Wanneer je van plan bent door het prachtige Frankrijk heen te rijden is het belangrijk om de verkeersregels en consequenties van overtredingen duidelijk te hebben voor jezelf. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke verkeersregels, de hoogte van de boetes, de mogelijkheid van rijontzeggingen bij ernstige overtredingen en hoe je een eventuele verkeersboete in Frankrijk kunt betalen.


Geen verkeersboete krijgen in Frankrijk? Houd je aan deze regels

Wanneer je in Frankrijk gaat rijden, moet je je bewust zijn van een aantal belangrijke verkeersregels. Onderstaand zetten we de algemene regelgeving in Frankrijk voor je op een rijtje. Zolang je deze regels goed opvolgt weet je zeker dat je geen verkeersboete of bekeuring krijgt.

  • Rijden aan de rechterkant, in Frankrijk rijdt men aan de rechterkant van de weg. Dit betekent dat je links inhaalt.
  • Gordelplicht, zowel de bestuurder als alle passagiers zijn verplicht om de autogordel te dragen. Dit geldt voor alle zitplaatsen in het voertuig.
  • Gebruik van een mobiele telefoon, het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden in Frankrijk. Als je wilt bellen, moet je dit handsfree doen. Let op dat ook het gebruik van een koptelefoon of oortjes tijdens het rijden niet is toegestaan.
  • Alcoholgebruik, het is streng verboden om onder invloed van alcohol te rijden. Als het alcoholpromillage in je bloed hoger is dan 0,5 promille, worden er hoge boetes opgelegd. Houd er rekening mee dat als je minder dan drie jaar in het bezit bent van een rijbewijs, het limiet zelfs lager is, namelijk 0,2 promille.
  • Drugsgebruik, het is streng verboden om onder invloed van drugs auto te rijden. Dit geldt voor alle soorten verdovende middelen en psychotrope stoffen.

Snelheidsboete Frankrijk per kilometer

De hoogte van de boetes voor verkeersovertredingen kan variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding en andere omstandigheden. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende overtredingen en een indicatie van de bijbehorende verkeersboetes in Frankrijk. De tarieven per bekeuring in Frankrijk vallen best mee als je dat vergelijkt met de verkeersboetes in Duitsland.

Verkeersovertreding

Bekeuring in €

Intrekking rijbewijs?

Snelheidsovertreding (<20 km/u)

€68

n.v.t.

Snelheidsovertreding (20-30 km/u)

€135

n.v.t.

Snelheidsovertreding (30-50 km/u)

€135

3 jaar

Snelheidsovertreding (50+ km/u)

€1500

3 jaar

Door rood licht rijden

€60 - €150

n.v.t.

Parkeerovertreding

€35 - €135

n.v.t.

Rijden zonder gordel

€90-€345

n.v.t.

Gebruik mobiele telefoon onder het rijden

€135

1 maand - 1 jaar

Rijden onder invloed (0,50-0,79 promillage)

€135

3 jaar

Rijden onder invloed (meer dan 0,80 promillage)

€750 - €4500

3 jaar


Rijontzeggingen bij ernstige overtredingen

In Frankrijk hanteren ze een systeem waarbij verschillende categorieën van verkeersovertredingen worden onderscheiden, namelijk de 4e tot en met de 1e categorie, waar een overtreding van de 1e categorie het zwaarste weegt. Elk van deze categorieën heeft vastgestelde minimum- en maximumboetes.

Voor lichte verkeersovertredingen kan enkel een boete worden opgelegd. De zwaardere overtredingen, variërend van ernstig tot zeer ernstig, kunnen naast een boete ook een rijontzegging, een intrekking van de rijbevoegdheid of een gevangenisstraf opleveren.

Hoe betaal ik mijn verkeersboete in Frankrijk?

Bij de Franse Gendarmerie Nationale kun je verkeersboetes tot 750 euro direct betalen. Wanneer je de boete binnen 15 dagen betaald wordt het boetebedrag verlaagd. Het is dus ook het beste om de boete direct te betalen om latere problemen te voorkomen. 

Als je een directe betaling weigert, bijvoorbeeld omdat je van plan bent om in beroep te gaan tegen de bekeuring, ben je verplicht een waarborgsom te betalen. Deze borg is gelijk aan het bedrag van de maximumboete die bij de verkeersovertreding hoort. 

Wanneer je ook weigert deze waarborgsom te betalen, heeft de politie het recht om jouw rijbewijs, kentekenbewijs of zelfs jouw voertuig in beslag te nemen. Het is dus aan te raden om de boete direct te betalen om verdere complicaties te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de maximumsnelheden in Frankrijk?
In Frankrijk gelden de volgende maximumsnelheden: 50 km/uur binnen de bebouwde kom, 80-90 km/uur buiten de bebouwde kom, 110 km/uur op wegen met twee rijbanen gescheiden door een middenberm en 130 km/uur op de snelweg. Voor beginnende bestuurders of wanneer het nat is, geldt een aangepaste maximumsnelheid: 50 km/uur, 80 km/uur, 100 km/uur en 110 km/uur. 


Heb je tolwegen in Frankrijk?

Ja, veel autosnelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Betaling kan via contant geld of via een elektronisch kastje dat in de auto is geïnstalleerd en de tolwegen automatisch registreert.


Heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?

In Frankrijk heb je in veel steden en regio's een milieusticker nodig. Hiermee toon je aan dat jouw auto voldoet aan de eisen die gesteld zijn door de lokale overheid. Een sticker is gemakkelijk online te bestellen op de Franse site

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>