Wij mensen liegen wat af….toch?! En als full-time genietende globetrotter doen we… okay, ik zal het bij mezelf houden: doe IK er meestal nog een schepje bovenop. Om ellende te voorkomen, om uit de problemen te blijven of gewoon omdat het soms veel makkelijker is NIET het achterste van je tong te laten zien en hier en daar een paar onschuldige witte leugens te vertellen..

Liegen om eigen bestwil of dat van iemand anders. Wie van land naar land reist, weet dat er geen ontkomen aan is. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin je door het vertellen van de keiharde waarheid in de problemen kunt komen of ongemakkelijke situaties creëert.

Ik heb lang geleden al besloten dat liegen niet per definitie fout, verkeerd, verwerpelijk en soms zelfs pure noodzaak is! In dit artikel een paar voorbeeld van situaties waarin ik bijna nooit de waarheid vertel, beginnend met een item dat niet voor iedereen zal opgaan…..

#1 Mijn seksuele voorkeur

Homo, bi, trans, travo, neutraal of a-seksueel…..wat voor titel je jezelf ook hebt op gespijkerd, wees terughoudend in het verspreiden van elke geaardheid die niet volgens de standaard is van het land waarin je jezelf bevindt.

In Nederland mogen we dan wel zover zijn dat we van alles en nog wat prima vinden, in het buitenland is men niet altijd zo tolerant. Wie de wereld over reist zal moeten accepteren dat men niet overal en altijd zichzelf kan zijn.

Ja, ja….ik weet het, ik weet het….

Er zijn mensen die door dalen en over bergen zijn gegaan om zich uiteindelijk prettig te voelen bij wie of wat ze zijn. Mensen die er niet over piekeren hun seksuele voorkeur verborgen te houden.

Mensen die 800% zichzelf willen zijn en bereid zijn elke drempel met volle overtuiging te nemen. Chapeau! en Respect! maar wie geen zin in onnodig gezeik heeft, doet beter een stapje terug.

Wie mij vraagt (en het niks aan gaat) kan één van de volgende leugens verwachten:

 • Ik ben verliefd en daar houden we het maar op
  Nodigt uit tot nog meer vragen…..
 • Getrouwd, mijn partner struint momenteel de lokale markt af;
  Tricky als je het risico loopt je gesprekspartner meermaals tegen te komen….
 • 20 jaar getrouwd en 3 jaar geleden gescheiden…. dus nooit meer!
  Super antwoord….meestal einde onderwerp
 • Gelukkig getrouwd, vijf kinderen en een hond (kat als ik in een islamitisch land ben)
  Tricky…. heb je foto’s, hoe oud zijn je kinderen….. (wel leuk voor de afwisseling)

Mensen vragen zelden: ‘Wat is je seksuele voorkeur“,  maar de vraag: “Are you married” is vast hap in bijna elk gesprek. Wie dat niets aangaat en wie ik verder niet wijzer wil maken moet het maar doen met een witte leugen.

#2 Het adres van mijn accommodatie

Where are you staying“….. het is een doodgewone vraag die me honderden keren is gesteld. Uit belangstelling of gewoon om een gesprekje op gang te houden. Het zal allemaal wel….

Uitzonderingen daargelaten, want die zijn er altijd, vertel ik mensen die ik onderweg net leer kennen zelden of nooit waar ik precies verblijf.

Waarom niet? 

Omdat het ze geen reet aangaat waar ik verblijf. Ik ga ze geen overnachting aanbieden, geen rondleiding geven, ze hoeven ook niet onverwachts langs te komen en de weg naar mijn accommodatie kan ik heel goed zelf uitvogelen. Zij hebben er totaal geen voordeel mee te weten waar ik woon….behalve wanneer ze slechte bedoelingen hebben. Dus, uit voorzorg: waar ik verblijf laat ik in het midden of beantwoord ik met een witte leugen.

Witte leugens om de naam van je accommodatie voor jezelf te houden

 • Ik ben de naam (van het hotel) vergeten;
 • Ik logeer bij een vriend(in);
 • Aan de andere kant van de stad;
 • Ik ben op doorreis en vertrek over 1, 5 of 9 uur;
 • Dáár ergens heel ver weg (al zwaaiend met amen)

#3 De inhoud van mijn portemonnee

Het is eind 2006 en drie weken na aankomst in de Malediven vind ik eindelijk de enige bakker die het eiland rijk is. Ik stap de werkplaats van de bakkerij binnen (want een winkel is er niet) en wijzend naar een plank met brood plaats ik mijn bestelling. Ik pak mijn portemonnee, haal er een stapel lokaal geld uit, leg mijn portemonnee neer en zoek naar het juiste biljet om de bakker te betalen. 

