• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Portugal
 • /
 • Snorkelen in de Azoren; tips en de beste snorkelplekken!

Wil je gaan snorkelen op de Azoren? Dan ben je op het juiste adres! In dit artikel bespreken we waarom snorkelen op de Azoren de moeite waard is, welke plekken het beste zijn om te snorkelen, de ideale periode om te gaan, wat je moet meenemen en waar je de beste snorkel excursie kan boeken.


Waarom snorkelen op de Azoren?

De Azoren, bestaande uit negen eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan, staan bekend als een van de beste plekken ter wereld om te gaan snorkelen. Van alle mooie plekken in Portugal, is dit absoluut een van onze favorieten! Onderstaand zetten we de belangrijkste redenen hiervan voor je op een rijtje!

 • Prachtig onderwaterlandschap, de vulkanische activiteit op de Azoren heeft geleid tot een spectaculair onderwaterlandschap met vele kloven en grotten. Er is hier altijd iets nieuws en spannends te ontdekken tijdens het snorkelen.

 • Het water is warm, in tegenstelling tot veel andere snorkelbestemmingen, waar het water vaak koud kan zijn, bieden de Azoren aangenaam warm water. Dit is te danken aan de vulkanische activiteit die warmte uit de diepten van de oceaan naar boven brengt.

 • Enorme diversiteit aan zeedieren, terwijl je snorkelt, kun je kleurrijke vissen, zeepaardjes, verschillende soorten dolfijnen en zelfs walvissen tegenkomen. De Azoren biedt de mogelijkheid om deze prachtige zeedieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

De beste snorkelplekken op de Azoren

Wanneer je van plan bent om te gaan snorkelen, is het handig om van tevoren uit te zoeken waar hier de beste plekken voor zijn. De Azoren kennen meerdere plekken waar je prachtig kan snorkelen. Onderstaand zetten we de beste plekken voor je op een rijtje!

Ilheu Vila Franca Campo

Op de zuidoostelijke kust van het eiland Sao Miguel ligt Ilheu Vila Franca Campo, een beschermd natuurgebied en een geliefde bestemming voor snorkelaars. Dit kleine eiland is ooit een vulkaan geweest dat zich door verzinking gevuld heeft met het heldere water uit de open zee. Het water binnenin de krater is rustig waardoor het een perfecte plek is om onderwaterwereld te verkennen.

Ilheu Vila Franca Campo

Ilheu Vila Franca Campo is een klein eilandje voor de kust

Ilheus da Madalena

Vanuit de noordwestelijke hoek van het eiland Pico kun je twee onbewoonde eilandjes, de Ilheus de Madalena, verkennen. Deze rotsformaties zijn de bovenste delen van een onderwaterkrater. Je bereikt de locatie met een korte boottocht vanaf het land waarna je met een snorkel kan genieten van het rijke zeeleven dat hier te vinden is. Je hebt hier zelfs een kans om wilde dolfijnen tegen te komen!

Praia Porto Pim

Gelegen op het eiland Faial, vind je Praia Porto Pim, een van de beste plekken om te snorkelen op de Azoren. Deze beschutte baai en het prachtige strand beschikken over rustig water en heel veel schaaldieren. Terwijl je snorkelt vanaf het strand, kun je een grote verscheidenheid aan kleurrijke vissen, octopussen, mantaroggen en soms zelfs kwallen tegenkomen.

Poça Branca

Op het eiland Pico vind je Poça Branca, een kleine natuurlijke zwem- en snorkelplek die je niet kan missen. Het natuurlijke bad is volledig afgesloten waardoor je er rustig water hebt. Dit maakt het een veilige en gemakkelijke locatie om te snorkelen. Onderwater kun je vele diverse zeedieren tegenkomen.

Praia Formosa

Gelegen op het eiland Santa Maria, heeft Praia Formosa een prachtige baai met een mediterraan gevoel. De wateren hier zijn helderblauw waardoor je er erg goed kan snorkelen. Tijdens het snorkelen op Praia Formosa kun je vele diverse zeedieren tegenkomen en ook een indrukwekkend gezonken schip.

