op te laden in je koffer zodat hij weer vol is als je de koffer van de lopende band afhaalt, kan het zijn dat de powerbank oververhit raakt. De kans hierop wordt groter als er ook nog allemaal kleding in je koffer zit. De warmte kan niet ontsnappen, en hierdoor kan brand ontstaan.

Mocht dit gebeuren in het ruim van het vliegtuig, is er maar weinig wat de piloten of stewards kunnen doen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van je vlucht. Doe dit dus absoluut niet, en houd je powerbank lekker bij je in de handbagage. Veiliger voor jou en anderen op je vlucht.

Powerbank in het vliegtuig mag dat?

Waarom mag een powerbank mee in handbagage?

Een powerbank mee het vliegtuig in mag wel gewoon; de powerbank dient meegenomen te worden in je handbagage. 27000 mAh is het maximaal toegestane wh. Zo lang je je daar aan houdt mag je een powerbank zelfs gebruiken tijdens de vlucht, bijvoorbeeld om je telefoon op te laden.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mogen powerbanks die groter zijn dan 27000 mAh alleen met toestemming meegenomen worden, en bij andere maatschappijen helemaal niet. Check de website van de luchtvaartmaatschappij met wie je vliegt om dit zeker te weten.

Wel is het aan te raden (het kan zelfs zijn dat de stewardess dit aan je vraagt) om je telefoon of laptop alleen op te laden buiten je koffer. Zo kan eventuele warmte ontsnappen en verlaag je de kans op brand.

Mocht er wel brand ontstaan door het licht brandbare materiaal lithium, kan het cabinepersoneel dit vaak blussen. Bij grote powerbanks kan dit vaak niet. Daarom is de grens gesteld bij een 27000 mAh powerbank.

De meeste powerbanks hebben lang geen 27000mAh capaciteit. Veel merken passen hun capaciteit aan op deze regelgeving, want wat heb je ook aan een powerbank die niet mee het vliegtuig in mag?

Powerbank in het vliegtuig per luchtvaartmaatschappij

Hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen ook verschillende regels? Ja, maar alleen voor powerbanks groter dan 27.000 mAh. De verschillende regels gelden als volgt:

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je een powerbank die groter is alleen met toestemming meenemen. Bij andere maatschappijen helemaal niet. Neem contact op met je vliegmaatschappij om het zeker te weten.

Als je wel een 28000 mAh powerbank mee neemt in de ruimbagage dan wordt in dat geval je koffer eruit gepikt door de douane, en als je pech hebt, jij zelf ook.

Hoeveel powerbanks mogen in vliegtuig mee?

Je mag in principe meerdere powerbanks mee het vliegtuig in. Maar de totale capaciteiten van de powerbanks dienen niet groter te zijn dan 27.000 mAh of 100 Wh (Watt-uren).

Nogmaals, let er wel op dat je geen powerbanks mee neemt in de ruimbagage. Ook niet als ze de gehele vlucht uitgeschakeld of leeg zijn. Als deze vlam vatten is het niet mogelijk om dit te blussen, wat levensgevaarlijk is. Bovenstaande punten lijken misschien veilig, maar ook als je powerbank leeg is zit er brandbaar lithium in.

Samengevat - mag je een powerbank meenemen in het vliegtuig?

Als de capaciteit van je powerbank minder dan 27.000 mAh is mag je hem altijd gewoon meenemen - maar wel alleen in de handbagage. Dit is voor de veiligheid.

Heeft je powerbank een grotere capaciteit dan dat? Een luchtvaartmaatschappij kan een uitzondering maken als je het echt nodig hebt. In dat geval raden we aan om contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij; zij kunnen je het beste verder helpen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>