Met zijn gevarieerde landschappen en uitgestrekte kustlijnen, biedt Europa enkele van de meest adembenemende snorkel locaties ter wereld. Van kristalhelder water tot de rijke biodiversiteit onder het wateroppervlak; snorkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de schoonheid die de Europese zeeën te bieden hebben.

In deze gids nemen we je mee op een reis naar de vijf beste snorkelplekken in Europa, delen we welk zeeleven je kunt tegenkomen, en vertellen we je de beste tijd om deze onderwaterparadijzen te verkennen.


Waar kan je snorkelen in Europa? De 5 beste snorkelplekken

Met 51 verschillende landen is er genoeg te zien op ons continent. Voor mooie onderwaterlandschappen hoef je dus zeker niet altijd naar de andere kant van de wereld te reizen. We hebben de beste snorkelplekken van Europa op een rij gezet!

Spanje - Snorkelen op de Medes-eilanden

Gelegen voor de kust van de Costa Brava, bieden de Medes-eilanden een spectaculaire snorkelervaring dankzij het beschermde zeeleven en de kristalheldere wateren. Deze eilanden zijn een marine reservaat met een overvloed aan mariene biodiversiteit. Van kleurrijke vissen tot indrukwekkende koraalformaties, snorkelaars kunnen hier het rijke onderwaterleven in al zijn glorie bewonderen.

medes spanje

Malta - Snorkelen in de Blauwe Lagune

De Blauwe Lagune, gelegen op het eiland Comino tussen Malta en Gozo, is beroemd om zijn ongerepte turquoise wateren en is een ideale locatie voor snorkelaars van alle niveaus. Het heldere water biedt uitstekend zicht op zandstranden, zeegrotten en een diversiteit aan maritiem leven.

IJsland - Snorkelen bij de Silfra-kloof

Voor een unieke snorkelervaring biedt de Silfra-kloof in IJsland de mogelijkheid om tussen twee continentale platen te snorkelen. Het smeltwater van de gletsjer dat de kloof vult, is zo helder dat het zicht onder water tot meer dan 100 meter kan bedragen. Hoewel je hier minder tropisch zeeleven tegenkomt, is de ervaring van het snorkelen in dit kristalheldere, ijzige water onvergetelijk.

Deze video laat zien hoe indrukwekkend dit kan zijn!

snorkelen ijsland

Italië - Snorkelen op Cala Galoritzé

Deze plek is het bewijs dat snorkelen in Europa prachtig kan zijn! Gelegen op Sardinië, biedt Cala Goloritzé snorkelaars helder water en een rijk zeeleven. Deze afgelegen baai, bereikbaar per boot of via een wandeling, staat bekend om zijn witte kiezelstrand, torenhoge kliffen en de onderwatergrotten die thuis zijn voor een verscheidenheid aan zeedieren.

Griekenland - Snorkelen op Zakynthos

Zakynthos is beroemd om zijn scheepswrak in Navagio Beach, maar de wateren rondom dit eiland bieden veel meer voor snorkelaars. De beschermde zeegebieden rond Zakynthos zijn de thuisbasis van Caretta-caretta zeeschildpadden, en het heldere, warme water maakt het een perfecte snorkelbestemming.


Wat voor vissen en zeeleven kun je zien tijdens het snorkelen in Europa?

Tijdens het snorkelen in Europa kun je een breed scala aan zeeleven tegenkomen, waaronder kleurrijke scholen vissen zoals de regenbooglipvissen, verschillende soorten murenen, octopussen, zeeschildpadden, en zelfs dolfijnen in bepaalde gebieden. De biodiversiteit varieert per locatie, maar de kans om deze prachtige wezens in hun natuurlijke habitat te zien, is wat snorkelen in Europa zo bijzonder maakt.

Als je gaat snorkelen in Europa kun je mooie scholen van kleurrijke vissen zien


Beste tijd om te snorkelen in Europa

De beste tijd om te snorkelen in Europa hangt af van de specifieke locatie. Over het algemeen zijn de warmere maanden, van juni tot september, ideaal voor snorkelen, omdat het water dan het warmst is. In de Middellandse Zeegebieden, zoals Spanje, Malta, Italië, en Griekenland, is de zichtbaarheid in deze maanden optimaal. In IJsland daarentegen is snorkelen in de Silfra-kloof het hele jaar door mogelijk, maar een droogpak is essentieel om je tegen het koude water te beschermen.

Het unieke van snorkelen in Europa is dat elk land en elke locatie een ander seizoen kan hebben dat het best geschikt is voor deze activiteit. Zo kan bijvoorbeeld het vroege najaar in bepaalde delen van Griekenland en Italië nog steeds uitstekende snorkelomstandigheden bieden, met minder toeristen en nog steeds aangename watertemperaturen.

Aan de andere kant, voor de beste ervaring in noordelijkere wateren, zoals rond de Britse Eilanden, zijn de late zomermaanden ideaal vanwege de iets hogere watertemperaturen en verbeterde zichtbaarheid.

We hebben het op deze pagina niet behandeld, maar ook in Portugal kun je prachtig snorkelen, zoals op Madeira waar je ook walvissen kunt zien.

Reistijger.nl

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>