Praia Formosa

Beste periode om te snorkelen op de Azoren

De beste periode om te gaan snorkelen op de Azoren is van juni tot en met augustus. Gedurende deze maanden is het weer op de Azoren op zijn best en de zee het meest kalm en helder. Ook ligt de gemiddelde watertemperatuur rond deze periode tussen de 20 en 24 graden, waardoor je comfortabel kan snorkelen zonder wetsuit. Deze condities samen zullen zorgen voor de best mogelijke snorkelervaring!

Wat moet je meenemen als je gaat snorkelen?

Als je gaat snorkelen in de Azoren, zijn er een aantal items die verstandig zijn om mee te nemen. Onderstaand zetten we ze voor je op een rijtje, zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!

 • Zeeziekte polsband, als je gevoelig bent voor zeeziekte. Deze polsbanden kunnen helpen om misselijkheid en duizeligheid te verminderen.
 • Zonnebril, om je ogen te beschermen tegen de felle zonnestralen die op het kristalheldere water reflecteren.
 • Waterbestendige zonnebrand, om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Smeer jezelf in voordat je gaat snorkelen!
 • Waterdichte tas, handig om je waardevolle spullen zoals je portemonnee, sleutels en camera in droog te houden tijdens het snorkelen.
 • Waterdicht telefoonhoesje, voor als je je telefoon mee wilt nemen om foto's te maken of in geval van nood.
 • GoPro, voor als je van plan bent om je onder water snorkelavontuur vast te leggen. Deze compacte camera's zijn waterdicht en kunnen prachtige onderwaterfoto's en -video's maken.

Zowel in het water als op het land zijn de Azoren prachtig

Belangrijke tips het snorkelen op de Azoren

Bij het snorkelen op de Azoren zijn er een paar dingen waar je op moet letten zodat je veilig kan snorkelen. Allereerst is het belangrijk om de kleuren van de vlaggen op het strand te begrijpen.

 • Een rode vlag geeft aan dat zwemmen niet toegestaan is;
 • Een gele vlag aangeeft dat zwemmen wordt afgeraden;
 • Een groene vlag betekent dat het veilig is om te zwemmen.

Daarnaast zijn er specifieke vlaggen die waarschuwen voor kwallen.

 • Een gele vlag met een kwal in het midden duidt op kwallen in het water;
 • Een rode vlag met een kwal duidt op veel kwallen in het water en/of meldingen van steken. Het wordt dan afgeraden om te gaan zwemmen of snorkelen.

Naast de vlaggen is het voor snorkelen altijd belangrijk om naar de weersomstandigheden te kijken. Sterke wind, hoge golven en slecht zicht kunnen voor een mindere snorkelervaring zorgen en in extreme gevallen de veiligheid in gevaar brengen. Het is daarom aan te raden om te gaan snorkelen op dagen met rustige weersomstandigheden.

Als laatste is respect voor het onderwaterleven van groot belang. Raak als je gaat snorkelen geen koraal, vissen of andere zeedieren aan en houd een veilige afstand. Verwijder geen dingen uit het water en zorg ervoor dat je geen afval achterlaat.


Als je gaat snorkelen in Portugal is respect voor het onderwaterleven van groot belang. Raak als je gaat snorkelen geen koraal, vissen of andere zeedieren aan en houd een veilige afstand. Verwijder geen dingen uit het water en zorg ervoor dat je geen afval achterlaat.

Reistijger.nl


Snorkel excursies op de Azoren

Wil je de onderwaterwereld van de Azoren ontdekken, maar ga je liever niet alleen snorkelen? Dan zijn snorkel excursies onder begeleiding van een ervaren gids perfect voor jou! Bij GetYourGuide kun je verschillende snorkel excursies op de Azoren vinden, waarbij professionele gidsen je begeleiden en zorgen voor een veilige en plezierige snorkelervaring!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>