Tulpenvelden zijn een prachtig verschijnsel dat je tijdens de bloeiperiode in het Hollandse landschap kunt bewonderen. In dit artikel zetten we op een rijtje waar je de mooiste tulpenvelden van het land kunt vinden, wat de bloeiperiode is en waar je op moet letten tijdens het bezoeken van deze kleurrijke bloemenvelden.


Waar vind je de mooiste tulpenvelden van Nederland?

In Nederland zijn er verschillende plekken waar je kunt genieten van tulpenvelden. Of je nu houdt van uitgestrekte velden vol levendige tulpen of juist kleinere locaties met een verscheidenheid aan bloemsoorten, je vindt het allemaal. Hieronder hebben we voor jou op een rijtje gezet waar je ze kunt vinden!

Bollenstreek

De Bollenstreek is wellicht de meest voor de hand liggende plek om de mooiste tulpenvelden van Nederland te vinden. Het gebied strekt zich uit rondom de plaatsen Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Hier kun je genieten van een kleurrijke tulpenvelden. Naast tulpen vind je hier ook hyacinten, krokussen en narcissen. Men spreekt dan ook wel eens over 'bollenvelden'.

Een leuke manier om de prachtige tulpenvelden te beschouwen, is door de bloemenroute van 35 kilometer te fietsen. Onderweg kom je langs vele velden en kun je de prachtige kleuren van de bloemen bewonderen. Een optionele toevoeging aan je bezoek aan de Bollenstreek is een trip naar de wereldberoemde Keukenhof, een van 's werelds grootste bloementuinen. Deze bevindt zich namelijk in dit gebied!

hyacint keukenhof bollenstreek

Bij een bezoekje aan de Keukenhof kom je veel meer tegen dan enkel tulpen. Ook de meest prachtige hyacinten zie je hier (zie foto), evenals narcissen en krokussen.

Kop van Noord-Holland

In de Kop van Noord-Holland vind je het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Als je hier fietst of wandelt tussen plaatsen zoals Petten, Den Helder, Nieuwe Niedorp en Wieringerwerf, word je omringd door eindeloze tulpenvelden. De prachtige kleuren strekken zich voor zover je kan zien uit. Het is een indrukwekkend gezicht dat je zeker niet wilt missen.

Goeree Overflakkee

Op Goeree Overflakkee, een Zuid-Hollands eiland, vind je enkele van de mooiste tulpenvelden van Nederland. Hier kun je genieten van uitgestrekte velden met tulpen in allerlei kleuren. De omgeving rondom de plaatsen Dirksland, Middelharnis, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Sommelsdijk staan bekend om zijn prachtige bloemen. Wanneer je door dit gebied wandelt, fietst of met de auto rijdt, ben je zeker van kleurrijke landschappen met heerlijke bloemgeuren.

Noordoostpolder

De Noordoostpolder is een van de grootste bloembollengebieden van Nederland. In de buurt van de dorpen Criel, Emmeloord en Swifterbant vind je meerdere grote tulpenvelden. Of je nu liever fietst, wandelt of met de auto rijdt, dit gebied biedt prachtige mogelijkheden om van de bloeiende bollenvelden te genieten.

Elk jaar vindt er in de Noordoostpolder ook een tulpenfestival plaats, waar je de bloemen in hun mooiste staat kunt bewonderen. Daarnaast kun je de Tulpenroute van 88 kilometer volgen, die je langs alle prachtige bloemenvelden leidt.

kleurige bollenvelden

Wanneer bloeien de bollenvelden in Nederland?

De bloeiperiode van de verschillende bloemen op de bollenvelden varieert en wordt beïnvloed door verschillende factoren, met name de weersomstandigheden. Een mild voorjaar kan de bloei enigszins versnellen, terwijl koudere temperaturen de bloei kunnen vertragen. Onderstaand geven we je een overzicht van wanneer je kunt genieten van de bloei van de bekendste bloemen op de bollenvelden in Nederland:

Bloeiende tulpenvelden

De mooie tulpenvelden in Nederland komen tot leven vanaf half april tot begin mei. Deze periode kenmerkt het hoogtepunt van de tulpenbloei, dus wanneer de velden in volledige bloei hun prachtige kleuren laten zien. Miljoenen tulpen in verschillende kleuren sieren tijdens deze periode het landschap en creëren een prachtig uitzicht.

Bloeiende narcissenvelden

De bloei van de narcissen op de velden begint eind maart en duurt tot begin april. Deze prachtige bloemen met hun kenmerkende gele en witte kleuren kondigen het begin van de lente aan en vormen een prachtig uitzicht in het Nederlandse landschap.

Bloeiende hyacintenvelden

De hyacinten, met hun intense kleuren en heerlijke geur, staan in volle bloei van begin april tot eind april. De hyacintenvelden worden tijdens deze periode omgetoverd tot een zee van bloemen in verschillende kleuren, variërend van helderblauw en dieppaars tot levendig roze en wit.

Mocht je gek zijn op bloemen EN dit willen combineren met een vakantie, dan is Madeira the place to be. Het staat bekend als het bloemeneiland maar je kunt er ook heel veel andere activiteiten doen. Madeira is een populaire locatie om walvissen te spotten bijvoorbeeld!

Reistijger.nl

Waar moet je op letten bij tulpenvelden bezoeken?

Bij het bezoeken van de kleurrijke velden is het belangrijk om rekening te houden met eventuele beperkingen van de kwekers en niet zonder toestemming tussen de bloemen door te lopen, aangezien dit kan leiden tot beschadiging van de velden. Als je wel toestemming hebt om een veld te betreden, dien je respectvol om te gaan met de bloemen en niet wild tussen de bloemen te rennen of te springen. Bovendien mag je de bloemen niet plukken, tenzij dit expliciet is toegestaan in de daarvoor bestemde pluktuinen in de tulpenregio's.

Veelgestelde vragen

Wanneer bloeien tulpen?
Je vindt bloeiende tulpen meestal in het voorjaar, rond half april tot begin mei, afhankelijk van het weer.


Waar vind je mooiste bollenvelden in Nederland?
Je kunt mooie bollenvelden vinden door heel Nederland, maar je vindt ze voornamelijk in de regio's Noord-Holland, Flevoland en Zeeland.


Waar kan ik tulpen plukken?
Je kunt een bos tulpen plukken op verschillende plekken in Nederland. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale pluktuinen waar je tijdens het bloeiseizoen je eigen tulpen of andere bloemen mag uitzoeken en plukken. Voorbeelden hiervan zijn de tulpenpluktuin in Marknesse, de pluktuinen van La Fleur of de tulpenpluktuin in Drenthe.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>