• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Zwitserland
 • /
 • Alle snelheids- en verkeersboetes in Zwitserland [compleet overzicht]

Wanneer je van plan bent door de adembenemende bergen van Zwitserland te rijden, is het belangrijk om geïnformeerd te zijn over de verkeersregels en eventuele consequenties van overtredingen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke verkeersregels, de hoogte van de boetes, de mogelijkheid van rijontzeggingen bij ernstige overtredingen en hoe je een eventuele verkeersboete in Zwitserland kunt betalen.


Belangrijke verkeersregels waarvan overtreding tot een verkeersboete kunnen lijden

Wanneer je in Zwitserland gaat rijden, moet je je bewust zijn van een aantal belangrijke verkeersregels. Onderstaand zetten we de algemene regelgeving in Zwitserland voor je op een rijtje. Schrik niet, net als in Frankrijk en Duitsland zijn de regels best streng.

 • Rijden aan de rechterkant, in Zwitserland rijdt men aan de rechterkant van de weg. Dit betekent dat je links inhaalt.
 • Gordelplicht, zowel de bestuurder als alle passagiers zijn verplicht om de autogordel te dragen. Dit geldt voor alle zitplaatsen in het voertuig.
 • Alcoholgebruik, het is streng verboden om onder invloed van alcohol te rijden. Als het alcoholpromillage in je bloed hoger is dan 0,5 promille, worden er hoge boetes opgelegd. Houd er rekening mee dat een beginnend bestuurder effectief geen alcohol op mag hebben tijdens het rijden. Voor bestuurders die minder dan drie jaar in het bezit bent zijn van een rijbewijs, ligt de limiet namelijk op 0,01 promille.
 • Drugsgebruik, het is streng verboden om onder invloed van drugs auto te rijden. Dit geldt voor alle soorten verdovende middelen en psychotrope stoffen.
 • Gebruik van een mobiele telefoon, het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden in Zwitserland. Als je wilt bellen, moet je dit handsfree doen. Ook het gebruik van een koptelefoon of oortjes tijdens het rijden niet is toegestaan.

Verschillende (snelheids)boetes in Zwitserland

De hoogte van de boetes voor verkeersovertredingen kan variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding en andere omstandigheden. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende overtredingen en een indicatie van de bijbehorende verkeersboetes in Zwitserland. Let op! Voor ernstige verkeersovertredingen wordt er een boete gegeven als percentage van je inkomen. 

Verkeersovertreding

Boete in €

Intrekking rijbewijs?

Snelheidsovertreding (10 km/u)

€62 - €125

n.v.t.

Snelheidsovertreding (20 km/u)

€188

n.v.t.

Snelheidsovertreding (50 km/u)

inkomensafhankelijke boete

1 maand - 3 maanden

Door rood licht rijden

€261

n.v.t.

Parkeerovertreding

€41+

n.v.t.

Rijden zonder gordel

€61+

n.v.t.

Gebruik mobiele telefoon onder het rijden

€101+

n.v.t.

Rijden onder invloed (0,50-0,79 promillage)

€627-€836

n.v.t.

Rijden onder invloed (0,80-1,19 promillage)

inkomensafhankelijke boete

2 maanden - 2 jaar


Hoe betaal ik mijn verkeersboete in Zwitserland?

Boetes tot 300 Zwitserse Franc (€ 315) kun je direct betalen, omdat de meeste politieauto's zijn uitgerust met een draagbare geldautomaat. Wanneer je een overtreding begaat, is het het handigst deze boete meteen te betalen. Na betaling ontvang je een kwitantie als bewijs van betaling.

Als je een directe betaling weigert, bijvoorbeeld omdat je van plan bent om in beroep te gaan tegen de bekeuring, ben je verplicht een waarborgsom te betalen. Deze krijg je terug als je succesvol in beroep bent gegaan. 

Ernstige overtredingen kunnen leiden tot een rijontzegging

In Zwitserland wordt er voor de meeste lichte vergrijpen alleen een boete opgelegd. Voor de zwaardere overtredingen kan er naast een (inkomensafhankelijke) boete ook nog een rijontzegging volgen. Deze rijontzegging geldt alleen voor Zwitserland en niet voor Nederland of andere landen. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de maximumsnelheden in Zwitserland?
In Zwitserland gelden de volgende maximumsnelheden: 50 km/uur binnen de bebouwde kom, 80 km/uur buiten de bebouwde kom, 100 km/uur op de autoweg en 120 km/uur op de snelweg.


Heb je tolwegen in Zwitserland?

Ja, in Zwitserland heb je tolwegen. Om in Zwitserland te kunnen rijden heb je een tolvignet nodig. Deze is aan te schaffen bij de ANWB. Als je met een caravan op pad gaat naar Zwitserland heb je er zelfs twee nodig.


Als je aangehouden wordt zonder vignet krijg je een verkeersboete van 200 CHF (€ 210) en word je vereist een vignet aan te schaffen voordat je verder mag reizen. 


Wat zijn de parkeerregels in Zwitserland?
In Zwitserland is het verboden om aan de linkerkant van de weg te parkeren, tenzij het een eenrichtingsstraat is.  Daarnaast is parkeren verboden langs gele strepen langs de weg of stoep, binnen 50 meter van een spoorwegovergang en als je auto niet goed zichtbaar is, zoals boven aan een heuvel of na een scherpe bocht.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>