• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Portugal
 • /
 • Walvissen op Madeira? Wanneer, waar en hoe kun je ze vinden

Als je Madeira gaat bezoeken, is walvissen spotten absoluut een activiteit die je niet mag missen. Dit prachtige Portugese eiland staat wereldwijd bekend als een van de beste plekken om walvissen te observeren. In dit artikel zullen we je alles vertellen over de walvissen bij Madeira, de beste tijd om ze te spotten, de beste excursies en handige tips over wat je moet meenemen voor deze mooie ervaring!


Walvissen spotten op Madeira

Walvissen spotten is een unieke ervaring die je niet mag missen als je op Madeira bent! Dit prachtige Portugese eiland, gelegen in de Atlantische Oceaan, staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om walvissen in hun natuurlijke habitat te observeren. Met een overvloed aan walvissen, is deze plek een echte aanrader wanneer je deze indrukwekkende dieren graag eens van dichtbij wil zien. Dit eiland is dan ook niet voor niets een zeer populaire vakantiebestemming in Portugal

Verschillende walvissoorten

In de zee rondom Madeira vind je vele verschillende soorten walvissen. De soorten die je hier kunt tegenkomen zijn onder andere de Griend, Potvis, Noordse Vinvis, Bultrug, Zwarte Zwaardwalvis, Gewone Vinvis, Brydevinvis en Dwergvinvis.

De potvis is een van de meest voorkomende walvissoorten in de zee rondom Madeira. Deze prachtige dieren zijn hier ook het hele jaar door te zien. De potvissen staat bekend om hun opvallend grote hoofden en lange snuiten. Deze dieren zijn gemiddeld 16 meter lang en erg indrukwekkend om te zien! 

foto potvis

De potvis is het hele jaar door te zien


Waarom kan je zo goed walvissen spotten op Madeira?

Walvis en dolfijnen spotten is een populaire activiteit op Madeira vanwege de overvloed aan walvissoorten in dit gebied. Deze overvloed is te danken aan de beschermingsmaatregelen die hier zijn genomen om deze dieren te behouden. Sinds 1986 is het jagen op walvissen in een straal van 320 kilometer rondom het eiland Madeira verboden. Dit verbod heeft ervoor gezorgd dat de walvispopulaties dit gebied als een veilige omgeving zien waarin ze in alle rust kunnen leven.

Daarnaast zijn er strikte regels ingesteld om te voorkomen dat walvissen verstoord worden door overmatig walvis spotten. Wanneer een groep walvissen wordt gevonden, mogen walvisspotters deze groep slechts eens per 2 uur bezoeken. Deze beperking zorgt ervoor dat de walvissen voldoende rust krijgen en niet overweldigd worden door de aanwezigheid van mensen.

Wanneer is de beste tijd om walvissen te spotten op Madeira

De beste periode om walvissen te spotten op Madeira is over het algemeen van april tot oktober. Gedurende deze maanden is de kans om walvissen te vinden het grootst, omdat het water dan warm is en dit verschillende soorten walvisachtigen aantrekt.

Hoewel de beste tijd om walvissen te spotten op Madeira tussen april en oktober valt, betekent dit niet dat je buiten dit seizoen geen walvissen kunt vinden. In andere maanden zijn er nog steeds kansen om walvissen en dolfijnen te spotten, alleen de meeste walvissoorten zijn op doortocht naar warmere wateren voor de wintermaanden. Hierdoor kan de aanwezigheid van sommige soorten beperkter zijn!

"Madeira is een prachtig eiland voor een rondreis. De meeste toeristen komen voor de prachtige natuur. Wandelen en duiken is hier dan ook zeer populair.

Reistijger

Excursies walvissen spotten

Om walvissen te spotten op Madeira kun je deelnemen aan georganiseerde boottocht die worden aangeboden door verschillende touroperators op het eiland. De boten vertrekken vanuit Funchal en de tocht wordt begeleid door ervaren gidsen die veel kennis hebben van de walvissen en hun gedrag.

De kans om walvissen te zien is niet het enige wat de excursies zo bijzonder maakt. De prachtige omgeving van de Atlantische Oceaan en de kustlijn van Madeira voegen een extra pluspunt toe aan de trip. Terwijl je op zoek bent naar walvissen, kun je genieten van het uitzicht op het eiland, de ruige kliffen, weelderige begroeiing en helderblauwe wateren.

Een goede excursie boek je gemakkelijk via Get Your Guide. Op deze site vind je verschillende excursies om walvissen te spotten. Kies degene die het beste aan jouw eisen voldoet en geniet van een unieke ervaring!

Onze favoriet is de 'walvis spotten bij zonsondergang-tour'

Kosten excursie walvis spotten

De prijzen voor een walvisspotexcursie op Madeira variëren tussen de 35 en 50 euro per persoon. Deze prijs is gebaseerd op een duur van 2 tot 3 uur op het water, waarbij je de kans krijgt om walvissen van heel dichtbij te observeren en mogelijk ander zeeleven zoals dolfijnen te zien.

 De exacte prijzen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het seizoen, het type boot en de voorzieningen die worden aangeboden tijdens de excursie. Sommige aanbieders kunnen extra diensten of faciliteiten aanbieden, zoals deskundige gidsen, snacks of drankjes, of zelfs de mogelijkheid om te snorkelen of te zwemmen in de buurt van de walvissen. Deze extra's kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van de excursie.

Wat neem je mee op een walvistour?

Wanneer je walvissen gaat spotten is het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Onderstaand zetten we een aantal essentiële items voor je op een rijtje. Zo weet je zeker dat je optimaal van je walvistour kan genieten!

 1. Neem warme kleding mee, hoewel het weer in Portugal en op het vasteland van Madeira vaak aangenaam warm is, kan het op open water snel afkoelen. Denk aan een windjack, een trui of vest en een lange broek.
 2. Camera, zodat je deze prachtige zeedieren kan vastleggen. Eventueel een waterdichte behuizing of hoesje om je camera te beschermen tegen spetters.
 3. Medicatie tegen zeeziekte, als je gevoelig bent voor zeeziekte is het verstandig om voor vertrek een pilletje tegen zeeziekte in te nemen. en de dosering die geschikt is voor jou.
 4. Zonnebrandcrème, om jezelf te beschermen tegen de zon wanneer je 2-3 uur op de boot zit. Een hoed of pet en een zonnebril zijn ook aan te raden.
 5. Verrekijker, om de walvissen en andere zeedieren van dichterbij te kunnen observeren.
 6. Snacks en water, je bent een aantal uur weg van de kust, dus neem wat snacks en water mee om je energieniveau op peil te houden.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>