De bakker pakt vervolgens mijn portemonnee op en haalt er stuk voor stuk 3 betaalkaarten, een bankpas, rijbewijs, ID-kaart, een verlopen SIM, een nieuw condoom en wat visitekaartjes uit van mensen die ik allang weer ben vergeten. Elk item wordt nauwkeurig geïnspecteerd en uitgestald.

Ik liet het allemaal maar gebeuren, want een pasklare reactie had ik destijds niet.

Daar is sindsdien wel verandering in gekomen! Ik bewaar grotere biljetten in een niet zichtbaar deel van de portefeuille, leg het ding nooit ergens neer en vreemden die durven te vragen hoeveel geld ik bij me heb, krijgen in niet mis te verstane bewoordingen te horen dat het hem of haar dat geen flikker aan gaat.

En hetzelfde geldt voor de inhoud van mijn smartphone!

Mijn telefoon is mijn makker in geval van nood, mijn directe lijn naar familie, vrienden, bankrekening, social media, foto’s en wat al niet meer. Ik zou gek zijn die waardevolle informatie toe te vertrouwen aan half- of wildvreemde mensen: afblijven met je grijpgrage vingertjes! 

#4 De hoogte van mijn inkomsten

Nederlanders praten in het algemeen liever niet over de hoogte van hun salaris. Over de grens is het echter heel gebruikelijk om anderen te vragen wat ze verdienen. Ik houd de Nederlandse traditie in ere en vertel anderen niet hoeveel ik verdien en hoeveel er op mijn bankrekening staat.

Omdat?

Criminelen hanteren verschillende criteria om hun slachtoffers uit te kiezen. De sieraden die je daagt, de manier waarop je loopt, kijkt of kleedt. Anderen vertellen hoeveel je verdient of hoeveel geld er op je bankrekening staat, is wel een hele eenvoudige manier om jezelf als geschikt slachtoffer naar voren te schuiven.

Witte leugens die je kunt vertellen wanneer mensen je vragen hoeveel je verdient of hoeveel geld je hebt

 • Dat verschilt per maand;
 • Mijn partner regelt de financiën, dus hoeveel het precies is weet ik niet;
 • Laten we zeggen, dat k elke maand een week salaris tekort kom;
 • Ik verdien genoeg om deze reis te kunnen betalen….daarna is alles op!

Of gebruik mijn meest gewaardeerde witte leugen:

 • Where I come from, we don’t talk about money, we just work, pay bills and spend what’s left”

Liegen is niet alleen voor kinderen!

Liegen is aangeleerd gedrag en niet altijd fout en verkeerd! We liegen omdat we bang zijn (of zeker weten) dat het vertellen van een waarheid een negatief gevolg zal of kan hebben. Welk gevolg dit zou kunnen zijn, wordt door iedereen anders ingevuld en is meestal gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

Als globetrotter zijn er echter situaties waarin je op basis van kennis een redelijk goede inschatting kunt maken van nadelige gevolgen die het vertellen van een bepaalde waarheid kunnen hebben.

Hollandse helderheid?

Wie als globetrotter de wereld verovert en met allerlei verschillende culturen te maken krijgt, doet er verstandig aan niet altijd het achterste van de tong te laten zien. Op z’n Hollands zeggen waar het op staat is één methode om jezelf in bescherming te nemen, maar wordt in veel culturen als  enorm onbeschoft ervaren…..wat ook weer tot problemen kan leiden.

Liegen over bepaalde zaken, is geen doodzonde. Het is een manier om jezelf te beschermen tegen invloeden die je veiligheid, plezier of levenslust bedreigen.

Witte leugens

Leugens die je vertelt om problemen te voorkomen, anderen een goed gevoel te geven of een slecht gevoel (bij anderen of jezelf) te vermijden. In liedje uit de serie ‘Lie to me” wordt het idee van een witte leugen mooi toegelicht.

 

Oplichters, scammers en witte leugens ontmaskeren?

Globetrotters krijgen tijdens het reizen te maken met de meest geraffineerde soort leugenaar: oplichters en scammers. Mensen die hun inkomen verdienen ten koste van anderen en voor wie witte leugens dagelijks kost zijn.

Wil je weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen oplichters en scammers in het buitenland, lees dan het artikel: Voorkom slachtoffer te worden van scammers en oplichters in het buitenland.

Help anderen, mij en jezelf door dit artikel te delen