Wanneer je van plan bent over de prachtige wegen van Portugal te gaan rijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels en de consequenties van overtredingen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke verkeersregels, de hoogte van de boetes, de mogelijkheid van rijontzeggingen bij ernstige overtredingen en hoe je een eventuele verkeersboete in Portugal kunt betalen.


Belangrijke verkeersregels

Wanneer je in Portugal gaat rijden, moet je je bewust zijn van een aantal belangrijke verkeersregels. Onderstaand zetten we de algemene regelgeving in Portugal voor je op een rijtje!

  • Rijden aan de rechterkant, in Portugal rijdt men aan de rechterkant van de weg. Dit betekent dat je links inhaalt.
  • Gordelplicht, zowel de bestuurder als alle passagiers zijn verplicht om de autogordel te dragen. Dit geldt voor alle zitplaatsen in het voertuig.
  • Alcoholgebruik, het is streng verboden om onder invloed van alcohol te rijden. Als het alcoholpromillage in je bloed hoger is dan 0,5 promille, worden er hoge boetes opgelegd. Houd er rekening mee dat als je minder dan drie jaar in het bezit bent van een rijbewijs, het limiet zelfs lager is, namelijk 0,2 promille.
  • Drugsgebruik, het is streng verboden om onder invloed van drugs auto te rijden. Dit geldt voor alle soorten verdovende middelen en psychotrope stoffen.
  • Gebruik van een mobiele telefoon, het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden in Portugal. Als je wilt bellen, moet je dit handsfree doen. Let op dat ook het gebruik van een koptelefoon of oortjes tijdens het rijden niet is toegestaan.

Hoogte van de boetes in Portugal

De hoogte van de boetes voor verkeersovertredingen kan variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding en andere omstandigheden. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende overtredingen en een indicatie van de bijbehorende verkeersboetes in Portugal. Deze tarieven vallen best mee als je dat vergelijkt met de verkeersboetes in Duitsland.

Verkeersovertreding

Boete in €

Intrekking rijbewijs?

Snelheidsovertreding (20 km/u)

€10 - €100

n.v.t.

Snelheidsovertreding (50 km/u)

€10 - €150

n.v.t.

Door rood licht rijden

€60 - €150

n.v.t.

Parkeerovertreding

€10 - €140

n.v.t.

Rijden zonder gordel

€120 - €300

n.v.t.

Gebruik mobiele telefoon onder het rijden

€10 - €200

1 maand - 1 jaar

Rijden onder invloed (0,50-0,79 promillage)

€10 - €100

1 maand - 1 jaar

Rijden onder invloed (0,80-1,19 promillage)

€10 - €100

2 maanden - 2 jaar


Rijontzeggingen bij ernstige overtredingen

In Portugal hanteren ze een systeem waarbij verschillende categorieën van verkeersovertredingen worden onderscheiden, namelijk: licht, ernstig en zeer ernstig. Elk van deze categorieën heeft vastgestelde minimum- en maximumboetes.

Voor lichte verkeersovertredingen kan enkel een boete worden opgelegd. De zwaardere overtredingen, variërend van ernstig tot zeer ernstig, kunnen naast een boete ook tot een rijontzegging of een intrekking van de rijbevoegdheid leiden.

Hoe betaal ik mijn verkeersboete in Portugal?

De meeste politiewagens in Portugal zijn uitgerust met een draagbare geldautomaat. Wanneer je een overtreding begaat, is het het handigst deze boete meteen te betalen. Na betaling ontvang je een kwitantie als bewijs van betaling.

Als je een directe betaling weigert, bijvoorbeeld omdat je van plan bent om in beroep te gaan tegen de bekeuring, ben je verplicht een waarborgsom te betalen. Deze borg is gelijk aan het bedrag van de maximumboete die bij de verkeersovertreding hoort.

Wanneer je ook weigert deze waarborgsom te betalen, heeft de politie het recht om jouw rijbewijs, kentekenbewijs of zelfs jouw voertuig in beslag te nemen. Het is dus aan te raden om de boete direct te betalen om verdere complicaties te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de maximumsnelheden in Portugal?
In Portugal gelden de volgende maximumsnelheden: 50 km/uur binnen de bebouwde kom, 100 km/uur buiten de bebouwde kom en 120 km/uur op de snelweg.


Heb je tolwegen in Portugal?

Ja, alle autosnelwegen in Portugal zijn tolwegen. Betaling kan via contant geld of via een elektronisch kastje dat in de auto is geïnstalleerd en de tolwegen automatisch registreer


Wat zijn de parkeerregels in Portugal?
In Portugal is het verboden om aan de linkerkant van de weg te parkeren, tenzij specifiek aangegeven dat parkeren aan de rechterkant niet is toegestaan en aan de linkerkant wel. Daarnaast is parkeren verboden langs gele strepen langs de weg of stoep, binnen 10 meter van een spoorwegovergang en binnen 5 meter van een tankstation.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>