Straatkinderen zijn een bekend en hartverscheurend gezicht voor reizigers, met hun vragende ogen en uitgestrekte handen. De vraag die hieruit voortkomt, is 'moeten we deze kwetsbare kinderen geld geven?'. In dit artikel wordt het grondig bespreken en komen we tot een duidelijk antwoord. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!


Wat is een straatkind?

Straatkinderen zijn jongeren onder de achttien jaar die op straat leven en/of werken, vaak als slachtoffers van moeilijke levensomstandigheden. Ze kunnen verlaten, uitgebuit of misbruikt zijn, en velen zijn weggelopen van huis vanwege geweld, armoede of familieconflicten. Deze kwetsbare kinderen hebben vaak geen toegang tot basisbehoeften en worden blootgesteld aan gevaren zoals geweld en uitbuiting. Het is erg belangrijk om aandacht te besteden aan deze straatkinderen en hen de nodige zorg, bescherming en ondersteuning te bieden om gezond op te kunnen groeien.

Een van de organisaties die zich inzet voor jonge kinderen op straat in arme landen is Kidsright.

Soms is het moeilijk om niets te geven

Waarom je beter geen geld kunt geven aan straatkinderen

Het geven van geld aan straatkinderen lijkt misschien een liefdevolle daad om hen te helpen, maar het kan onbedoelde negatieve gevolgen hebben. Onderstaand zetten we vier redenen voor je op een rijtje waarom het beter is om geen geld of cadeautjes te geven aan straatkinderen.

1. Geld of cadeautjes zorgen voor jaloezie onder de straatkinderen

Wanneer mensen geld of cadeautjes geven aan straatkinderen, kan dit leiden tot een ongelijke verdeling onder de kinderen. Sommige kinderen krijgen meer dan anderen, wat jaloezie en rivaliteit kan veroorzaken. Kinderen die meer of juist minder krijgen worden bijvoorbeeld buitengesloten of gepest. Geld of cadeautjes geven aan straatkinderen zorgt dus voor een gevoel van competitie en onveiligheid, wat de situatie van deze kinderen alleen maar verder verslechterd.

2. Kinderen gebruiken de cadeautjes niet, maar verhandelen het bij een lokale winkel

In veel gevallen gebruiken straatkinderen de ontvangen cadeaus niet voor hun eigen behoeften, maar verhandelen het bij lokale winkels. Hierbij wordt een deel van het geld afgenomen door de winkeleigenaar, die profiteert van de kwetsbaarheid van deze kinderen. Dit maakt de situatie van de straatkinderen alleen maar erger.

3. Kinderen worden niet gestimuleerd om naar school te gaan

Het geven van geld aan straatkinderen kan hen ontmoedigen om naar school te gaan. Aangezien ze al geld kunnen verdienen met bedelen, ervaren ze mogelijk niet langer de noodzaak om onderwijs te volgen. Dit kan een slechte impact hebben op hun toekomst, omdat onderwijs juist belangrijk is voor het doorbreken van de armoede en het vergroten van hun kansen op een beter leven.

4. Bendes maken gebruik van bedelende kinderen

Helaas maken sommige criminele bendes misbruik van de kwetsbare situatie van straatkinderen. Deze bendes dwingen de kinderen om te bedelen en nemen het verdiende geld vervolgens af om hun eigen illegale activiteiten te financieren. Het geld dat aan deze kinderen wordt gegeven, komt dus niet ten goede aan de kinderen zelf, maar draagt bij aan de voortzetting van de bendes hun praktijken.


Wat kun je wel doen voor straatkinderen?

Hoewel geld geven mogelijk niet de meest effectieve manier is om straatkinderen te helpen, zijn er wel andere manieren om het leven van deze kinderen te verbeteren. Onderstaand zetten we twee manieren voor je op een rijtje waarop je kunt bijdragen aan het welzijn van straatkinderen:

1. Geef de kinderen persoonlijke aandacht

Een van de beste geschenken die je straatkinderen kunt geven, is jouw persoonlijke aandacht. Praat met ze, toon interesse in hun verhalen en speel met ze. Door interesse in hen te tonen en tijd met hen door te brengen, geef je hen het gevoel dat ze gezien en gehoord worden, wat hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde kan vergroten. Leer ze bijvoorbeeld eenvoudige dingen, zoals Engelse woorden of een liedje. Op deze manier kun je bijdragen aan hun educatieve en sociale ontwikkeling. Middels persoonlijke aandacht kun je deze kinderen een ontsnapping uit hun vaak harde dagelijkse realiteit bieden.

2. Vraag de lokale school of een lokale organisatie wat ze nodig hebben

Als je daadwerkelijk een positieve impact wilt hebben op het leven van straatkinderen, is het aan te raden om contact te leggen met lokale scholen of organisaties die zich inzetten voor hun welzijn. Deze instellingen hebben vaak meer inzicht in de behoeften van de kinderen en kunnen je begeleiden bij het bieden van de juiste hulp. In plaats van geld te geven, kun je spullen doneren die de kinderen nodig hebben, zoals kleding, schoolbenodigdheden, hygiëneproducten of voedsel. Door deze items vervolgens lokaal aan te schaffen, steun je niet alleen de straatkinderen, maar ook de lokale economie.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je straatkinderen helpen?
Je kunt straatkinderen helpen door te doneren aan betrouwbare liefdadigheidsorganisaties die zich inzetten voor hun welzijn en educatie.


Waar vind je straatkinderen?
Straatkinderen komen voor in verschillende landen over de hele wereld, maar ze zijn vooral te vinden in ontwikkelingslanden met grote sociaal-economische ongelijkheid en armoede. Voorbeelden van landen met straatkinderen zijn India, Brazilië, Nigeria, Pakistan en de Filippijnen.


Waarom geen geld geven aan straatkinderen?
Geld geven aan straatkinderen kan hun situatie vaak verergeren doordat het hun afhankelijkheid van bedelen versterkt, en het kan hen blootstellen aan misbruik door anderen die profiteren van hun kwetsbare positie.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>